Objevte blahodárný kurkumový čaj! Posiluje imunitu, podporuje zažívání a zlepšuje náladu

Dva nápoje z kurkumy, mletá kurkuma, oddenky kurkumy 5PH / Shutterstock.com

Možná jste o kurkumě slyšeli v souvislosti s jejím využitím při přípravě jídel nebo vám ji někdo doporučil jako zlaté mléko – je totiž zdraví prospěšná a tvoří nezbytnou složku kari koření. Samotná kurkuma, které se ne nadarmo říká indický šafrán, má ale mnohem pestřejší škálu využití. Může za to řada zdravotních účinků, díky nimž si vysloužila přezdívku zlatá bohyně.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Účinky kurkumy na zdraví

Oddenky kurkumy svým vzhledem připomínají zázvor, na rozdíl od něj jsou ale tenčí a září žlutou barvou. Tu má na svědomí obsažené barvivo kurkumin, látka, která vedle barvicí schopnosti příznivě působí na lidské zdraví.

Kurkuma funguje jako antioxidant, snižuje hladinu cholesterolu a působí i protizánětlivě. Posiluje imunitu a zlepšuje náladu. Toto zázračné koření také podporuje trávení a užívá se i při pálení žáhy. Velký obsah vitamínů C a E je dalším příjemným bonusem.

Kurkumový čaj v šálku, mletá kurkuma na lžičce, oddenek kurkumy ThamKC / Shutterstock.com

Recept na domácí kurkumový čaj se zázvorem

Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Ačkoli má kurkuma výraznou chuť i vůni a je jemně nahořklá, nemusíte se obávat, že by čaj z ní nebyl pitelný. Ba právě naopak. Osladíte-li ho medem, brzy si na jeho příjemnou chuť navyknete.

Kurkuma má protizánětlivé, zahřívací a analgetické účinky. Čaj z tohoto prospěšného koření by si proto měli dopřát i lidé, které trápí bolesti kloubů či svalů.

Horká hruška
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Horká hruška

Horká hruška – to je oblíbený recept na teplý nápoj z hruškového džusu, doplněný o kapku řízné hruškovice. Užijte si opravdové kouzlo podzimu a dopřejte si lahodný drink, na kterém si pochutnáte se svými blízkými.

Horká hruška

Ingredience:

  • 2 lžičky nastrouhané kurkumy
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka pepře (zvýší účinek kurkumy)
  • med podle chuti
  • 4 dl vody

Postup:

Omytou kurkumu oloupejte a nastrouhejte najemno, stejně tak i zázvor. Nastrouhané ingredience společně se skořicí a pepřem vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Čaj přeceďte a oslaďte medem.

Kurkumový čaj s citronem, plátky citronu, zázvor, kurkuma Anna K Mueller / Shutterstock.com

Recept na kurkumovou pastu

Pokud nemáte času nazbyt, připravte si dopředu pastu z kurkumy, která vystačí na několik šálků čaje a dá se skladovat v lednici.

Ingredience:

  • půl hrnku pastovaného medu
  • 2,5 lžičky sušené kurkumy
  • černý pepř

Postup:

Kurkumu smíchejte s medem, dokud nevytvoří pastovou konzistenci, a nechte přes noc uležet v lednici. Na jeden šálek čaje použijte jednu lžičku kurkumové pasty a zalijte horkou vodou, pořádně promíchejte a pro zvýraznění účinku kurkumy přidejte špetku pepře.

Kde koupit kurkumu?

Sehnat čerstvou kurkumu není úplně jednoduché. Oddenky kurkumy najdete v obchodech se zdravou výživou. V nabídce ji někdy mívají i větší obchodní řetězce. Podívat se můžete i po e-shopech se zdravou výživou nebo u online prodejců potravin.

Pokud ji přece jen neseženete, můžete vybírat z již připravených čajových směsí. Například Ginger Curcuma od Teekanne obsahuje 40 % kurkumy a září stejně žlutě, jako kdybyste si ho připravili z kořene kurkumy. Připravit si můžete i Zlatý kurkumový sen od Sonnentor nebo Kurkumový čaj od Herbex.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, kupi.cz