Becherovka změnila majitele, od května ji vlastní polský potravinářský gigant

Lahev Becherovky s nalitou sklenkou před krbem Oleg Kozlovskyy / Shutterstock.com

Celá řada ikonických českých produktů se již nevyrábí v Čechách nebo již mají zahraničního majitele. Mnoha lidem ukápla slza, když zjistili, že se Lentilky vyrábí v Hamburku nebo okurky Znojmia v Turecku. Milovníci bylinných likérů zajisté znají Becherovku, která má české kořeny. To je ale jedna z mála věcí, které zůstaly věrné české zemi, protože od května má Becherovka nového majitele a ten v tuzemsku nesídlí.

Přečtěte si také

Tradiční německé jídlo z jednoho hrnce: Základem jsou brambory, zelenina a luštěniny

Kdo je nyní majitelem Becherovky?

Becherovka, respektive společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, není ryze česká už celé dvě dekády, od roku 2001 byla součástí francouzského koncernu Pernod Ricard. Tento koncern dokončil 30. dubna transakci o převzetí značky. Od 1. května 2024 je novým majitelem polská společnost Grupa Maspex. Nepřebrala pouze značku, ale rovněž výrobní závod a sklady v Karlových Varech.

Grupa Maspex je jedním z největších výrobců potravin ve střední a východní Evropě, v minulém roce dosáhl tržeb ve výši 3,46 miliardy eur. Nyní tento gigant vlastní 70 značek a jeho produkty jsou zastoupeny ve více než 70 zemích světa. Mezi vlastněné značky patří například i Relax, Tiger a River Tonic. Nákupem Becherovky posílí svou pozici v oblasti alkoholických nápojů a rozšíří své impérium o další významnou položku.

Becherovka v panácích ozdobených citronem Sun_Shine / Shutterstock.com

Co se stane s legendární recepturou?

Co dělá tento nápoj výjimečným? Přece bylinná receptura, která je tajná a kombinuje jak české byliny, tak i exotické suroviny ze zemí Jižní Ameriky, Zanzibaru či Srí Lanky. Nový majitel ujistil, že přebráním značky nechce nijak měnit recepturu, takže mohou být spotřebitelé v klidu. Základna konzumentů tohoto nápoje je velmi široká, o čemž svědčí i fakt, že se každoročně vyrobí kolem 8 milionů litrů Becherovky.

Generální ředitelka poboček ČR a SR společnosti Maspex Wioleta Maria Czaja na stránkách společnosti uvedla: „V současnosti je naší hlavní prioritou integrace a udržení prodeje prostřednictvím efektivního začlenění Becherovky do naší nabídky. Do značky budeme nepochybně i nadále investovat, a to prostřednictvím vývoje nových produktů a marketingových aktivit.“

Becherovku pijeme už přes 200 let

Samotný nápoj Becherovka byl vytvořen v roce 1807 farmaceutem Josefem Becherem, který pracoval v rodinné firmě. Becherovka byla původně prodávána jako léčivý elixír, který měl pozitivní účinky na trávení a celkovou pohodu. Postupem času se Becherovka stala populárním nápojem nejen v Česku, ale i po celém světě. V průběhu historie byla změněna několikrát receptura a byly uvedeny na trh různé varianty Becherovky, jako například Becherovka Lemond, Becherovka Cordial nebo Becherovka KV14.

Mimosa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Mimosa

Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.

Mimosa
Domácí likér Irish Cream
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Domácí likér Irish Cream

Irish Cream je lahodný krémový likér, vyrobený z irské whiskey, který se skvěle hodí pro nejrůznější příležitosti. Jeho příprava je velmi jednoduchá a vychutnat si jej můžete vychlazený s ledem, případně jej můžete použít pro přípravu nejrůznějších sladkých dezertů pro dospělé.

Domácí likér Irish Cream

Velké akvizice ve světě likérů

V posledních letech došlo k celé řadě významných prodejů. V předminulém roce koupila britská nadnárodní společnost Diageo texaskou palírnu whisky s názvem Balcones Distilling. O rok později koupila filipínskou značku Don Papa Rum.

V tuzemsku byla jednou z významných akvizic poslední doby změna majitele likérky Fruko-Schulz, která má více než stoletou tradici. Byla prvním výrobcem ovocných a dezertních vín v Rakousko-Uhersku a jedním z jejích nejznámějších produktů je jindřichohradecký rum s etiketou plachetnice. Společnost letos převzal Český hospodářský holding, který hodlá portfolio produktů ještě rozšířit.

Zdroj: Kupi, Maspex, Mediaguru