V Bruselu otevřeli obchod, který prodává zapečetěné a nechtěné zásilky od Amazonu. Lidé netuší, co si kupují

Sklad plný balíčků, do jejichž útrob nikdo nevidí Gorodenkoff / Shutterstock

V Bruselu zakoušejí nový boom v oblasti nakupování. Otevřeli zde totiž specializovaný obchod, který nabízí nevyzvednuté a zapečetěné zásilky od Amazonu. Prodej funguje na principu mystery boxu, takže zákazníci vůbec netuší, co kupují. To zjistí až doma. Čeká je radostné překvapení, nebo spíše nepříjemný šok?

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Co je to mystery box?

V Bruselu zahájili nový koncept prodeje. Nabízejí zapečetěné či odmítnuté balíčky od společnosti Amazon. Nevyzvednuté zásilky se prodávají na váhu. Jak informuje agentura Reuters, kupující nemají předem žádnou představu o obsahu svého nákupu až do momentu, kdy jej otevřou. Prodej tak funguje na principu mystery boxu.

Pro milovníky tajemství

Mystery box je koncept, který v posledních letech získal na popularitě po celém světě, včetně České republiky. Tento fenomén se objevuje v mnoha formách a odvětvích, od módy přes technologie až po hračky a sběratelské předměty. Mystery box neboli tajemná krabice je produkt, který obsahuje výběr předmětů, jejichž obsah není kupujícímu předem znám.

Reklamace není možná

Cena mystery boxu je obvykle nižší než celková hodnota obsažených předmětů, což může vypadat jako velmi výhodné a lákavé. Základní princip mystery boxu je jednoduchý. Zákazníci si zakoupí krabici za pevně stanovenou cenu, aniž by věděli, co přesně obsahuje. Neexistuje možnost reklamace nebo výměny.

Kde se zrodil prodej s překvapením?

Samotný koncept mystery boxů vznikl až daleko za oceánem, kde prodejci formou těchto balíčků skrývajících tajemství lákají kupující na chytré hodinky, telefony, značková sluchátka, herní konzole nebo jiné značkové oblečení.

Kupci vědí, do čeho jdou, a prodejci spoléhají na to, že nikdo si nebude stěžovat, když místo kýženého luxusního telefonu ve svém balíčku najde obyčejný sešit nebo tužku.

Zákazník s aplikací od Amazonu Elpisterra / Shutterstock

Výhra, nebo zklamání?

A právě proto se v Bruselu rozhodli otevřít obchod, který se na tyto tajemné balíčky s překvapením zaměřuje. Obchod se jmenuje Pile ou Face, což v překladu znamená panna, nebo orel. Obchod se nachází v blízkosti vyhlášeného náměstí Place Flagey. Cena balíčku s překvapením není nijak vysoká a zákazník si může svůj balíček vybrat sám.

Je 16 eur málo, nebo moc?

Poté, co si vybere, zaplatí 16 eur (400 korun) za kilogram. Někdo si svůj nákup otevře na místě, druzí počkají na moment překvapení až domů. Společnost Pile ou Face uzavřela dohodu s americkým internetovým obchodem Amazon v rámci Evropy, čímž získala přístup k balíkům, které zůstaly nevyzvednuté nebo byly zákazníky vráceny.

Potřebujete 100 zubních kartáčků pro psy?

Riziko, že si zákazník odnese něco, co vůbec nechtěl, je opravdu velké. Nikdo předem netuší, co koupí, a proto někteří lidé odcházejí zklamaní. Jak uvedl majitel belgického obchodu, jedna paní si dokonce odnesla 100 zubních kartáčků pro psy. Naopak jiní kupující měli ve svých balíčcích několik párů sluchátek, chytrý telefon a hodinky.

Zdroje: Novinky, euroweeklynews, reuters