Potraviny, díky kterým se budete cítit mladší

Borůvky, tabulka čokolády, losos, česnek, avokádo, cherry rajčata, mandle, olej Canva

Kdo by nechtěl vypadat mladší nebo se tak alespoň cítit? Věřte, že náš skutečný věk je opravdu jen číslo a rozhodně nemusí odpovídat tomu, v jaké formě se zrovna nacházíme. Faktorů, které ovlivňují naše fyzické i duševní rozpoložení, je mnoho. Správná strava nám může výrazně pomoci docílit pocitu mládí a elánu.

Přečtěte si také

Virální metoda nakupování 6-1 má ušetřit čas i peníze. Zvládli byste podle ní jíst?

Zdravý životní styl je základ

To, jak rychle stárneme, je do jisté míry dáno geneticky. Svoji roli v tomto procesu ale hraje i náš životní styl. Pokud málo spíte, jste v neustálém stresu a málo se hýbete, rozhodně vašemu tělu nic neulehčujete. Stejně tak nezdravá strava způsobuje, že stárnete rychleji.

Pozor byste si měli dávat především na přemíru cukrů i soli, alkohol nebo kávu. Volte naopak potraviny, které vám dodají dostatek živin i vitamínů. Uvidíte, že budete mít více energie a budete se najednou cítit o nějaký ten rok mladší. Dobrá nálada i kvalitní životospráva se pak mohou pozitivně projevit i na vašem vzhledu. A které potraviny vám tedy prospějí?

Mrkvová šťáva, citrony, pomeranče, mrkve a zázvor Canva

Potraviny, s nimiž můžete bojovat proti času

Ovoce a zelenina

Už od školních let všichni víme, že jsou ovoce a zelenina zdravé a měli bychom si je dopřávat denně. Mnozí z nás však na tuto jednoduchou radu v dospělosti nedbají. Přitom nám právě tyto potraviny mohou výrazně pomoci k mladistvějšímu vzhledu. Obsahují totiž důležité antioxidanty. Ty bojují proti volným radikálům, které mají na svědomí právě proces stárnutí. K nejznámějším antioxidantům patří vitamín C nebo třeba betakaroten.

Zkuste proto do vašeho jídelníčku přidat citrusy či mrkev. Vhodné jsou také brusinky a borůvky, dnes velmi populární avokádo nebo tradiční „všelék“ našich babiček – česnek.

Kupte si „anti-aging“ zeleninu v akci

Kurkuma

Antioxidační účinky má také kurkumin, žlutooranžové barvivo, které najdete v kurkumě. Jedná se o koření pocházející z oddenku kurkumovníku – asijské rostliny podobné zázvoru. V lidovém léčitelství se využívala po staletí a své nezastupitelné místo má nejen v asijské a orientální kuchyni.

Kromě toho, že naše tělo chrání před nežádoucími volnými radikály, napomáhá i dobrému trávení, posiluje imunitní systém i správnou činnost srdce. Využívá se také v kosmetice – krémy a pleťové masky z ní pomáhají redukovat vrásky a přispívají ke zdravé pokožce.

Grilovaný losos se salátem a plátky citronu Canva

Ryby

Ryby byste měli do jídelníčku zařazovat často, protože prospívají zdraví na mnoha úrovních. Zejména losos, tuňák, makrela nebo pstruh nejen skvěle chutnají, ale jsou i zdrojem mnoha důležitých látek. Jedná se především o omega-3 mastné kyseliny, ale také bílkoviny, jód, zinek, selen, železo a některé vitamíny.

Konzumací ryb prospějete vašemu kardiovaskulárnímu systému, nervové soustavě, mozku i štítné žláze. Ryby jsou též výborným pokrmem při redukčních dietách a pozitivně ovlivňují vzhled pleti – bude pružnější a mladistvější.

Čokoláda, oříšky i semínka

Mezi takzvaná anti-aging jídla patří i mnohé pochutiny – musíte ale vědět, po kterých sáhnout. Čokoláda je významným antioxidantem, volit ovšem musíte tu s obsahem kakaa nad 70 %. Zobat můžete i oříšky a nejrůznější semínka – třeba ta lněná. Podobně jako ryby jsou i ony zdrojem omega-3 mastných kyselin. Dodávají našemu tělu potřebné tuky, po kterých se ovšem netloustne.

Kousky hořké čokolády, ořechy, dýňová semínka Canva

Pitný režim

Kromě potravin je samozřejmě zásadní i dodržování pitného režimu. Dejte přednost čisté vodě – prospěje vaší pleti a může pomoci i při redukci váhy. Jestliže nejste fanoušky tohoto obyčejného nápoje, zkuste si připravit domácí limonádu. Se slazenými nápoji z obchodů opatrně – myslete na to, že méně je více. Vyvarujte se také většímu množství kávy a alkoholu. Co se týče čaje, zkuste dát přednost tomu zelenému.