Skotská vejce a další 4 tipy, jak po Velikonocích spotřebovat vařená vejce

Skotská vejce si zamilujete. Chutnají skvěle. Anna Kolásková

Vajíčka k Velikonocům patří a s nimi každoročně přichází i otázka, jak vařená vejce zužitkovat v kuchyni. Vyzkoušejte osvědčené recepty, ve kterých právě vařená vejce hrají prim. Kromě nich vám prozradíme, jak dlouho vydrží v lednici a jak je skladovat.

Přečtěte si také

Dýňové latte macchiato s medovým kořením
Dýňové latte macchiato s medovým kořením

1. Skotská vejce

Skotské vejce je taková mini verze tradiční sekané, kterou můžete jíst teplou i studenou. Nejlepší jsou s dipem z majonézy, hořčice a jogurtu.

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 500 g mletého masa (vepřové nebo mix)
  • 5–6 vajec natvrdo (podle velikosti)
  • 1 vejce
  • 1 lžička medové hořčice
  • čerstvá pažitka a petrželka
  • mletý muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • pár lžic strouhanky na obalení
  • + 0,5 litru řepkového oleje na smažení

Recept

  1. Uvařená vejce si oloupejte a dejte stranou.
  2. V míse rukama nebo vidličkou propracujte mleté maso s 1 vejcem, hořčicí a nasekanými bylinkami. Přidejte mletý muškátový oříšek, sůl a pepř.
  3. Vejce obalte do masové směsi a dobře umačkejte, (aby nevznikaly vzduchové bubliny a vejce při smažení nevypadla ven).
  4. Obalujte ve strouhance a smažte ve vysoké vrstvě oleje.
  5. Podávejte s domácím dipem ze 6 lžiček řeckého jogurtu, 4 lžiček majonézy a 2 lžiček hořčice.
Skotská vejce vypadají lákavě. Anna Kolásková

2. Vajíčková pomazánka z vajec natvrdo

Základem vajíčkové pomazánky jsou vařená vejce. Dále můžete přidat tvaroh, žervé nebo jogurt a čerstvé bylinky podle chuti.

Ingredience

  • 5–6 vařených vajec
  • 1 balení žervé nebo lučiny
  • čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, libeček)
  • sůl, pepř

Recept

  1. Vejce rozmačkejte vidličkou, přidejte žervé, bylinky, sůl a pepř.
  2. Podávejte s křupavým toastem nebo se špalíčky zeleniny jako dip.

3. Plněná vejce

Plněná vejce jsou skvělý předkrm nebo elegantně vypadající pohoštění na večer. Tento recept nejenom parádně vypadá, ale také skvěle chutná. Vyzkoušejte ho.

4. Bramborový salát s vařenými vejci a avokádem

Bramborový salát si nemusíte dopřávat jen o Vánocích – s chutí si ho můžete připravit i na Velikonoce. Hodí se k nedělním řízkům nebo k pečené či smažené rybě. Místo majonézy obsahuje rozmačkané avokádo.

5. Luxusní snídaně vejce benedikt

Vejce benedikt, to je synonymum pro luxusní a náročnou snídani, kterou si z časových a kalorických důvodů většina z nás dopřává jen jednou za čas. Základem je opečená žemle, na které sedí špenát, slanina, šunka nebo houby, chutě pokračují v dalším patře ze ztraceného vejce a vše je zakončeno holandskou omáčkou. Místo zastřeného vejce si klidně zkuste dát vejce vařené – výsledek bude stejně skvělý.

Jak vařená vejce skladovat?

Vařená vejce byste vždy měli uchovávat v lednici. Skladujte je se skořápkou, tedy neoloupaná, a vydrží 7–14 dní. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zdali nezapáchají a nejsou zkažená.