Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Naučte se poznat kvalitní těstoviny v obchodech. Cena ani reklama nerozhodují

Naučte se poznat kvalitní těstoviny v obchodech. Cena ani reklama nerozhodují

Těstoviny se vyrábí z nekynutého těsta vytvořeného smícháním mouky, vody a případně i vajec. Rozlišují se podle použité obiloviny i způsobu jejího mletí. Jak se v jednotlivých druzích vyznat a podle čeho těstoviny v obchodech vybírat?

Přečtěte si také

Nepodceňujte obsah domácí lékárničky. Ibalgin a náplasti nestačí!
Nepodceňujte obsah domácí lékárničky. Ibalgin a náplasti nestačí!

Jak poznat a vybrat kvalitní těstoviny

Kvalitní italské těstoviny se vyrábí z pšeničné krupice (semoliny), která je umletá z tvrdozrnné pšenice, a vody. Jedná se tedy o těstoviny bezvaječné. Jsou na omak hrubé, což mimo jiné zaručuje, že po uvaření nejsou tak slizké jako levnější a méně kvalitní druhy a omáčky či pesta na nich lépe drží.

Semolinové tvrdozrnné těstoviny tedy patří mezi nejkvalitnější. K dostání je ale i celá řada výrobků z jiné mouky – měkké pšeničné, žitné, pohankové, celozrnné, špaldové. Bezlepkové těstoviny se většinou vyrábí z mouky kukuřičné nebo rýžové.

Dalším vodítkem při výběru kvalitních těstovin je obsah bílkovin. Obsah bílkovin (proteinů) vypovídá o kvalitě použité pšenice a samozřejmě platí čím vyšší, tím lepší.

Těstoviny se vyrábí z mouky, vody a případně vajec, semolinové tvrdozrnné těstoviny patří mezi nejkvalitnější

Olejem slepené těstoviny nezachráníte

Kvalitní těstoviny by se po uvaření neměly lepit vůbec. Použití oleje proto není nutné. Tento krok je v kuchyni celkově spíše zbytečný. Olej má totiž větší hustotu – nikdy se tedy nesmíchá s vodou, ve které se těstoviny vaří a zůstane plavat na hladině. Pokud chcete olej přidat kvůli chuti (například olivový nebo jiný ochucený), vždy jím zakápněte až hotový pokrm.

Tip: slepení nejlépe předejdete uvařením těstovin v dostatečném množství vody (min. 1 l na 100 g), pravidelným mícháním a výběrem kvalitních produktů. Z aktuálních slevových akcí doporučujeme například italské těstoviny značky Barilla, které až do 7. července seženete v prodejnách Billa za cenu 27.90 Kč/ 500 g.

Jaké těstoviny vybrat?

V italské kuchyni si můžete pochutnávat na více než 400 různých druhů těstovin. Jejich tvary přitom nemají lahodit pouze oku, ale mají v kuchyni svůj význam.

  • Úzké a dlouhé těstoviny s kulatým průřezem (špagety, makarony) jsou vhodné pro omáčky a pesta obsahující olivový olej a česnek.
  • Široké a ploché těstoviny (taglietelle, pappardelle, fetuccine) ideálně doplňují hutnější smetanové, masové, houbové či rajčatové omáčky, protože je skvěle dokáží absorbovat.
  • Krátké těstoviny se složitější strukturou (ať už se jedná o duté penne, vrtulovité fusilli nebo farfalle ve tvaru motýlků či mašliček) výborně „drží“ omáčky, masové ragú či zeleninové směsi.

Některé druhy, jako například široké roury cannelloni, lze po uvaření plnit nejrůznějšími náplněmi (typicky sýrem ricotta, špenátem, mletým masem apod.) a mohou se podobně jako lasagne zapékat v troubě s rajčatovou omáčkou a bešamelem.

Dlouhé široké těstoviny jsou ideální pro hutné omáčky a masové ragú

Zvláštní skupinou jsou plněné těstoviny, které můžete v obchodech zakoupit pod označením: čerstvé, nesušené vaječné těstoviny s náplní (v obchodech je najdete v chladících boxech).

Mezi běžné druhy patří:

  • Tortellini –zakroucené těstoviny plněné masem, sýrem, špenátem či jinou zeleninou.
  • Ravioli – plněné čtverečky, jejichž náplň může obsahovat maso, houby, ořechy, sýr, zeleninu apod. Typicky se podávají přelité jemnou máslovou omáčkou.

Při výběru také nezapomeňte, že těstoviny se nikdy nesmí balit do neprůsvitného, barevně tónovaného průsvitného či průhledného obalu, který by mohl zkreslovat barvu (a tedy i kvalitu) výrobku.