Těstoviny od roku 2014 zdražily skoro o 50 %. Jejich oblíbenost je ale v Česku přesto vysoká

Různé druhy těstovin allme / Shutterstock.com

Vaječné těstoviny se v posledních letech řadí k tradičním součástem českých jídelníčků, což potvrzují i data ČSÚ. Ještě v roce 1989 činila průměrná tuzemská spotřeba těstovin 3,1 kilogramu na osobu, v roce 2018 to bylo o 5,1 kilogramu víc. Část těstovin na tuzemském trhu pochází ze zahraničí, postupně ale roste i domácí výroba, a to i přes značný nárůst ceny, který se za posledních 10 let blíží hranici 50 procent.

Přečtěte si také

Cenové trháky tohoto týdne: Máslo za 32,90 Kč, zrnkové Tchibo za polovic a sleva 25 % na pivo

Proč ceny těstovin rostou?

Ještě v lednu roku 2014 stál jeden kilogram těstovin v tuzemských obchodních řetězcích celkem 42,8 koruny. V lednu roku 2024 to však bylo již 64 korun, a odborníci se i proto snaží přijít s důvody, které za tímto poměrně enormním růstem cen v posledních letech stály. Souvisí to do velké míry s nedávnou energetickou krizí.

Výroba těstovin je poměrně energeticky náročná. Kvůli ruské válce na Ukrajině však energetické komodity v posledních letech citelně zdražily. V podstatě není možné na trhu najít energetickou surovinu, kterou by v uplynulých třech letech nepotkalo výraznější zdražení. I výrobci těstovin na tento fenomén samozřejmě museli reagovat a vyšší náklady se brzy propsaly právě i do cen těstovin.

Zdražila pšeničná mouka i vejce

Těstoviny se skládají ze třech základních surovin. Kromě vody to jsou zejména vejce a pšeničná mouka. To samozřejmě znamená, že cena těstovin v obchodech se odvíjí i od cenové dostupnosti těchto surovin. Při pohledu do dat Českého statistického úřadu je ale patrné, že právě i pšeničnou mouku nebo vejce potkal v posledních letech poměrně značný cenový růst. Konkrétně vejce za posledních 10 let zdražila o 35 procent.

Zdražení těstovin, ačkoliv je jejich oblíbenost velmi vysoká, však souvisí také s dalšími cenovými faktory. V případě tuzemské produkce se k nim řadí třeba vyšší nájem, který musí výrobci hradit za své výrobny. Pokud již mají své vlastní prostory, nevyhnuli se zase vyšší dani z nemovitosti, která se třeba i počátkem roku 2024 zvýšila o několik procent.

Mzdy, obaly, doprava

Obrovskou cenovou položkou jsou také mzdy. I jejich výše postupně roste, což se do cenových trendů v případě těstovin jasně propisuje. S tím souvisí i odvody na sociální a zdravotní pojištění, které musí zaměstnavatelé hradit. Zdražily i obaly těstovin, bez kterých se producenti neobejdou. Vyšší náklady jsou patrné také v případě logistiky.

V akcích za 50 až 60 korun

„Z aktuálních dat Kupi.cz můžeme pozorovat, že za kilo těstovin v rámci letákových akcí zaplatí zákazníci nejčastěji okolo 50–60 Kč, jejich běžná cena se pak pohybuje mezi 80–100 Kč. Výjimečně lze některé druhy těstovin pořídit i levněji, neobvyklé však nejsou ani cenovky s částkami okolo 160 Kč za kilo,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.cz.

Různé směsi těstovin na dřevěném rustikálním pozadí, pytli a dřevěných lžících CreatoraLab / Shutterstock.com

Stále jdou na odbyt

I přes poměrně silné zdražení se však těstoviny i nadále těší obrovské oblíbenosti. Na trhu se v posledních letech podařilo usadit hned několika významným firmám, které své zboží nabízí v České republice i v zahraničí.

Mezi ty nejznámější se řadí firma, za kterou stojí bratři Zátkové. Ti ji založili už v roce 1884 v Boršově nad Vltavou, a i přes dvě světové války a znárodnění jejich výroba stále v České republice probíhá. Dalším českým výrobce těstovin je např. Japavo se sídlem ve Slušovicích. K největším producentům bezvaječných těstovin patří Adriana z Olomouckého kraje.

Zdroj: Kupi, Český statistický úřad