Česnek, často nazývaný „přírodní antibiotikum“, je jedním z nejcennějších darů, které nám příroda nabízí. Díky svým protizánětlivým a protiplísňovým vlastnostem a schopnosti posilovat imunitní systém si právem vysloužil označení „imunitní stimulant“. Proč je tedy důležité zařadit česnek do našeho jídelníčku a jaké blahodárné účinky může mít na naše zdraví? Pojďme se společně ponořit do fascinujícího světa této pozoruhodné potraviny a odhalit její skryté poklady.
Drcení česneku pomáhá lépe uvolnit allicin, hlavní aktivní sloučeninu zodpovědnou za mnoho zdravotních přínosů česneku. Allicin se vytváří, když je česnek rozmělněn nebo nařezán, protože dochází k míchání enzymů a sloučenin, které jsou v neporušených stroužcích odděleny.
Nadrcený česnek má také intenzivnější chuť a aroma než krájený česnek. To je způsobeno větším uvolněním esenciálních olejů a sloučenin při drcení. Drcení česneku může také usnadnit tělu vstřebávání prospěšných sloučenin, protože se zvětší povrchová plocha a buňky česneku se více naruší. Při vaření se drcený česnek rovnoměrněji rozptýlí v pokrmu, což zajistí konzistentnější chuť v každém soustu.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Česnekový čaj nezní zrovna lákavě, ale má velké množství zdravotních benefitů. Vedle svých antibakteriálních a antivirových vlastností podporuje také trávení, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu.
Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.
Jak se říká, česnek je přírodní antibiotikum. Česnečka se tak hodí vždycky, když potřebujeme vyhnat bacily z těla. Mrkněte na náš recept na luxusní krémovou česnečku, kterou si zamilujete. Česnekem v ní rozhodně nešetříme! Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou. A nezapomeňte na krutonky! Bez nich to není ono.
Tento jednoduchý, a přesto neuvěřitelně chutný recept v sobě skrývá dokonalou souhru ingrediencí. Jemný cottage sýr s krémovým bílým jogurtem a majonézou doplňují pikantní tóny česneku a svěží nádech pažitky. Ať už pomazánku nanesete na křupavý toast, čerstvou bagetu či použijete jako dip, vždy si získá srdce vašich blízkých.
Piotr Wytrazek / Shutterstock.com
Česnekový sirup má podobné zdravotní přínosy jako česnekový čaj, ale může být chuťově příjemnější a snadněji se konzumuje. Česnekový sirup může pomoci zmírnit příznaky kašle a nachlazení, uvolnit hleny a zklidnit podrážděné hrdlo.
Zdroje: Kupi, Healthline, NCBI