Mango: Superpotravina s pouhými 75 kaloriemi ve 100 g! Zhubněte a posilte imunitu s lahodným ovocem

Mango nakrájené na „ježka“ Romix Image / Shutterstock.com

Mango, přezdívané též „král ovoce“ či „tropická broskev“, okouzluje svou sladkou chutí a šťavnatou dužinou. Tento exotický plod pochází z mangovníku, stromu rostoucího v tropických oblastech. Ačkoliv je mango v našich obchodech běžně k dostání, správný výběr zralého kusu může být oříšek. Poradíme vám, jak vybrat dokonale zralé ovoce a uchovat ho, a vysvětlíme, proč si nechat pecku na domácí pěstování.

Přečtěte si také

Psal o něm už Homér: Legendární řecký masový špíz připravíte z jehněčího marinovaného masa

Mangovníky plodí úctyhodných 1000 různých odrůd manga, což je u ovoce poměrně neobvyklé. Plody mají sice jednotný oválný tvar, ale odlišují se zabarvením, chutí, vůní, hmotností i rozměry. Nejmenší kusy měří okolo 5 cm, zatímco ty největší mohou být až 5x delší a vážit kolem 1 kg. Jelikož zralé mango rychle podléhá zkáze kvůli měkké a šťavnaté dužině, pro přepravu se sklízí ještě nezralé a zelené. Chcete-li si pochutnat, hledejte plody s nápisem „ready to eat“ nebo je nechte doma pořádně „dojít“.

Jak poznat zralé mango?

Zde jsou 4 způsoby, jak poznat zralé mango:

1. Zmáčknutí – Jemně mango zmáčkněte. Mělo by mírně povolovat. Pokud je tvrdé jako kámen, je nezralé. Naopak pokud povoluje příliš, je přezrálé.

2. Vůně – Přivoňte si k mangu. Zralé mango bude mít ovocnou vůni u stopky. Pokud je krásně zralé, bude vonět celé. Hledejte náznak sladkosti. Pokud voní jako borovice, je nezralé.

3. Míza – Stopka manga vytváří mízu, když je plod zralý. Ta může kapat na mango a způsobit tmavé skvrny nebo linky u špičky, což lze zaměnit za hnilobu. Tato „popálenina“ od mízy je jasnou známkou zralosti.

4. Velikost – Vyberte si manga podobné velikosti a použijte váhu v obchodě. To těžší bude pravděpodobně sklizeno později a bude zralejší.

Fígle, jak urychlit zrání

1. Vložte mango na 2–3 dny do papírového sáčku nebo novin. Nahromaděný ethylen, který ovoce uvolňuje, proces zrání urychlí. Sáček nechte částečně otevřený.

2. Uložte mango do misky s rýží, osvědčený indický trik. Ethylen opět nastartuje rychlejší dozrávání, obvykle během 2 dnů.

3. Přidejte k mangu v sáčku banán nebo jablko, také produkující ethylen. Plod uzraje už následující den.

Příprava manga na dřevěném prkénku Nungning20 / Shutterstock.com

Jak správně uchovávat mango

Zralé i dozrávající mango potřebuje teplotu kolem 15 °C. Příliš nízké teploty pod 13 °C plody poškozují a brání dozrání. V lednici proto skladujte jen nakrájené kousky před konzumací. Nespotřebované mango nakrájejte a zamrazte, později z něj připravíte báječný sorbet či smoothie.

Krájení a konzumace manga

Zralý plod jednoduše rozkrojte napůl a dužinu vydlabejte lžící. Nezralé mango zpracujte ostrým nožem. Speciální kráječ práci usnadní, ale postačí i nůž. Mango nařízněte podélně i příčně, promáčkněte a vzniklého „ježka“ odkrojte.

Mangová zmrzlina
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mangová zmrzlina

Mangovou zmrzlinu jen ze tří ingrediencí si zamilujete. Stačí mít po ruce jen hodně zralé mango a přezrálý banán, přidat smetanu – a dílo je hotovo. Žádnou jinou zmrzlinu už nebudete chtít jíst, to vám garantujeme.

Mangová zmrzlina
Mangové chutney
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Mangové chutney

Mangové chutney můžete podávat třeba i místo hořčice nebo kečupu do salátů a dalších jídel. Skvěle dochutí pečené i dušené maso a rozhodně jej vyzkoušejte i ke grilovaným steakům.

Mangové chutney
Kuře s mangovou omáčkou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuře s mangovou omáčkou

Kuře s mangovou omáčkou je vynikající pokrm, ve kterém perfektně vynikne chuť sladkého manga, skvěle se doplňující s orestovanými kuřecími kousky. Příprava je jednoduchá a rychlá, což jistě oceníte, pokud hledáte rychlovku k obědu nebo večeři.

Kuře s mangovou omáčkou

Co obsahuje mango?

Obsahuje vysoké množství vitaminu C, který posiluje imunitu, betakaroten důležitý pro zdraví očí a pokožky, vlákninu podporující trávení, antioxidanty chránící buňky, draslík pro správnou funkci svalů a nervů, vitamin B6 pro metabolismus bílkovin, vitamin E proti oxidačnímu stresu, měď pro tvorbu červených krvinek a hořčík pro činnost svalů a nervů.

Mango není ani příliš kalorické, na 100 gramů pak obsahuje přibližně 75 kcal.

Pěstování mangovníku z pecky

Mangovník sice nepatří mezi klasické pokojové rostliny, které jsou k dostání v obchodech, ale s trochou trpělivosti si ho můžete vypěstovat z pecky.

Jak zasadit mango:

  1. Zbavte pecku zbytků dužiny (ideálně kartáčkem či houbičkou pod tekoucí vodou). Vložte ji na několik hodin do vody, aby tvrdý obal změkl.
  2. Nabobtnalý obal opatrně rozloupněte (třeba malým ostrým nožem) a vyjměte neporušené jádro, jinak nevyklíčí.
  3. Pecku zabalte do vlhkého ubrousku nebo vaty, vložte do sáčku a nechte pár dní naklíčit.
  4. Klíček zasaďte do kokosového substrátu ve vyšším květináči nebo pěstujte hydroponicky.
  5. Mangovník vyžaduje dostatek světla a tepla (kolem 25 °C, umístěte ho blízko topení). Substrát udržujte vlhký, ale ne promáčený, aby kořeny nezahnívaly.

Napište nám v komentářích, jestli jste někdy zkoušeli vypěstovat mango z pecky.

Zdroje: Kupi, Healthline, Kalorické tabulky