Ke zrušení EET dojde na konci roku. Co vše se změní pro zákazníky a prodejce?

Muž kontroluje účtenku u platebního terminálu Canva

Vláda rozhodla o zrušení elektronické evidence tržeb (EET), skončí na konci letošního roku. Návrh byl schválen minulý týden, informovalo o tom Ministerstvo financí. Zrušení bylo v programovém prohlášení nynější vlády. Jak dopadne zrušení na zákazníky a prodejce?

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

EET končí, státu se nevyplatí

Evidence EET končí. V tuto chvíli je přerušena kvůli pandemii, proto je v těchto dnech dobrovolná a úřady povinnost nekontrolují. Rozhodnutí o jejím zrušení padlo minulý týden, a to za kritiky některých poslanců včetně Andreje Babiše a Aleny Schillerové, kteří se o zavedení evidence zasadili.

Členové vládní koalice naopak změnu uvítali. „V programovém prohlášení vlády jsme se zavázali zrušit EET, protože přináší zbytečnou administrativu podnikatelům, které souhrnně provoz a aktualizace pokladních zařízení stojí každoročně zhruba 1,5 miliardy korun. Když si k tomu přidáte celkový náklad na straně státu za zhruba půl miliardy korun ročně, nevidím žádný důvod v EET pokračovat,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura a dodal, že evidence se navíc ze zákona týká pouze hotovostních tržeb, kterých však má být v roce 2025 oproti bezhotovostním platbám zhruba pětina. „Logicky se tak postupem času hypotetický rozpočtový přínos EET pro státní rozpočet blíží nule,“ komentoval Stanjura.

Podle expremiéra Babiše naopak EET přinesla rovnováhu do podnikatelského prostředí a státu více než 35 miliard korun. „Díky tomu se zásadně snížily daně a pan Stanjura sprostě lže, pokud říká, že to nic nepřineslo," uvedl Babiš a rovněž dodal, že podle něj projekt pomohl poctivým podnikatelům i rozpočtu.

Muž prochází dokumenty s financemi a počítá na kalkulačce Canva

Zrušení se dotkne 200 tisíc podnikatelů

EET platila od 1. prosince 2016, zprvu pouze pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 však byla povinnost evidence rozšířena také pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu a plánované bylo další rozšíření – na podnikatele z řad drobných řemeslníků, lékařů, taxikářů, advokátů a dalších. Aktuálně je podle statistik finanční správy do EET registrováno cca 201 000 podnikatelů, zaevidováno bylo 19,2 miliardy účtenek. Podle současného ministerstva financí zrušení EET nepřinese dodatečné výdaje rozpočtu.

Co znamená konec EET pro zapojené podnikatele?

S ukončením projektu dojde k odpojení i těch podnikatelů, kteří se zapojili dobrovolně a skončí povinnost evidence, která však ani nyní není kontrolována z důvodu pandemie. Ukončení evidence má nicméně i další následky – dojde ke snížení celkového počtu funkčních pracovních míst ve finanční správě, prvních sto jich bude zrušeno v červenci.

Pro podnikatelské subjekty v České republice naopak skončí období tlaku a administrativní zátěže, i když ne každý EET vnímal negativně. Podle některých došlo k narovnání podmínek v oborech, které do EET spadaly. Dopad na zákazníky nejspíš tak zřejmý nebude, menší podnikatelé a firmy by však zrušení mohli uvítat.