Recept z jedné pánve: Rychlá čína s kuřecím masem

Kuřecí čína, servírovaná na černém talíři Elena.Katkova / Shutterstock.com

Čínská kuchyně je u nás velmi oblíbená. Kdo by neznal čínu, rychlé jídlo, do kterého si můžete dát prakticky cokoliv. S drobnými obměnami do ní nejčastěji dáváme kuřecí maso, papriku, pórek, houby a někdo také arašídy. Nesmí samozřejmě chybět ani sójová omáčka. Pojďte si uvařit kuřecí čínu podle našeho receptu, do kterého jsme zahrnuli i trochu těch čínských ingrediencí.

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Kde se u nás vzala čína?

I když u nás byla v minulosti, především na šlechtických sídlech, čínská kultura velmi oblíbená, jídlo s názvem čína je český vynález. V kuchařkách bychom našli nejrůznější verze tohoto jídla. První recept na vzdálenou verzi číny se objevil v kuchařce Mladá hospodyňka od Anny Drůbkové z roku 1913. Recept nese název „Vepřová pečeně na čínský způsob.“

Autorka v něm doporučovala použít vepřovou kýtu nebo krkovici. Maso se nakrájelo na plátky, prošpikovalo se špalíčky slaniny a ančovičkami. Součástí receptu byla omáčka. Na másle se orestovala cibule a odřezky ze slaniny. Až bylo vše „zpěněné“, do základu přišla ještě lžíce hořčice a lžíce kaparů.

Do této směsi se přidalo prošpikované maso a za pravidelného podlévání vodou se vše dusilo asi 2 hodiny. Na závěr se omáčka zahustila kyselou smetanou a 2 lžícemi mouky. Jako příloha k této číně byl knedlík nebo brambory.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Vepřová čína s nudlemi
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Vepřová čína s nudlemi

Vepřovou čínu s nudlemi zvládnete připravit doma jako rychlou a jednoduchou večeři. Vepřové maso se zeleninou na asijský způsob v kombinaci s nudlemi vykouzlí nevšední pokrm s nádechem exotiky.

Vepřová čína s nudlemi

Kuřecí čína – recept

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 červené papriky
  • 1 pórek
  • 40 g houby jidášovo ucho
  • 1/2 plechovky bambusových výhonků
  • 1 mrkev
  • 1/2 cibule
  • arašídy podle chuti
  • 4 lžíce koření na čínu
  • rostlinný olej
  • sójová omáčka
Jidášovo ucho namočené v bílé misce ve vodě Picture Partners / Shutterstock.com

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a zakapejte je rostlinným olejem. Přidejte koření na čínu a nechte 2 hodiny odležet v lednici.
  2. Do misky s vlažnou vodou dejte houbu jidášovo ucho a nechte ji 2 hodiny nabobtnat. Po uplynutí 2 hodin vykrojte z hub tvrdý střed a nakrájejte je na nudličky.
  3. Po 2 hodinách vyndejte maso z lednice a rozpalte olej na pánvi. Do rozpálené pánve dejte kuřecí maso a restujte, než se maso zatáhne (aby bylo maso šťavnaté, doporučujeme jej zamíchat, až bude z jedné strany zatažené).
  4. K masu přidejte cibuli nakrájenou na kostičky. Až je maso zatažené ze všech stran, přidejte jidášovo ucho, papriku nakrájenou na kostičky, mrkev nakrájenou na plátky, bambusové výhonky, na kolečka nakrájený pórek a arašídy. Směs nechte dusit.
  5. Po 3 minutách přidejte sójovou omáčku podle chuti a duste tak dlouho, dokud není maso měkké. Podávejte s rýží nebo čínskými nudlemi.

Uvedený recept je na 4 porce.

Jaké ingredience si nejčastěji dáváte do číny vy?

Zdroje: kupi.cz, kuchařka Mladá hospodyňka z roku 1913