Klasické rizoto už chtít dělat nebudete! Čirokoto s rajčatovou omáčkou je levné, zdravé a výborně chutná

Recept: Čirok s rajčatovou omáčkou a olivami Martina Lancingerová

Znáte čirok? Možná vás překvapí, že tahle přirozeně bezlepková obilovina z Afriky je v top 10 nejpěstovanějších obilovin na světě. Proč? Je super odolná proti suchu a potřebuje jen polovinu vody oproti kukuřici. V dnešní době, kdy je vody čím dál míň a hledáme úspory, může být čirok obilovinou budoucnosti. Jak si ho můžete připravit?

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Krom toho, že jde o výživnou potravinu, je čirok žádaný i ve škrobárenském a lihovarnickém průmyslu. Seno, píce i čirok horší jakosti jsou vhodným krmivem pro dobytek. Krom toho jsou ale rostliny skvělým ekologickým topivem.

Tato přirozeně bezlepková obilovina připomíná při růstu klasy prosa. Zrníčka jsou však o něco větší a jejich chuť se podobá jáhlám a pohance. Snadná příprava čiroku a zdravotní přínosy jej možná v budoucnu posunou na vyšší příčku v oblíbenosti v českých domácnostech. Zatím se však nepoužívá tak četně, jak by si zasloužil.

Čirok v zelené misce Martina Lancingerová

Jak čirok prospívá zdraví?

Čirok je skvělým zdrojem vlákniny (25 %) i aminokyselin (11 %). Z vitamínů obsahuje několik zástupců řady B – B1, B2, B6 a také je plný minerálů. Obsah různých chemických sloučenin dělá z čiroku skvělý antioxidant. Pozitivní zprávou je, že se tyto látky při tepelné úpravě neničí. Při různých výzkumech se navíc zjistilo, že má čirok protizánětlivé a protirakovinné účinky. Další výzkumy zase prokázaly jeho příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi a produkci inzulinu, resp. úpravu glukózy v krvi i v játrech.

Na jaké způsoby můžeme připravit čirok?

V chudších zemích se z čiroku často mele mouka a krupice. Z nich se připravuje pečivo nebo kašovité pokrmy. Mouku seženete dnes i v našich obchodech a využijete ji k pečení placek, do koláčů a litých buchet nebo bábovek, kde nahradí část klasické mouky. Tím, že čirok neobsahuje lepek, má trochu horší pojivost a pečivo připravené jen z čirokové mouky by se mohlo trochu víc drobit a lámat.

Celé zrno se vaří podobně jako rýže. Po uvaření lze čirok použít do zeleninových pokrmů, jako je čirokoto. Skvěle chutná s rajčatovou omáčkou i dalšími typy zeleninových omáček anebo jako příloha k masové směsi se zeleninou a kokosovým mlékem. Zkrátka místo rýže. Dále čirok využijete jako vložku do polévky nebo salátu.

Čirok v kuchyni využijete zejména místo rýže Martina Lancingerová

Čirokoto s rajčatovou omáčkou a olivami – recept

Ingredience na 2 porce:

  • 160 g čiroku
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g loupaných drcených rajčat
  • 1 dl zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst najemno pokrájené petrželky
  • hrst černých oliv bez pecky
  • parmazán
Zeleninové rizoto s houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zeleninové rizoto s houbami

Zeleninové rizoto je jednoduché a rychlé jídlo, které bude chutnat každému. Skvěle zasytí a jeho příprava je nenáročná a rychlá. Kurkuma navíc rizotu dodá výraznější chuť.

Zeleninové rizoto s houbami
Pohanková kaše z lámanky
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Pohanková kaše z lámanky

Přemýšlíte nad zdravějším jídelníčkem? Máme pro vás skvělý tip na zdravou a rychlou snídani. Kaše z pohanky lámanky obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu, což je super, pokud chcete zhubnout i nějaké to přebytečné kilo.

Pohanková kaše z lámanky

Postup:

  1. Čirok uvařte doměkka podle návodu na obalu.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte dozlatova.
  3. Mrkev a cuketu nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce přidejte mrkev a asi 5 minut pozvolna opékejte. Přidejte nakrájenou cuketu a podrcený česnek. Opékejte asi minutu, aby se česnek rozvoněl.
  4. Zalijte rajčaty a vývarem, osolte a opepřete. Vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte petrželku, uvařený čirok a promíchejte.
  5. Na talíři posypejte olivami a parmazánem.

Zdroj: autorský recept Martina Lancingerová