Vafle bez vaflovače? Stačí vám pánev s vroubky nebo sendvičovač!

Vafle servírované s ovocem a smetanou Anna Kolásková

Dostali jste chuť na vafle, ale nemáte doma vaflovač? Nevadí, poradíme vám několik jednoduchých způsobů, jak si vafle připravit i bez něj. A ještě přidáme recept na senzační těsto na vafle, které po upečení křupe.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Můžeme vafle připravit na pánvi?

Na vaflích k snídani si můžete pochutnat, i pokud nevlastníte vaflovač. Přišli jsme na 3 jednoduché způsoby, jak si je připravit. Prvním z nich je použití grilovací pánve s vroubky, třeba takové, jaká se používá na smažení ryb a masa. Díky vroubkům vafle chytnou pověstné mřížkování a budou pěkně křupat.

Lze místo vaflovače použít sendvičovač?

Druhým způsobem, jak na vafle bez vaflovače, je použít sendvičovač. Může být obyčejný – takový, ve kterém zapékáte tousty, nebo také vroubkovaný, v němž rozpékáte tortilly a wrapy. Pokud má sendvičovač mřížkování do X, vafle budou k nerozeznání od originálu z vaflovače.

Vyplatí se silikonová forma?

Třetím způsobem, jak si upéct vafle bez vaflovače, je koupit si speciální silikonovou formu na vafle. Ta se prodává v různých tvarech (obdélník, trojúhelník, kytička, kolečko) a stojí kolem 90 až 350 Kč podle druhu a výrobce. Prodává je například Tescoma, Orion, Profissimo (dm drogerie) a další. Sledujte nabídky na Kupi.cz a počkejte si na formu za akční cenu.

Nejlepší recept na domácí vafle

Vyzkoušeli jsme za vás super jednoduché těsto, které je po upečení křupavé jako pravé vafle. Klíč se skrývá v pořádném našlehání, připravte si proto metličku a silnou ruku.

Ingredience na křehké vaflové těsto

  • 170 ml polotučného mléka (čerstvého)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
Vafle srolovaná jako palačinka, servírovaná s ovocem a se zmrzlinou Anna Kolásková

Jak na domácí vafle

  1. Do mísy rozklepněte obě vejce, přidejte mléko, zakysanou smetanu, cukr a pořádně metličkou prošlehejte, aby v těstě nezbyly žádné kousky. Mléčná směs by měla tvořit pěnu.
  2. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí a přidejte do těsta. Metličkou sypkou směs zašlehejte, aby vzniklo hladké, pěkné těsto.
  3. Připravte si pánev nebo sendvičovač, a pokud víte, že povrch není nepřilnavý, velmi lehce ho vymažte olejem. Nalijte těsto po celé ploše a na střední plamen opékejte dokřupava. Ihned servírujte.
  4. Pokud se chystáte vafle upéct v silikonové formě, předehřejte si troubu na 180 °C a vafle pečte v ní.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, vlastní recept Anna Kolásková