Bílý jogurt v kosmetice: Jaký typ je nejlepší pro domácí kosmetiku a jak ho použít?

Jogurt v misce dekorovaný liliemi Canva

To, že je bílý jogurt zázrakem pro naše zdraví i krásu, je známá věc. V dávných dobách se dokonce prodával pouze v lékárnách. Dnes je naopak běžně dostupnou potravinou, a to hned v několika druzích. Víte ale, který z nich je nejlepší pro vaši pleť a proč má vlastně bílý jogurt v kosmetice tak zázračné účinky? Přečtěte si, jak bílý jogurt pro domácí masky vybrat i jak ho pro krásnější a zdravější pleť používat.

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Recept na krásu hledejte v ledničce

Jogurty jsou přirozeně bohaté na vápník, zinek, vitamíny skupiny B či kyselinu mléčnou – tedy látky, které se přidávají i do kosmetických přípravků. Ačkoliv prospěšné jsou pro naše zdraví všechny bílé jogurty, mezi jednotlivými druhy existuje řada rozdílů. Pokud nyní pomineme chuť, pro kosmetické využití je můžete vybírat především podle účelu.

Jaký jogurt pro kosmetiku vybrat?

Běžné jogurty z kravského mléka obsahují nejvíce vápníku, který udržuje pružnost pleti a chrání ji před dehydratací. Pokud vás trápí jemné vrásky a povolená pleť, pak sáhněte po jogurtu s co nejvyšším obsahem mléčného tuku. Minimálně by měl mít alespoň 3,5 % (tučnost běžných jogurtů se pohybují v rozmezí 2–5 %). Lepší jsou ovšem jogurty smetanové, které mají tuku i více než 10 %.

Vybírejte bílé jogurty v akci

Naopak se vyhněte jogurtům nízkotučným (obsah tuku pod 2 %). Vaše postava nad nimi sice zajásá, pleť ovšem ocení něco výživnějšího. Do této kategorie velice často spadají také jogurty řecké, řeckého typu či islandské skyry, které jsou na rozdíl od ostatních velmi husté a obsahují výrazně více bílkovin. Na druhou stranu často mívají méně tuku, nicméně i mléčné proteiny mají na naši pleť blahodárný vliv.

Ženě nanáší pleťovou masku Canva

Pár nákupních tipů:

  • Nezapomeňte, že obsah tuku je u jogurtů povinným údajem, a proto ho na obale najdete vždy. Pokud není uveden přímo na přední straně nebo na víčku, bývá v tabulce s výživovými hodnotami.
  • Pokud chcete své pleti dopřát to nejlepší, sáhněte po jogurtech v bio kvalitě. Velice prospěšné pro naši pokožku jsou také probiotické kultury, o které je celá řada jogurtů obohacena.
  • Výrazně levnější bývají větší balení. Sto gramů v přepočtu stojí i o polovinu méně než u klasického kelímku. Vyplatí se také počkat si na bílé jogurty v akci. Ve slevě vás například vyjde velký Bílý jogurt selský Hollandia jen na 15,90 /500 g, selský od Kunína na 14,90 Kč/ 400 g a cena Activie od Danone začíná v akcích i na 32,90 Kč/ 4x 120 g.
  • Aby vám žádná sleva neunikla, můžete si na Kupi.cz nastavit upozornění na oblíbené produkty. Jakmile se objeví v akci, přijde vám mailem oznámení. Ještě jednoduší a přehlednější to budete mít s mobilní aplikací Kupi, která je pro iOS i Android zdarma.

Domácí pleťové masky z bílého jogurtu

Bílý jogurt je plný cenných látek, které mají na naši pleť a její zdraví blahodárný vliv. Běžně je najdete také ve složení řady kosmetických výrobků. S tím rozdílem, že kelímek jogurtu pořídíte doslova za pár korun.

V první řadě stojí za zmínku přírodní kyselina mléčná (alfa-hydroxykyselina), která se v kosmetice využívá pro své exfoliační účinky, tedy schopnost šetrně odstraňovat odumřelé buňky. Pravidelnou aplikací bílého jogurtu můžete získat zářivější, jasnější a hladší pleť s redukovanou viditelností rozšířených pórů. Obsažený zinek má zase protizánětlivé účinky a je efektivní v boji s akné i mastnou pokožkou, vápník udržuje pružnost pleti a chrání ji před dehydratací a mléčný tuk pomáhá vyplňovat drobné vrásky, vypíná kůži a navrací jí pružnost.

Detail na jogurt ve sklenici a kolem heřmánek Canva
  • Domácí masku z bílého jogurtu můžete vaší pleti dopřát i několikrát týdně. Nechte vždy působit 1020 minut a poté opláchněte.
  • Účinnost jogurtu podpoříte přidáním některých dalších surovin. Okurka zvýší hydrataci, zklidní otoky, přispěje ke stahování pórů a má chladivý efekt. Med zase pomůže suché a nedokonalé pleti – má totiž antibakteriální, hojivé, vyživující a regenerační účinky. Avokádo je skvělé pro hloubkovou výživu pleti a její rozjasnění. Přidat můžete i bílek, který čistí pokožku i zanesené póry.
  • Smícháte-li jogurt s kávovou sedlinou, skořicí, třtinovým cukrem či mletými ovesnými vločkami, vyrobíte si účinný (a levný) domácí peeling.
Nezmeškejte v akci jogurt s vyšším obsahem tuku

První pomoc po opalování

Nezapomeňte na zázračné vlastnosti bílého jogurtu ani v létě. Pro své zklidňující, regenerační a chladivé účinky je ideální poopalovací péčí a první pomocí v případě spálení od sluníčka. Lepšího efektu navíc dosáhnete, když k jogurtu přimícháte nastrouhanou okurku nebo čerstvý gel z rostliny aloe vera.

Pro krásné a zdravé vlasy

Pro jeden kelímek si rozhodně vyhraďte místo i mezi vlasovou kosmetikou. Pokud vás trápí lupy a svědivá, podrážděná pokožka hlavy, pak bílý jogurt smíchejte s kvalitním rostlinným olejem (mandlovým, bambuckým, jojobovým apod.) a použijte na cca 30 minut jako zábal na vlasy. Skvěle ovšem funguje i jako vyživující kondicionér, který dodá vlasům lesk a zdravý vzhled. Při mytí aplikujte od kořínků po konečky (obdobně můžete s míchat s olejem), nechte chvíli působit a poté opláchněte.