Test plněných perníků: Hodnotilo se nejen jejich složení, ale i to, jak chutnají. A rozdíly se našly!

Perník na talíři Fascinadora / GrigoryL / Shutterstock.com

Plněné perníky, oblíbená pochoutka spojující perníkové pláty ovocnou náplní, jsou na trhu celoročně, ale zvláště vyniknou během Velikonoc a Mikuláše díky tematickým balením. Společnost dTest se rozhodla otestovat deset různých plněných perníků s velikonočními motivy získaných ze supermarketů, aby posoudila jejich kvalitu a chuť. Výsledky testu naznačují, co dělá perník kvalitním, a ukazují významný rozdíl v kvalitě mezi testovanými výrobky.

Přečtěte si také

Kopřiva je úžasná léčivka! Připravte z ní zdraví prospěšný kopřivový čaj, který znaly už naše babičky

Jaké perníky se testovaly?

Plněné perníky, které nás provázejí již od dětství, jsou k dispozici na trhu celoročně. Jedná se o oblíbenou pochoutku, jejíž plátky jsou spojeny ovocnou náplní a na povrchu zdobeny kakaovou polevou. Tyto perníky však získávají zvláštní charakter během dvou významných období v roce, kdy jsou baleny v obalech s velikonočními a mikulášskými motivy.

V rámci příprav na Velikonoce provedli ve společnosti dTest nákup deseti různých plněných perníků se sezónními motivy v supermarketech. Cílem bylo pokusit se o co nejširší záběr kvalit, což vedlo k tomu, že náš výběr zahrnoval široké spektrum variant. Šest vzorků bylo obalených v tradiční hnědé kakaové polevě, zatímco jeden vzorek se pyšnil použitím luxusnější čokoládové polevy. Dva perníky byly v bílé polevě a poslední vzorek byl prodáván bez polevy. Každý z těchto perníků ukrýval uvnitř ovocnou náplň, přičemž i kvalita této náplně se podle informací na obalech lišila.

Perníková buchta s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Perníková buchta s jablky

Jablečná buchta s perníkovým kořením je snadná a vláčná. Vyzkoušejte ji a uvidíte, jak rychle vám zmizí z plechu.

Perníková buchta s jablky
Perník z exotického ovoce kaki
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Perník z exotického ovoce kaki

Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit domácí perník z exotického ovoce kaki, který voní po skořici a vanilce. Je příjemně nadýchaný a vláčný. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm výtečně pochutnáte a rádi se k němu budete vracet.

Perník z exotického ovoce kaki

Plněné perníky jsou často vnímány jako cenově dostupná pochoutka, nicméně i mezi nimi lze nalézt produkty s výrazně vyšší cenovkou. V našem výběru se ceny pohybovaly od 12,80 Kč/100 g až po 45,80 Kč/100 g. Toto rozpětí cen nás vedlo k otázce, zda se vyplatí investovat do dražších variant a jak se liší kvalita mezi nejlevnějšími a nejdražšími výrobky.

Jak test probíhal?

Po dokončení teoretické přípravy byl na řadě praktický test, tentokrát ve formě senzorického hodnocení. Tradiční laboratorní prostředí tvořila skupina dvanácti expertů, kteří prováděli hodnocení. Postup byl standardní: Nejprve se hodnotitelé seznámili s požadovanými charakteristikami plněných perníků, stejně jako s vlastnostmi, které nejsou žádoucí. Následovala samotná degustace, během které experti na sto bodové škále posoudili devatenáct různých aspektů, zahrnující vzhled, konzistenci, chuť a vůni testovaných výrobků. Nakonec každému perníku přidělili konečné hodnocení podle školní stupnice.

Co tedy činí perník skutečně kvalitním?

Pokud je perník pokryt polevou, očekává se, že bude mít lesklý a rovnoměrně zbarvený povrch bez průsvitných míst a s rovnoměrnou tloušťkou. Při průřezu perníku bychom měli vidět dva perníkové pláty stejné tloušťky a barvy, s pravidelně rozmístěnými drobnými póry. Tyto pláty by měly být spojeny jednolitou vrstvou ovocné náplně, která je dostatečně tuhá, aby nedocházelo k vlhnutí těsta.

Zároveň je důležitý nízký obsah vody, který zajišťuje dlouhou trvanlivost perníku. Při kousnutí by měl být perník poměrně tuhý a v ústech by měl zanechávat mírný pocit přilnavosti. Chuť by měla být vyvážená kombinací ovocných, perníkových a případně kakaových nuancí. Za nedostatky se považují nerovnoměrné polevy, jejich matný nebo šedivý vzhled, a především jakékoli chyby v chuti, například umělé příchutě nebo nedostatečná intenzita ovocné náplně.

Nadýchaný perník s čokoládou
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Nadýchaný perník s čokoládou

Nadýchaný perník s čokoládou je super zdravý díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru. Také je neskutečně vláčný a chutný.

Nadýchaný perník s čokoládou
Cuketovo-jablečný perník
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Cuketovo-jablečný perník

Tento cuketovo-jablečný moučník si jistě zamiluje celá vaše rodina. Příprava je rychlá, velmi jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Pojďte ho s námi vyzkoušet a uvidíte sami, že se po něm jen zapráší.

Cuketovo-jablečný perník

Jak dopadly výsledky testu?

Při ochutnávkách se mezi výrobky projevily výrazné rozdíly. Nejvyšší skóre získal Medový malinový perník značky Dubea, který byl v komentářích vychválen s výjimkou matného povrchu polevy. Zajímavostí bylo, jak výrazně se v chuti projevila povidlová náplň od značky Kompek , jejíž vysoký podíl ovoce byl v komentářích poroty označen za výborný.

Na druhé straně, co perníkům scházelo?

Nejčastěji se hodnotitelé zmiňovali o nedostatečné intenzitě ovocné chuti, což se týkalo především značek Perníkář a Rej. Některé výrobky, jako Kompek Vajíčko medové nebo Silisan Plněná perníková srdce, pak byly kritizovány za příliš sladkou chuť nebo příliš suché těsto. Tento problém měl zejména Ovocný medovník, který v hodnocení získal nejméně bodů a byl kritizován za chuť náplně i za její množství, což se odrazilo i na celkovém senzorickém dojmu produktu.

I když se náš test zaměřil primárně na plněné perníky v obalech s velikonoční tematikou, zjištěné informace o jejich složení jsou relevantní také pro produkty dostupné na trhu po celý rok.

Nejlepších výsledků v testu dosáhl perník s malinovou příchutí, který se vyznačoval skvělým poměrem ceny a kvality (14,80 Kč/100 g). Těsně za ním se umístilo Dubea Višňové kolečko, s cenou 16 Kč/100 g, a získalo tak pozitivní ohlasy za svůj vynikající výkon. Na opačném konci spektra se nachází Jan Pondělník Ovocný medovník, který skončil na posledním místě s hodnocením „uspokojivě“ a cenou 14,10 Kč/100 g. Jeho umístění bylo ovlivněno zejména jen průměrným výsledkem v senzorickém hodnocení. Pokud vás zajímají výsledky testu, můžete si je přečíst přímo v tomto článku na dTestu.

Zdroj: Kupi, dTest