Plech, litina, či keramika? Jak vybrat tu nejlepší formu na bábovku

Člověk vyklápí bábovku z formy stoica ionela / Shutterstock.com

Klasická, mramorová, banánová, tvarohová, třená, s jogurtem nebo mákem. Každá hospodyňka má svůj vlastní recept na tu nejlepší bábovku. A stejně tak má každá doma svoji formu, ať už plechovou, skleněnou, litinovou, kameninovou, silikonovou, či keramickou. V čem se ale jednotlivé materiály liší? Pokud se po formě na tento tradiční moučník teprve poohlížíte, poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší formu na bábovku, která bude uvnitř nadýchaná, zvnějšku křupavá a půjde vyklopit lusknutím prstu.

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Nejvíce záleží na tvaru a materiálu

Líné nedělní odpoledne přímo vybízí k upečení dokonale nadýchané mramorové bábovky. Aby byl však výsledek skutečně perfektní, je třeba mít tu správnou formu.

Pokud se zrovna chystáte na její pořízení, je třeba přemýšlet o dvou faktorech tvaru a materiálu. Co se týče tvaru, vězte, že v jednoduchosti je síla. Čím více záhybů, tím hůře půjde vyklápění. Pokud jste tedy spíše pekařští začátečníci, sáhněte po ověřené klasice s 1,5 až dva centimetry širokými vlnkami.

Člověk vlévá těsto z mísy do formy na bábovku Arina P Habich / Shutterstock.com

Jsou vhodné i litinové formy našich babiček?

Z dětství si možná pamatujete babiččinu kameninovou či smaltovanou litinovou formu na bábovku, která byla těžká a náročná na manipulaci, ale bábovka z ní byla vždy dokonalá. Litina se v posledních letech znovu vrací do módy, a to především díky svým jedinečným vlastnostem. Dokáže totiž vést teplo intenzivně a zcela rovnoměrně, takže se bábovka propeče i uprostřed, aniž by se okraje připálily. Kromě toho je velmi odolná a vydrží vám věky.

Pokud někde na půdě objevíte bábovkovou formu po prababičce nebo tu svou najdete v nějakém zapadlém starožitnictví, pamatujte, že je třeba formu dokonale umýt. Nelibá vůně žluklého tuku dokáže zkazit i ten nejlepší recept.

Pořiďte si formu na bábovku za výhodnou cenu

Jaké výhody mají silikonové a teflonové formy?

V posledních letech se v gastronomii stále více skloňuje použití silikonu. Formu na bábovku ze silikonu není třeba vymazávat, nevede tolik teplo, takže se o ni nespálíte, bábovka se snadno vyklápí a navíc je forma lehká, skladná a jednoduchá na údržbu. Mezi odpůrci silikonových forem se však často hovoří o možné zdravotní závadnosti a nepříjemné pachuti upečeného dezertu.

Mnoho kuchařů nedá dopustit na teflonovou formu, která má nepřilnavý povrch, díky němuž je dokonalá bábovka téměř zaručena. Nevýhodou je však její horší vodivost, kvůli níž se může bábovka na jedné straně upéct víc než na druhé.

Pocukrovaná bábovka na talíři s květinovým vzorem Jaromir Klein / Shutterstock.com

Vymazat, či nevymazat formu?

Při pečení bábovky se také nabízí otázka, zda formu vymazávat, nebo ne. Tento krok byste rozhodně neměli přeskakovat při použití keramické, skleněné nebo hliněné formy, v nichž má těsto větší tendenci k připalování. Na vymazání se nejlépe hodí 100% tuk, tedy sádlo nebo rostlinný olej, na vysypání pak mouka, strouhanka nebo kokos, díky němuž bude bábovka krásně křupavá.

Bez vymazávání se naopak obejde forma ze silikonu, keramiky či litiny. Pokud ale máte doma formu s mnoha záhyby, doporučujeme ji vymazat tak jako tak, abyste neměli problém s vyklápěním.

Tip: Praktický olej ve spreji s rozprašovačem k dokonalému a snadnému vymazání každého rohu pečicí formy koupíte dnes ve většině supermarketů.

Forma na bábovku i dort 2 v 1

Forma na bábovku zabere v kuchyňské lince místo, o tom žádná. Pokud máte spíše malou kuchyň, jistě oceníte formu 2 v 1, která se skládá z obruče a dna, jež může být buď rovné, nebo zvlněné.

Variantu s vlnkami využijete právě na pečení bábovky, rovné dno zase na přípravu korpusu na dort nebo koláč. Tato kovová forma bývá pokryta adhezivním povrchem, nejčastěji teflonem, a díky rozpojitelné obruči se nemusíte bát, že byste moučník z formy nevyklopili. Snadno se udržuje, můžete ji dát i do myčky, jen musíte dbát na to, abyste ji nepoškrábali.

Člověk vyklápí bábovku z černé formy Arina P Habich / Shutterstock.com

Jaký je zaručený trik na vyklopení bábovky?

Bábovka je snad jediný dezert, jehož celý osud může být zpečetěn v posledních několika vteřinách. Po vyndání z trouby ji nechte ještě 10 až 15 minut chladnout přímo ve formě. Poté ji překryjte talířem nebo tácem, na který ji chcete vyklepnout, a opatrně překlopte. Během několika dalších sekund by bábovka měla z formy vyklouznout.

Pokud se bábovka přesto nevyklopí na první dobrou, namočte utěrku do ledové vody, vyždímejte a překryjte formu. Tento trik většinou pomůže přesvědčit i tu nejtvrdohlavější bábovku.