Co připravit z avokáda? Vyzkoušejte čoko-avokádovou pěnu nebo avokádový toast

Čokoládová pěna v mističce, rozpůlená avokáda Canva

Avokádo se v kuchyni těší čím dál tím větší oblibě. Pokud jste tomuto zdravému ovoci ještě nedali šanci nebo jen nevíte, jak jej připravit, jste na správném místě. Nabízíme tipy na sladké i slané avokádové recepty.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Avokádo a zdraví

Avokádo bezpochyby patří na seznam zdraví prospěšných potravin. Naše tělo z něj může kromě velkého množství zdravých rostlinných tuků a železa získat i minerály, vitaminy a vlákninu. Bohaté je především na vitaminy skupin B, C, E, K nebo H. Zároveň působí příznivě na žaludeční prostředí a na sliznici.

I přes všechny výhody, které s sebou avokádo přináší, je důležité si dát pozor, aby nepřišlo do kontaktu s vašimi domácími mazlíčky. Obsahuje totiž persin, který je jedovatý zejména pro ptáky. Toto ovoce je ale nebezpečné i pro kočky a psy.

Pusťte se s námi do avokádových receptů

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Aby vám avokádo chutnalo, musíte si v obchodě vybrat uzrálý kousek –⁠ poznáte jej podle toho, že je na pohmat měkký. Avokádo se nesnažte loupat, před zpracováním jej rozřízněte nožem a rozkrojte napůl. Dejte však pozor na pecku, ta by se krájet rozhodně neměla. Teprve poté je čas oddělit dužinu od slupky.

A co vlastně s takovým avokádem udělat?

Tři avokádové toasty, jeden s vejcem, druhý s rajčaty a kukuřicí a třetí s granátovým jablkem Canva

Avokádový toast

Začneme všemi oblíbenou klasikou. Avokádový chleba si v poslední době můžete vychutnat v nejedné kavárně. Připravit si ho doma je ale velmi jednoduché a rychlé. Pro začátek si opečte chleba v toustovači nebo na pánvi, jde to jak nasucho, tak na olivovém oleji nebo třeba másle.

Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou a přidejte k ní najemno nakrájená rajčata, citronovou šťávu, špetku soli a pepře. Takto připravenou směs namažte na chleba a navrch přidejte vajíčko, uvařené třeba natvrdo nebo jako volské oko. Toast můžete navíc posypat granátovým jablkem, ořechy, rukolou, chilli nebo čímkoliv jiným, co vás napadne. Vajíčka se dají vyměnit za slaninu nebo třeba sýr a chutný je i samotný chleba s avokádovou směsí.

Guacamole

Další možností, jak zpracovat avokádo, je mexická specialita guacamole. Rozpulte čtyři avokáda a vyjměte pecku. Dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte dvě rajčata nakrájená na kostičky a stejně nakrájenou červenou cibuli. Guacamole můžete dochutit chilli papričkami a koriandrem. Nakonec pokrm pokapejte citronem nebo limetou, osolte, dobře promíchejte a podávejte s tortilla chipsy.

Guacamole ozdobené koriandrem v misce, tortilla chipsy Canva

Těstoviny s avokádovým pestem

Avokádové pesto si rozhodně zamilujete jak pro jeho jednoduchou přípravu, tak skvělou chuť. V mixéru rozmixujte dužinu jednoho avokáda s hrstí bazalky, dvěma stroužky česneku, nastrouhaným parmezánem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Takto vzniklou omáčku přidejte k těstovinám a máte hotový vynikající oběd nebo večeři.

Citrony využijete při nejednom avokádovém receptu

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Salát z avokáda

Salát s avokádem může být jak osvěžující svačinou, tak i výbornou přílohou. V míse smíchejte nakrájené avokádo, rajčata, cibuli a okurky, a pokud máte rádi koriandr, můžete jej přidat pro výraznější chuť. Jako zálivku smíchejte olivový olej s citronovou šťávou a máte hotovo!

Zelené smoothie, avokáda v celku a rozpůlené avokádo Canva

Smoothie

Avokádové smoothie je bohaté na proteiny a vlákninu, k jeho přípravě navíc stačí jen pět ingrediencí a pět minut. Rozmixujte jedno avokádo s mraženým banánem a lžičkou medu. Do takto vytvořené směsi přidejte 400 ml mléka a smoothie dochuťte vanilkovým extraktem. Podávejte vychlazené nebo s kostkami ledu.

Čokoládovo–avokádová pěna

Jako sladkou tečku na konec si můžete z avokáda připravit tento zdravý dezert. Pro čtyři porce rozmixujte dvě zralá avokáda s třemi lžícemi medu, vanilkovým extraktem a 50 g kakaového prášku. Pěnu rozdělte do skleniček, uložte na 1 hodinu do lednice a podávejte chlazenou.