Češi si za jídlo a pití připlatí: Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %

Nákupní košík Minerva Studio / Shutterstock.com

Duben přinesl další zdražování. Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu se spotřebitelské ceny meziměsíčně zvýšily o 0,7 %, což bylo ovlivněno především růstem cen potravin, alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Meziroční inflace zrychlila na 2,9 %.

Přečtěte si také

Vybavte si svou kuchyni o stovky až tisíce korun levněji. Letní sbírání bodů v obchodech je v plném proudu

Potraviny a nápoje táhly ceny vzhůru

Největší vliv na dubnový růst cen měly potraviny a nealkoholické nápoje. Zdražily zejména nealkoholické nápoje (o 2,8 %), vepřové maso (o 4,6 %), zelenina (o 2,3 %) či čokoláda (o 10,8 %). Rostly také ceny pekárenských výrobků, drůbeže, uzenin, sýrů a tvarohů.

V oddíle alkoholických nápojů a tabáku se zvýšily ceny vína (o 5,4 %), lihovin (o 3,8 %), cigaret (o 1,2 %) i piva (o 1,4 %). Ceny služeb pak spíše stagnovaly.

Nápoje v obchodě Abdul Razak Latif / Shutterstock.com

Meziroční inflace zrychlila na 2,9 %

V meziročním srovnání spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o 2,9 %, tedy výrazně rychleji než v březnu (o 0,9 procentního bodu). Za zrychlením inflace stály opět hlavně potraviny a nápoje. Řada potravin sice meziročně zlevnila, ale mnohem méně než v předchozím měsíci.

Inflaci nadále ženou vzhůru náklady na bydlení, zejména nájemné, energie a vodné a stočné. Výrazně zdražily také alkohol a tabák či pohonné hmoty. Naopak na snižování cenové hladiny měly největší vliv potraviny, i když v dubnu již mnohem slabší.

Inflace za posledních 12 měsíců dosáhla 6,3 %

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců dosáhla v dubnu 6,3 %. To znamená, že průměrná cenová hladina za posledních 12 měsíců byla o 6,3 % vyšší než průměr za předchozích 12 měsíců.

Dubnová data potvrzují, že inflační tlaky v české ekonomice přetrvávají. Spotřebitelé pociťují zdražování zejména u potravin, nápojů, bydlení a pohonných hmot. Vývoj v dalších měsících ukáže, zda jde o dočasný výkyv, nebo počátek nového inflačního trendu.

Zdroj: ČSÚ, Kupi