Stačí vám jen pánvička! Rychlá čína s kuřecím, kterou si přizpůsobíte podle toho, co máte doma

Kuřecí čína, servírovaná na černém talíři Elena.Katkova / Shutterstock.com

Čína je prostě záchrana! Když nevíte, co na večeři, hodíte do pánve co máte doma a za chvilku je hotovo. Kuře, paprika, pórek – a máte skvělé jídlo. Čínská kuchyně je u nás oblíbená hlavně proto, že je rychlá a chutná. Náš recept na kuřecí čínu je jednoduchý a přidali jsme do něj i pár těch pravých čínských ingrediencí. Zkuste to, určitě se vám bude líbit!

Přečtěte si také

„Musíte se dívat pořádně." Pokladní ponížila ženu před frontou, pak se ukázalo, kdo udělal chybu

Kde se u nás vzala čína?

I když u nás byla v minulosti, především na šlechtických sídlech, čínská kultura velmi oblíbená, jídlo s názvem čína je český vynález. V kuchařkách bychom našli nejrůznější verze tohoto jídla. První recept na vzdálenou verzi číny se objevil v kuchařce Mladá hospodyňka od Anny Drůbkové z roku 1913. Recept nese název „Vepřová pečeně na čínský způsob.“

Autorka v něm doporučovala použít vepřovou kýtu nebo krkovici. Maso se nakrájelo na plátky, prošpikovalo se špalíčky slaniny a ančovičkami. Součástí receptu byla omáčka. Na másle se orestovala cibule a odřezky ze slaniny. Až bylo vše „zpěněné“, do základu přišla ještě lžíce hořčice a lžíce kaparů.

Do této směsi se přidalo prošpikované maso a za pravidelného podlévání vodou se vše dusilo asi 2 hodiny. Na závěr se omáčka zahustila kyselou smetanou a 2 lžícemi mouky. Jako příloha k této číně byl knedlík nebo brambory.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Vepřová čína s nudlemi
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Vepřová čína s nudlemi

Vepřovou čínu s nudlemi zvládnete připravit doma jako rychlou a jednoduchou večeři. Vepřové maso se zeleninou na asijský způsob v kombinaci s nudlemi vykouzlí nevšední pokrm s nádechem exotiky.

Vepřová čína s nudlemi

Kuřecí čína – recept

Ingredience:

  • kuřecí prsa
  • 2 červené papriky
  • pórek
  • 40 g houby jidášovo ucho
  • 1/2 plechovky bambusových výhonků
  • mrkev
  • 1/2 cibule
  • arašídy podle chuti
  • 4 lžíce koření na čínu
  • rostlinný olej
  • sójová omáčka
Jidášovo ucho namočené v bílé misce ve vodě Picture Partners / Shutterstock.com

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a zakapejte je rostlinným olejem. Přidejte koření na čínu a nechte 2 hodiny odležet v lednici.
  2. Do misky s vlažnou vodou dejte houbu jidášovo ucho a nechte ji 2 hodiny nabobtnat. Po uplynutí 2 hodin vykrojte z hub tvrdý střed a nakrájejte je na nudličky.
  3. Po 2 hodinách vyndejte maso z lednice a rozpalte olej na pánvi. Do rozpálené pánve dejte kuřecí maso a restujte, než se maso zatáhne (aby bylo maso šťavnaté, doporučujeme jej zamíchat, až bude z jedné strany zatažené).
  4. K masu přidejte cibuli nakrájenou na kostičky. Až je maso zatažené ze všech stran, přidejte jidášovo ucho, papriku nakrájenou na kostičky, mrkev nakrájenou na plátky, bambusové výhonky, na kolečka nakrájený pórek a arašídy. Směs nechte dusit.
  5. Po 3 minutách přidejte sójovou omáčku podle chuti a duste tak dlouho, dokud není maso měkké. Podávejte s rýží nebo čínskými nudlemi.

Uvedený recept je na 4 porce.

Jaké ingredience si nejčastěji dáváte do číny vy?

Zdroje: Kupi.cz, kuchařka Mladá hospodyňka z roku 1913