Vláčná a nadýchaná: Mramorová bábovka s tvarohem se nikdy neomrzí

Rozkrojená mramorová bábovka s tvarohem, na bílém talíři 2 kousky bábovky Kupi.cz

Mramorová bábovka je zlatá česká klasika. Zkuste naši vylepšenou verzi s tvarohem – bábovka je díky němu krásně vláčná. Připravíte ji levou zadní a nezabere vám ani moc času. Pokud nevíte, jaký moučník upéct k nedělní kávě, máte před sebou jasného favorita.

Přečtěte si také

Jeden akumulátor, desítky AKU nářadí: Srovnali jsme levný Parkside z Lidlu, Alzu i OBI. Které stojí za to?

Proč říkáme bábovce bábovka?

Bábovka patří mezi nejoblíbenější české moučníky. Podle jedné verze jí tak říkáme díky formě, ve níž se peče. Podle jiné teorie vděčí bábovka za svůj název porodním bábám, které tento moučník často dostávaly jako pohoštěni. 

Jak na mramorování bábovky?

Mramorování je jednoduchý způsob, jak vytvořit ve vašem moučníku krásný vzor. Stačí jen rozdělit třené těsto na bábovku na dvě části a jednu z nich obarvit kakaem. Mramorovat můžete 2 způsoby:

  • Do formy na bábovku nalijte polovinu světlého těsta, na ni přilijte tmavé těsto a na tmavé těsto nalijte zbytek světlého těsta. Promíchejte špejlí, aby se vrstvy těsta hezky propojily.
  • Těsto do formy přidávejte v jednotlivých vrstvách po lžičkách. Lžičkou dejte do formy několik lžic světlého těsta, na něj pak několik lžic tmavého těsta a tento postup opakujte pořád dokola. Tento způsob je pracnější, ale mramorování je o to hezčí.
Citronová bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Citronová bábovka

Citronová bábovka má nádherně jemnou, svěží chuť a doslova se vám rozplyne na jazyku. Její příprava je jednodušší, než byste si mysleli. Jsme přesvědčeni o tom, že si tuto božskou chuť zamilujete.

Citronová bábovka
Tvarohová bábovka jako od babičky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka jako od babičky

Tvarohová bábovka je vláčná, nadýchaná a chutná přesně jako od babičky. Připravenou ji budete mít během chvilky a pochutná si na ní celá rodina.

Tvarohová bábovka jako od babičky

Recept na mramorovou bábovku s tvarohem

Ingredience na 12 porcí:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 2 dl oleje
  • 3 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • olej na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme ji polohrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a postupně k nim přiléváme olej. Nakonec přidáme tvaroh a směs utřeme do hladka.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně ji přisypáváme do směsi tvarohu a vajíček.
  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.
  5. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné z nich vmícháme kakao. Poté obě těsta vlijeme do formy.
  6. Pečeme na 180 °C cca 45 minut. Doba pečení závisí na na troubě – doporučujeme proto propečení bábovky vyzkoušet špejlí. Upečenou bábovku pocukrujeme.

Zdroj: Kupi