Naučte se poznat kvalitní těstoviny v obchodech. Cena ani reklama nerozhodují

Jak poznat kvalitní těstoviny? Složení, obsah bílkovin i obal napoví Canva

Těstoviny se vyrábí z nekynutého těsta vytvořeného smícháním mouky, vody a případně i vajec. Rozlišují se podle použité obiloviny i způsobu jejího mletí. Jak se v jednotlivých druzích vyznat a podle čeho těstoviny v obchodech vybírat?

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

Jak poznat a vybrat kvalitní těstoviny

Kvalitní italské těstoviny se vyrábí z pšeničné krupice (semoliny), která je umletá z tvrdozrnné pšenice, a vody. Jedná se tedy o těstoviny bezvaječné. Jsou na omak hrubé, což mimo jiné zaručuje, že po uvaření nejsou tak slizké jako levnější a méně kvalitní druhy a omáčky či pesta na nich lépe drží.

Semolinové, tvrdozrnné těstoviny tedy patří mezi nejkvalitnější. K dostání je ale i celá řada výrobků z jiné mouky – měkké pšeničné, žitné, pohankové, celozrnné či špaldové. Bezlepkové těstoviny se pak většinou vyrábí z mouky kukuřičné nebo rýžové.

Dalším vodítkem při výběru kvalitních těstovin je obsah bílkovin (proteinů) – ten vypovídá o kvalitě použité pšenice a samozřejmě platí, že čím vyšší, tím lepší.

Těstovin existuje skutečně obrovské množství druhů – liší se tvarem, barvou i svým složením Canva

Olejem slepení těstovin nepředejdete

Kvalitní těstoviny by se po uvaření neměly lepit vůbec. Použití oleje proto není nutné, tento krok je v kuchyni celkově spíše zbytečný. Olej má totiž vyšší hustotu než voda – nikdy se s ní tudíž pořádně nesmíchá a zůstane plavat na hladině. Pokud chcete olej přidat kvůli chuti (například olivový nebo jiný ochucený), vždy jím zakápněte až hotový pokrm.

Tip: Slepení nejlépe předejdete uvařením těstovin v dostatečném množství vody (min 1 l na 100 g), pravidelným mícháním a výběrem kvalitních produktů. Z aktuálních slevových akcí doporučujeme například italské těstoviny značky Barilla, které až do 30. 3. seženete v prodejnách Albert za cenu 24,90 Kč/500 g.

Jaké těstoviny vybrat?

V italské kuchyni si můžete pochutnávat na více než 400 různých druzích těstovin. Jejich tvary přitom nemají lahodit pouze oku, ale mají v kuchyni i svůj význam.

  • Úzké a dlouhé těstoviny s kulatým průřezem (špagety, makarony) jsou vhodné pro omáčky a pesta obsahující olivový olej a česnek.
  • Široké a ploché těstoviny (tagliatelle, pappardelle, fetuccine) ideálně doplňují hutnější smetanové, masové, houbové či rajčatové omáčky, protože je dokážou skvěle absorbovat.
  • Krátké těstoviny se složitější strukturou (ať už se jedná o duté penne, vrtulovité fusilli nebo farfalle ve tvaru motýlků či mašliček) výborně „drží“ omáčky, masové ragú či zeleninové směsi.

Některé druhy, jako například široké roury cannelloni, lze po uvaření plnit nejrůznějšími náplněmi (typicky sýrem ricotta, špenátem, mletým masem apod.) a mohou se podobně jako lasagne zapékat v troubě s rajčatovou omáčkou a bešamelem.

Máte už dost obyčejných špaget? Zkuste změnu – těstoviny zapečené s poctivou dávkou sýru! Canva

Zvláštní skupinou jsou plněné těstoviny, které lze v obchodech zakoupit pod označením „čerstvé, nesušené vaječné těstoviny s náplní“ (v obchodech je najdete v chladicích boxech).

Mezi běžné druhy patří:

  • Tortellini –zakroucené těstoviny plněné masem, sýrem, špenátem či jinou zeleninou.
  • Ravioli – plněné čtverečky, jejichž náplň může obsahovat maso, houby, ořechy, sýr, zeleninu apod. Typicky se podávají přelité jemnou máslovou omáčkou.

Při výběru také nezapomeňte, že těstoviny se nikdy nesmí balit do neprůsvitného, barevně tónovaného průsvitného či průhledného obalu, který by mohl zkreslovat barvu (a tedy i kvalitu) výrobku.