Teflon jako příčina zdravotních problémů? Pozor na poškození a nesprávné používání

Na teflonové pánvi je maso s bylinkami a rajčaty HordynskiPhotography / Shutterstock.com

Pánve, hrnce i další nádobí z teflonu je velmi oblíbené pro svůj nepřilnavý povrch. A pokud jsou navíc vyrobené po roce 2013, už nemohou obsahovat kyselinu perfluoroktanovou (PFOA), kterou vědci považovali za potenciálně rizikovou pro lidské zdraví. Přesto stále existuje nebezpečí spojené s přehříváním povrchu nebo používáním starého či zničeného teflonového nádobí, ze kterého se odlupuje horní vrstva.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Co je teflon?

Jde o syntetickou látku ze sloučenin uhlíku a fluoru, která byla vynalezena ve 30. letech 20. století a dnes nechybí snad v žádné kuchyni. Velkou výhodou je hlavně nepřilnavý a nereaktivní povrch, na kterém se většina pokrmů nepřipéká ani při použití minimálního množství tuku. Kromě pánví a hrnců je tedy i součástí fritéz, pečicích trub, toasterů, žehliček a dalších spotřebičů.

Pánev, na které je připeklé jídlo, které se snaží osoba dostat pryč stěrkou HenadziPechan / Shutterstock.com

Pozor na přehřívání teflonu

V posledních letech vědci teflonový povrch intenzivně zkoumají, ale zatím nepotvrdili, že s odstraněním kyseliny perfluoroktanové (PFOA) všechna rizika mizí. Naopak stále varují před nesprávným používáním, které je spojené hlavně s přehříváním prázdných pánví. Pokud tedy chcete smažit nasucho bez použití oleje, buďte velmi opatrní a hlídejte teplotu, která by neměla překročit 200 °C. Při přípravě jídla na másle nebo oleji většinou stačí zhruba 150 °C, ale samotný povrch se rozpálí až na 350 °C, při kterých se zvyšuje riziko vylučování PFOA nebo dodnes používaných fluoropolymerů (PFAS).

Tipy pro maximální bezpečnost

Jak potvrzují odborníci, základem je kvalitní produkt od osvědčeného prodejce: „Při nákupu teflonového nádobí platí mnohokrát opakovaná pravda: vybírat u značkových výrobců a případně také žádat v prodejně prohlášení o shodě, kde výrobce deklaruje použití a testování daného produktu,“ řekl pro server Prozeny.cz Dr. Ing. Ladislav Vaculík, ředitel úseku řízení jakosti Tescoma.

Osoba čistí v kuchyni pánev papírovou utěrkou New Africa / Shutterstock.com

Dále byste měli dodržovat několik pravidel bezpečného vaření. Kromě teplotních omezení je nutné, abyste se vyhnuli předehřívání pánve a používali vždy jen dřevěné nebo silikonové vařečky a kvedlačky, protože kov by mohl způsobit oděrky a škrábance. Stejně tak je potřeba teflonové povrchy po každém použití pečlivě zbavit všech zbytků jídla a omýt teplou vodou s čisticím prostředkem. Během vaření zase nezapomínejte na odvětrávání a pokud nemáte digestoř, otevřete okna.

Alternativy teflonu

Přestože American Cancer Society vylučuje, že by moderní teflon zvyšoval riziko rakoviny a škodil zdraví, můžete vyzkoušet i jiné materiály, například nerezovou ocel, na kterou nedají dopustit ani šéfkuchaři. Je totiž ideální pro restování potravin a velmi dobře odolává mechanickému poškození. Navíc je toto nádobí vhodné do myčky, a tak vám ušetří práci i při údržbě a čištění.

Pokud vám nevadí vyšší hmotnost, nabízí se i litinové nádobí, které je přirozeně nepřilnavé, má dlouhou životnost a odolá výrazně vyšším teplotám než teflon. K dalším ověřeným variantám pak patří kamenina, známá už tisíce let. Její výhodou je nejen rovnoměrné zahřívání a nepřilnavost, ale také odolnost proti poškrábání a možnost zahřátí na vysoké teploty.

Keramický hrnec s červenými uchy a utěrka WS-Studio / Shutterstock.com

Trendem současnosti je pak keramické nádobí, které rovněž vyniká nepřilnavostí, ale bohužel je poměrně náchylné k poškrábání. A zapomenout nesmíme ani na silikon, respektive syntetický kaučuk. Ten se však uplatní spíš při pečení, protože špatně snáší přímé teplo.

Zdroj: Healthline, American Cancer Society, Pro ženy