Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Polévka z medvědího česneku v misce s chlebem Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Je čas na jarní polévkárnu! Máme pro vás hned 3 svěží recepty na lehké polévky, které mohou být součástí vydatného oběda, ale podávat je můžete i samostatně jako fit pokrm. Tak co bude vaší voňavou klíčovou ingrediencí? Medvědí česnek, cuketa nebo snad ředkvičky?

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Krémová polévka s medvědím česnekem – recept

Milujete aromatický a zdravý medvědí česnek? Tak číhejte, sezóna sběru této voňavé bylinky je tu! A právě proto pro vás máme delikátní recept na jarní polévku s bramborem provoněnou právě medvědím česnekem.

Co budete potřebovat?

  • lžíci másla
  • 2 brambory
  • smetanu ke šlehání
  • 1 cibuli
  • medvědí česnek dle chuti
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle dozlatova.
  2. Přidejte polovinu nakrájených brambor, medvědí česnek, koření, smetanu a zeleninový vývar.
  3. Vařte do změknutí brambor a následně směs rozmixujte.
  4. Do již připravené krémové polévky přidejte zbytek brambor a vařte do jejich změknutí.
  5. Podávejte s krutony nebo samostatně. A nezapomeňte talíř ozdobit – třeba právě čerstvým medvědím česnekem.
Zeleninová polévka v misce s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

Polévka z červené čočky s ředkvičkami – recept

Tak toto je opravdu příjemná jarní polévka – krémová, ozdobená křupavými ředkvičkami! Jak si můžete lahůdku uvařit? Překvapivě snadno a rychle, inspirujte se v našem receptu.

Potřebujete:

  • 200 g mrkve
  • 125 g červené čočky
  • hrst ředkviček
  • smetanu ke šlehání
  • cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
  • 4 lžíce limetové šťávy
Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem

Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Salát z červené čočky
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Salát z červené čočky

Připravte si s námi lahodný salát z červené čočky. Výhodou červené čočky je, že není třeba ji předem namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá. Chutná po oříšcích a lehce nasládle, v kombinaci se zeleninou a listovým salátem si ji tedy jistě zamilujete.

Salát z červené čočky

Postup:

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, přidejte propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar.
  2. Polévku vařte 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka.
  3. Zjemnění chuti přinese smetana, šup tam s ní – a pak už jen polévku krátce prohřejte.
  4. Při vaření polévky je ten správný čas na přípravu ředkviček. Omyté a na plátky nakrájené ředkvičky osolte a zakápněte limetovou šťávou. Důkladně promíchejte – a ozdoba je hotová.
  5. Polévku podávejte s ředkvičkami, které jí dodají jedinečný jarní šmrnc. Dobrou chuť!

Zeleninová polévka s bylinkami – recept

Další variace na jarní polévku je tu – tentokrát s chutnou cuketou a čerstvými bylinkami. V receptu figuruje také vydatná kořenová zelenina, brambory a vejce, díky čemuž jde o velkou obědovou polévku, která zasytí i ty nejhladovější krky.

Připravte si:

  • 300 g cukety
  • 5 vajec
  • lžíci másla
  • 2 brambory
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • zeleninový vývar
Cuketová polévka s krutony v modrém talíři Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Postup:

  1. Na másle orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, mrkev a petržel.
  2. Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř dle chuti a samozřejmě čerstvý, nasekaný libeček a petrželku – část si můžete odložit na ozdobení.
  3. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Teprve pak v polévce rozmíchejte 1 vejce a prolisovaný česnek.
  4. Zatímco se polévka ještě pár minut vaří, uvařte zbylá vejce natvrdo.
  5. Polévku podávejte s rozpůleným vejcem a bylinkami.

Zdroj: Prima Fresh, Polévkárna