Potravinové banky zejí prázdnotou. Vše míří na Ukrajinu, pomoc je potřebná i v Česku

Lidé pracující v potravinové bance Canva

V důsledku ohromné podpory, kterou poskytly české potravinové banky ukrajinským uprchlíkům, čelí nyní nedostatku zásob pro další potřebné. Někde chybí jen určité druhy zboží, v jiných regionech jsou sklady téměř prázdné. Nejvíce potřebný je toaletní papír, dětská kojenecká mléka a přesnídávky. Banky se proto uchylují k vyhlášení mimořádných sbírek, aby alespoň částečně kompenzovaly úbytek zásob. S doplněním chybějících zásob pomáhají též obchodní řetězce Lidl, Kaufland, Makro a Albert.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Potravinovým bankám chybí zásoby

V posledních několika týdnech české potravinové banky naposílaly na Ukrajinu či poskytly ukrajinským uprchlíkům u nás ohromné množství zásob, které nyní chybí na dalších místech.

„Momentálně se potravinové banky potýkají s obrovskou poptávkou ze strany uprchlických center. Jednoznačně je hlavní příčinou obrovský příliv uprchlíků,“ uvedla pro deník Právo ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Pomozte doplnit to nejnutnější

Chybí především umělé mléko a přesnídávky

Dvakrát tolik jídla a drogerie, než je obvyklé, rozdává například Potravinová banka v Plzni. Nejvíce jí schází dětská kojenecká mléka, přesnídávky a další věci pro děti. Při běžně organizovaných potravinových sbírkách lidé darují nejčastěji trvanlivé potraviny, hygienické potřeby a občas dětské pleny. Kojeneckých mlék je však nedostatek.

„V uprchlické vlně jsou hlavně matky s dětmi, protože muži museli zůstat na Ukrajině. Především bychom tedy potřebovali věci pro menší děti. Zejména přesnídávky, sunary a podobné potřeby. Je nám jasné, že to jsou dražší komodity, které se při běžných sbírkách tolik nevybírají. Proto jich je ve skladech nedostatek,“ upozornil na serveru iDnes ředitel Potravinové banky Plzeň Lukáš Bakala.

Spojené ruce nad darovanými potravinami Canva

Největší nedostatky jsou v Praze

Největší výpadky jsou tam, kde je ubytováno nejvíce uprchlíků, tedy v Praze a Středočeském a Jihomoravském kraji. „V sobotu už to bylo na hraně, dokonce jsem šla večer nakupovat potraviny do obchodu, abych mohla vybavit autobusy. Je to na nás velký nápor, v tuto chvíli jsme úplně na dně,“ svěřila se Věra Doušová z Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj. Tato organizace proto vyhlásila celostátní sbírku a zároveň obdržela příspěvek od vybraných obchodních řetězců. Makro, Lidl, Kaufland, Tesco, Rohlík.cz či Albert darovaly už několik tun zásob v hodnotě převyšující 2,5 milionu korun.

Obchodní řetězce spustily vlastní sbírky

„Na všech prodejnách napříč Českou republikou a na iTesco.cz nyní pořádáme až do 18. března mimořádnou potravinovou sbírku. Pomoc bude ve spolupráci s potravinovými bankami směřovat těm, kteří ze země před válečným konfliktem uprchli a jsou na území Česka,“ uvedl mluvčí řetězce Tesco Jakub Žižka. Dle jeho slov Tesco vybrané množství zboží pro potravinové banky ještě zdvojnásobí.

Sbírku na svých prodejnách organizuje i Kaufland. „V tomto týdnu jsme darovali Federaci potravinových bank potravinovou pomoc v hodnotě 2,5 milionu korun na pomoc ukrajinským uprchlíkům,“ uvádí mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Problémy mají i na Moravě

Ředitelka Potravinové banky Central Dana Růžičková uvedla, že bez sbírek by banky už neměly co dávat. „Měli jsme téměř prázdno, takže jsme první týden neměli skoro co dávat. Ale je to tak na čtrnáct dnů, a jestli nebude solidarita pokračovat, tak se vyprázdní velmi rychle,“ dodala.

Ohromnou míru zapojení supermarketů potvrzuje i Romana Sýkorová z Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj. „Kdyby nebylo sbírky a nezapojily se supermarkety, třeba Tesco, tak bychom tu situaci stěží zvládli,“ naznačila. Nižší zásobení, a to dokonce o polovinu, hlásí i Potravinová banka Ostrava, ale zvýšený zájem je znát i v Ústeckém nebo Jihočeském kraji.

Pokud chcete pomoct, vybírejte v akci

Krize na Ukrajině překonala i covid

Potravinové bance v Liberci chybí nejvíce oleje a toaletní papír, klesají však i zásoby trvanlivých potravin a hygienických potřeb. „Mysleli jsme si, když nastal covid, že už se to nedá překonat, ale dá, to jsme zjistili v tyto dny. V rámci covidu jsme byli tak na 50 procentech toho, co se děje teď, nic podobného jsme v bance nezažili. Třeba včera jsme přijali 3,5 tuny zboží a odhaduji, že dvě až 2,5 tuny odtud zase odešly," uvedl její ředitel Josef Vlček.