Průvodce pro čištění digestoře: Jak udržet váš kuchyňský vzduch čistý a svěží

Muž myje digestoř Andrey_Popov / Shutterstock.com

Digestoř je nepostradatelnou součástí kuchyně, která pomáhá odstraňovat nežádoucí pachy a mastnotu z vašeho vaření. Aby však byla její funkčnost zachována a zajištěna dlouhá životnost, je důležité pravidelně čistit digestoř. V našem článku vám přinášíme užitečné tipy a postupy, jak efektivně vyčistit digestoř a udržet váš kuchyňský vzduch čistý a svěží.

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Proč je čištění digestoře důležité

  1. Zachování funkčnosti: Pravidelné čištění digestoře pomáhá udržet její optimální výkon při odstraňování pachů a mastnoty.
  2. Prevence požárů: Mastné usazeniny a nečistoty v digestoři mohou zvýšit riziko požáru, proto je důležité udržovat ji čistou.
  3. Čistý kuchyňský vzduch: Pravidelné čištění digestoře zabraňuje šíření nepříjemných pachů a zajišťuje svěží atmosféru v kuchyni.

Ruce čistí digestoř RomanR / Shutterstock.com

Postup čištění digestoře

  1. Vypnutí a odpojení: Před začátkem čištění vždy vypněte digestoř a pokud budete zasahovat do vnitřních částí digestoře, je dobré ji odpojit od elektrického napájení.
  2. Odstranění filtrů a mastnoty: Vyjměte a vyčistěte filtr nebo filtry podle pokynů výrobce. Filtry lze často vyprat v myčce nebo ručně pomocí teplé vody a mýdla – nebo si v drogeriích kupte čisticí prostředky určené na mastnotu.
  3. Odstranění okolní mastnoty: Použijte čistící prostředek na odstranění mastnoty z vnitřních a vnějších povrchů digestoře. Důkladně otřete spáry a různé části digestoře. Vystačíte si i s trochou jedlé sody, citronové šťávy a bílého octa – vše důkladně smíchejte v misce na pastu a nechte čistič působit. Po pár minutách půjde mastnota dolů sama.
  4. Čištění ventilátoru: Pokud je možné, vyčistěte i ventilátor digestoře od prachu a nečistot. Zde ale věnujte zvýšenou pozornost a vždy digestoř odpojte od elektriky.
  5. Kontrola výduchového potrubí: Zkontrolujte a vyčistěte výduchové potrubí, aby se zabránilo případným zablokováním.

Jak se zbavit mastnoty na digestoří?

Existuje několik účinných způsobů, jak vyčistit digestoř a odstranit mastnotu a nečistoty. Zde je několik čistících prostředků, které se osvědčily:

  • Teplá voda a mýdlo: Většina digestoří lze účinně vyčistit teplou vodou a mýdlem. Naneste mýdlo na houbičku nebo hadřík a jemně otřete vnitřní i vnější povrchy digestoře. Důkladně opláchněte teplou vodou a osušte čistým hadříkem.
  • Přírodní čistící prostředky: Pro ekologické čištění můžete využít přírodních prostředků, jako je ocet nebo citronová šťáva. Smíchejte ocet nebo citronovou šťávu s vodou v poměru 1:1 a naneste na mastné povrchy digestoře. Nechte působit pár minut a poté otřete hadříkem a opláchněte čistou vodou.
  • Speciální čistící prostředky na digestoře: Na trhu jsou k dispozici i speciální čistící prostředky určené přímo pro čištění digestoří. Tyto prostředky často obsahují silné odmašťovací složky, které účinně odstraňují mastnotu. Dodržujte pokyny výrobce a postupujte podle návodu.
  • Parní čistič: Pokud máte k dispozici parní čistič, můžete ho využít pro hloubkové čištění digestoře. Parní čistič dokáže účinně odstranit mastnotu a nečistoty bez použití chemických prostředků. Postupujte podle návodu parního čističe a důkladně opláchněte povrchy po čištění.
Žena v gumových rukavicích čistí digestoř Dragana Gordic / Shutterstock.com

Tipy na závěr: Pravidelnost čištění a údržba digestoře

  • Doporučuje se čistit digestoř alespoň jednou za 1–3 měsíce, v závislosti na intenzitě vaření a používání.
  • Sledování stavu filtrů: Pravidelně kontrolujte stav filtrů a v případě potřeby je vyměňte.
  • Preventivní opatření: Při vaření používejte víko na hrnce a pánev, abyste minimalizovali mastnotu a páry, které se dostávají do digestoře.

Zdroj: Kupi.cz, Karcher.cz