Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 76 Kč
Redakce Kupi.cz
21. července 2023
Vejce Benedikt servírované na bílém talíři Lamart.cz

Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.

Recept vejce benedikt s holandskou omáčkou vás vyjde na 19 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 76 Kč.

Ingredience

Holandská omáčka

Vejce

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 76 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].
Lamart
Sponzor receptu

Postup přípravy

Holandská omáčka

  • 1

    Rozpusťte si máslo a nechte ho odstavené na teple.

  • 2

    Do skleněné nebo kovové misky dejte žloutky, přidejte ocet, špetku soli a ledovou vodu. Prošlehejte a položte na kastrůlek s vodou, která je těsně pod bodem varu.

  • 3

    Směs šlehejte, až vám zhoustne. Misku sundejte z vodní lázně a opatrně, za stálého míchání, do ní přilévejte rozpuštěné máslo, dokud vše nespotřebujete. Pokud se vám zdá omáčka hustá, nařeďte ji několika lžícemi vody.

  • 4

    Nakonec dochuťte citronovou šťávou a pepřem a udržujte omáčku v teple.

Vejce

  • 1

    V kastrolu přiveďte k varu vodu s octem.

  • 2

    Vejce si rozklepněte do misky.

  • 3

    Stáhněte vodu na minimum, lžící udělejte v kastrolu lehký vír a vlijte vejce.

  • 4

    Vařte asi 4 minuty a v půlce varu vejce otočte. Poté ho vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat.

  • 5

    Housky rozkrojte napůl a spolu se šunkou opečte na másle. Na opečenou housku položte šunku, na ni vejce a přelijte teplou holandskou omáčkou.

Zajímavé tipy
  • Vejce Benedikt chutná skvěle i na opečeném toustu.
  • Drobnou úpravou ingrediencí hravě vykouzlíte také další varianty holandské omáčky: Přidáním nasekaného estragonu vznikne omáčka béarnská a když místo citronu použijete krvavý pomeranč, získáte omáčku maltézskou.

Líbil se vám recept Vejce Benedikt s holandskou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.