Bizarní kombinace s vínem. Zkusili byste červené víno s mlékem? Prý chutná božsky!

Růžový nápoj ve sklenici Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Víno s colou patří mezi českou klasiku, ale najdou se i mnohem podivnější koktejly. Některé kombinují rosé s Fantou, nebo dokonce červené víno s mlékem. Aktuální trendy TikToku jsou zkrátka jasné – čím bizarnější, tím lepší. Milovníci netradičních chutí ale tvrdí, že právě takové nečekané kombinace chutnají nejlépe. Chtěli byste některou z nich vyzkoušet? A zajímá vás, jak takové drinky vznikly?

Přečtěte si také

Uvařte si vývar na vídeňský způsob! Milovala ho i císařovna Sisi

Červené víno s colou neboli houba

Fenomén devadesátek v podobě červeného vína s colou si své příznivce najde i dnes. Lidově se mu říká houba nebo také polejvák a na Slovensku se pro změnu vžil název bambus, respektive gulozan, pokud jde o drink 1:1. Často se ale míchá i v poměru 2:3. Řídit se můžete vlastní chutí a samozřejmě také kvalitou vína.

A když budete pátrat po původu tohoto koktejlu, zjistíte, že nejspíš vznikl v 70. letech ve Španělsku, kde je pod názvem Calimocho oblíbený dodnes. Fanoušky má hlavně mezi mladými lidmi, kteří oceňují jeho nízkou cenu i snadnou přípravu. A jinak tomu není ani u nás, jen věkové rozpětí konzumentů je širší.

Tom Collins
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tom Collins

Tom Collins je míchaný koktejl, oblíbený především v létě. Tento osvěžující long drink se připravuje z ginu, citronové šťávy, cukrového sirupu a sody a hotový jej budete mít během chvilky.

Tom Collins
Jahodové daiquiri
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Jahodové daiquiri

Jahodové daiquiri je sladký alkoholický koktejl z jahod, na kterém si zaručeně pochutnáte. Tento nápoj je mezi míchanými drinky velmi oblíbený a jeho příprava není vůbec složitá, stačí vám jen dobrý mixér.

Jahodové daiquiri

Červené víno a mléko?

Ano, čtete správně a chápeme, že na první pohled se vám z tohoto nápoje může dělat špatně, přesto patří k vyhlášeným specialitám. Nepoužívá se do něj ale klasické mléko, tajnou přísadou je slazené kondenzované mléko, které doplňuje ještě vybrané ovoce (například ananas nebo višně) a dostatek ledu. Koktejl se jmenuje Espanhola a vzhledem k jeho složení i sladkosti je ideální dát si jeden na chuť. Zkušení barmani ani výživoví specialisté ho ale rozhodně nedoporučují pít ve velkém ani míchat s čímkoli dalším.

Podle odborníků je i samotné spojení alkoholu s nealkoholickými nápoji rizikové. V mnoha případech způsobuje zdravotní potíže, nebo dokonce i kolaps organismu, který nemusí nutně souviset s opilostí. Problémem je hlavně vysoký obsah cukru, který ve spojení s alkoholem mnoho lidí špatně snáší.

Lidé si přiťukávají různými drinky View Apart / Shutterstock.com

Bílé víno a Sprite

Méně divoké jsou kombinace bílého vína a perlivých nápojů, jako je Tonic nebo Sprite. Z jejich spojení vznikne lehký a jemný vinný střik, který je oblíbený hlavně v letních měsících. Jen má výraznější chuť než pouze se sodou, Sprite mu dodá sladkost a Tonic pro změnu jemnou hořkost. Skvěle je pak ozdobí a zároveň dochutí máta a citron. Jen bychom měli mít na paměti, že na žízeň je nutné pít nealkoholické a ideálně neslazené nápoje.

Rosé s Fantou

I růžové víno můžete smíchat se Spritem, ale aktuálním hitem je drink z rosé s jinou známou limonádou, konkrétně s Fantou. I ten si umíme představit jako netradiční alternativu na letní podvečery a je jen na vás, jestli vás svojí lehkostí, svěžestí a sladkostí osloví.

Zdroj: Kupi, Tasting table, Alkoholia