Hodně pepře, žádná paprika: Uvařte si maďarskou klasiku, která se tváří jako guláš

Maďarský tokáň, ozdobený petrželkou, servírovaný na bílém talíři Fanfo / Shutterstock.com

Pro maďarskou kuchyni je jedním z nejtypičtějších jídel guláš nebo perkelt. Dnes si tento výčet doplníme o další maďarskou klasiku z „gulášové“ rodiny – uvaříme si tokáň. Není to totéž co guláš. Do tokáně totiž nepatří základní koření maďarské kuchyně. Tak pojďme vařit! Příprava jídla zabere přes dvě hodiny.

Přečtěte si také

Využijte dary přírody a uvařte si léčivý „med“ ze smrkových výhonků nebo bezu. Tyto recepty zvládnete levou zadní

Co je maďarský tokáň?

Jde o jídlo, které je velmi podobné guláši. Snad jediný rozdíl v přípravě spočívá v tom, že maso v tokáni dusíme v malém množství tekutiny. Můžete ho připravit z hovězího, vepřového i skopového masa. Původ tokáně můžeme vysledovat až do středověku. Jde o jeden z nejstarších maďarských pokrmů, o němž najdeme zmínku v historických pramenech. Předchůdcem tokáně bylo ragú, které připravovali lidé v rumunském Sedmihradsku. Maďarská kuchyně ho převzala a upravila jej podle sebe.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Segedínský guláš
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Segedínský guláš

Segedínský guláš je klasika, která potěší všechny milovníky kysaného zelí. Skvěle chutná především s houskovým knedlíkem, ale podávat jej můžete také s čerstvým chlebem.

Segedínský guláš

Jaký je rozdíl mezi tokáněm a gulášem?

  • Do tokáně se jako hlavní koření používá pepř
  • Nedává se do něj mletá paprika
  • Maso na tokáň se krájí na nudličky
  • Cibulka v tokáni se nechává pouze zesklovatět, nemá být osmahnutá

Recept na maďarský tokáň

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g hovězího předního
  • 1 větší cibule
  • 5–6 stroužků česneku
  • rajský protlak
  • 2 dl bílého vína
  • sůl a pepř
  • olej

Postup:

  • Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na oleji.
  • K cibulce přidejte hovězí maso nakrájené na nudličky a orestujte. Opékejte, dokud maso nezmění barvu. Poté přidejte rajský protlak, bílé víno a prolisované stroužky česneku. Osolte, opepřete a duste pod pokličkou asi 2 hodiny.
  • Podávejte s rýží nebo s těstovinami.

Zdroj: Kupi