Výborné lidové jídlo z Valašska, které kombinuje tradiční suroviny: Potřebujete na něj brambory, pohanku a uzené maso

Valašský kontrabáš s okurkem, servírovaný na bílém talíři Lamart

Valašsko je hornatý region na východní Moravě, ve kterém se dodnes udržují tradice, lidová architektura i lidová kuchyně – a právě o ní dnes bude řeč. Kromě slavných frgálů nebo vyhlášené valašské kyselice je pro tento kraj typický i valašský kontrabáš. Jde o skromné a syté jídlo z tradičních surovin na Valašsku, brambor a pohanky. Jeho příprava je jednoduchá – všechny suroviny stačí dát na plech a nechat zapéct v troubě. Tak pojďme vařit, my už se nemůžeme dočkat, až kontrabáš ochutnáme!

Přečtěte si také

Nová vánoční limitka Kofoly dorazila na pulty obchodů. Jak chutná? Otestovali jsme ji

Starodávná specialita valašské kuchyně

Tak bychom mohli nazvat kontrabáš, skromné jídlo z typických valašských surovin, jako jsou brambory a pohanka. Především pohanka se v minulosti pěstovala na celém Valašsku. Dařilo se jí tady mnohem lépe než obilí, protože zdejší půda není moc úrodná. I proto byla pohanka považovaná za základní surovinu na Valašsku. Lidé ji míchali s různými surovinami, například s kysaným zelím nebo s bramborami – a to je příklad i valašského kontrabáše.

Kontrabáš patří mezi vydatné a poměrně rychlé jídlo, které stačí jen dát do trouby a už se o ně nemusíte více starat. V minulosti byl tento styl vaření velmi častý, protože lidé na Valašsku trávili spoustu času na polích a hospodyně potřebovaly vařit jídla, která nebudou nijak časově náročná na přípravu.

Francouzské brambory
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Francouzské brambory

Francouzské brambory s uzeným masem, cibulí a vejci vás perfektně zasytí a překvapí svou dokonale vyváženou chutí, kterou ještě podtrhne, když je naservírujete s nakládanými okurkami. Na přípravu je tento recept vcelku jednoduchý a zvládnou jej i kuchaři začátečníci.

Francouzské brambory
Valašská kyselica
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Valašská kyselica

Kromě pohanky a brambor (na Valašsku označovaných jako zemáky) můžeme za další typickou surovinu tohoto kraje označit kysané zelí. Krásně to vystihuje i jedno valašské přísloví: „Zemáky a zelé, živobytí celé.Kysané zelí se velmi často míchalo s bramborami a pohankou. Podle některých receptů se přidávalo i do kontrabáše. My si ho ale tentokrát připravíme bez něj.

Pytel plný pohanky, v pozadí kvetoucí pole Alter-ego / Shutterstock.com

Recept na valašský kontrabáš

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg brambor
  • 400 g pohanky
  • 1 litr horké vody
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce majoránky
  • 200 g tvrdého sýru
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Pohanku propláchněte a dejte do hrnce. Zalijte ji 1 litrem vroucí vody, vařte 2–3 minuty a pak nechte v teple dojít.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte. V osolené vodě je poté uvařte doměkka.
  3. Česnek nakrájejte na plátky. Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte 2 lžíce sádla. Orestujte cibuli, přidejte česnek a uzené maso.
  4. Přidejte uvařenou pohanku. Osolte, opepřete a posypte majoránkou. Nakonec vmíchejte uvařené, scezené brambory.
  5. Přendejte do pekáče vymazaného zbylým sádlem a posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte 15–20 minut na 200 °C nebo dozlatova.

Zdroj: Kupi