Zkuste italský penicilin: Silná polévka pastina zatočí s únavou a nemocí

Silná polévka pastina se díky kombinaci vývaru a vydatných drobných těstovin označuje za italský penicilin New Africa / Shutterstock.com

Pod názvem pastina se v italštině ukrývají nejen všechny drobné těstoviny, ale i polévka, do které se přidávají. Ta je postavena na silném kuřecím a zeleninovém vývaru i několika dalších tajných ingrediencí. A podle všech italských babiček je doslova zázrakem při chřipce a nachlazení, slabosti nebo vyčerpání organismu. Jak polévku pastina připravit a co do ní tradičně patří?

Přečtěte si také

Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Polévka, která vás postaví na nohy

Pastina je doma v Itálii symbolem domácí, chutné a výživné stravy. A také lidového všeléku na nejrůznější neduhy. Polévka je tak populární nejen proto, že je její příprava poměrně snadná (a pokud máte předchystaný vývar, pak i rychlá), ale také proto, že je výživná, plná chuti i minerálů a vitamínů. Ideálně zasytí, při nemoci a v zimě také zahřeje. A milují ji dospělí i děti, které navíc potěší hravými tvary těstovin.

Těstoviny hvězdičky azerbaijan_stockers / Shutterstock.com

Co budete do pastiny potřebovat?

  • Polévkové těstoviny: vaří se buďto zvlášť, nebo přímo ve vývaru. Ačkoliv tradičně se jako pastina používají drobné hvězdičky (stelline), můžete sáhnout po jakýchkoliv drobných, například těstovinové rýži (orzo nebo risoni), písmenkách (alfabetti) nebo tarhoně.
  • Silný vývar: používá se kombinace kuřecího (drůbežího) a zeleninového. Pokud ale chcete připravit vegetariánskou nebo veganskou verzi, samozřejmě postačí pouze silný zeleninový.
  • Parmezán: dodá polévce její typickou umami chuť. Jako alternativu ale můžete použít jakýkoliv tvrdý zrající sýr italského typu. Pokud vaříte veganskou variantu, pak zkuste například lahůdkové droždí.
  • Olivový olej (máslo): v některých italských receptech se přidává lžíce pro zvýraznění chuti, pokud ale nechcete polévku tak tučnou, tuto ingredienci můžete vynechat.
  • Další suroviny: do pastiny se obvykle přidává také zelenina či maso z vývaru, čerstvé bylinky, česnek, rozkvedlané vejce atd. Záleží, jak moc chcete polévku hutnou a sytou.

Recept: Italská polévka pastina

  1. Nejprve uvařte kuřecí vývar. Na cca 1 kg masa a kostí (skeletů, paliček, křídel apod.) dejte 2–3 litry vody, přidejte sůl, bobkový list a nové koření a za postupného odebírání pěny pomalu vařte, dokud nebude mít vývar požadovanou chuť.
  2. Následně si připravte zeleninu. Na výše uvedené množství vývaru budete potřebovat asi 3 střední mrkve, 2 cibule, pórek, 6 stroužků česneku, kus bulvy celeru (nebo 2 řapíky), 2 petržele. Zeleninu nakrájejte na menší kousky a vložte do hotového drůbežího vývaru (pokud máte vývar zamrazený nebo koupený, stačí ho jen ohřát). Vařte dalších cca 30–45 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Vyvařenou zeleninu vyjměte z vývaru, část směsi dejte stranou a rozmixujte do hladkého pyré. To přimíchejte do čirého vývaru.
  4. Uvařte těstoviny (měly by být al dente, pozor na rozvaření). Někdy se doporučuje je pro výraznější chuť vařit přímo ve vývaru, z hlediska skladování je ovšem lepší je připravit zvlášť a do polévky přidávat až těsně před podáváním.
  5. Hotovou polévku dosolte a dochuťte. Servírujte s vydatnou porcí drobných těstovin, posypanou čerstvými bylinkami (petrželí, pažitkou apod.), případně s dalšími surovinami. Nakonec navrch přisypte trochu strouhaného parmezánu.

Zdroje: themediterraneandish.com,