Kečup ve skle vs. v plastu: V čem se liší a jak poznat kvalitu?

Žena drží v obchodě kečup bodnar.photo / Shutterstock.com

Kečup je nepostradatelná součást mnoha domácností. Při nákupu se spotřebitelé často řídí různými kritérii, ať už jde o cenu, značku či typ balení. A právě obal rozděluje zákazníky na dva tábory. Vyvstává otázka: Je lepší kečup ve sklenici, nebo v plastové láhvi? A čím se takové kečupy od sebe odlišují?

Přečtěte si také

Originální svatební dary, které novomanžele nadchnou. Poradíme i to, jak zabalit peníze

Jak na výrobu kečupu?

Výroba kečupu není nijak složitá. Stačí smíchat rozmixovaná rajčata s ostatními ingrediencemi za studena a poté směs zahřát nad 90 °C. Horký kečup se následně nalévá do skleněných nádob nebo plastových obalů odolávajících vysokým teplotám. Pokud chce výrobce použít běžné plastové láhve, musí kečup před plněním samozřejmě vychladnout pod 25 °C. V tomto případě však kvůli nízkým teplotám nedochází k přirozené sterilizaci.

Aby se zabránilo kažení kečupu, je nutné při výrobě počítat kromě základních surovin také s konzervanty. Moderní technologie však umožňují v určitých případech produkci kečupu bez chemické konzervace i v plastovém balení.

Kečup ve sklenění misce s rajčaty okolo masa44 / Shutterstock.com

S přídavkem konzervantů, či nikoliv?

Existují tři různé způsoby, jak kečupy uchovat. První dva, pasterování a takzvaný horký rozliv, využívají tepelnou sterilizaci. Poslední možností je chemická konzervace. V tomto případě je povoleno aplikovat jen schválené konzervační přípravky, jejichž výčet je pravidelně revidován a obměňován. Specifická použitá konzervační látka musí být pokaždé uvedena na etiketě produktu. Kečup zakonzervovaný chemicky zůstane po otevření nádoby déle čerstvý a nezkažený v porovnání s kečupem, který prošel procesem sterilizace (pasterace).

Plast, nebo sklo?

Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje firmy Hamé, pro Akademii kvality uvedl: „Skleněný obal je díky jeho vlastnostem možno ošetřit tepelným zákrokem. Proto by takto vyrobené kečupy neměly obsahovat konzervační látky. Díky relativně nové technologii jsou výrobci v dnešní době schopni vyrobit kečup bez chemické konzervace také do plastového obalu, nejen do skla. Jestli se tedy chcete vyhnout chemicky konzervovaným výrobkům, je nezbytné číst etikety. Řídit se podle typu obalu už nestačí.“

Rajčatová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.

Rajčatová omáčka
Domácí kečup
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí kečup

Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.

Domácí kečup

Jak vybrat nejlepší kečup?

  1. Všímejte si názvu na obalu. Zda jde o pravý kečup, nebo náhražku poznáte podle označení. Kečupová omáčka, červená omáčka či kečap signalizují náhražku s nižším než předepsaným množstvím rajčat.
  2. Prostudujte složení výrobku na zadní straně balení. Dívejte se, jestli je kečup slazen cukrem nebo glukózo fruktózovým sirupem. Také zkontrolujte obsah soli – té nesmí obsahovat více než 3,5 g na 100 g kečupu.
  3. Dívejte se na barvu. Průhledné sklo nám navíc umožňuje posoudit sytost barvy kečupu, která je sama o sobě ukazatelem kvality, protože naznačuje použití zralých rajčat, zatímco přes červeně zabarvený plast skutečnou barvu kečupu nevidíme. Opravdový kečup nesmí obsahovat barviva, jinak se jedná o imitaci.
  4. V běžném kečupu je stanoven minimální podíl rajčatové sušiny – alespoň 140 g ve 100 g kečupu. Kvalitnější kečupy obsahují okolo 200 g rajčat na 100 g kečupu. Platí, že čím více rajčat, tím lepší kečup.
  5. Můžete také sledovat konzervační látky. Pro prodloužení trvanlivosti, zejména v plastových obalech, se používají konzervanty regulované právními předpisy. Aktuálně je povolena kyselina sorbová (E200, E201, E203) a kyselina benzoová (E210, E211, E212, E213).

Zdroj: Akademie kvality, Fér potravina, dTest