Zázračné účinky bramborové šťávy: Od zklidnění žaludku po krásnou pleť bez akné

Bramborová šťáva a brambory Maryna Osadcha / Shutterstock.com

Brambory jsou často vnímány jen jako obyčejná příloha k jídlu, ale ve skutečnosti v sobě ukrývají mnohem víc. Čerstvá šťáva z brambor je doslova nabitá prospěšnými látkami, které dokážou zlepšit stav pokožky, zmírnit zažívací potíže a podpořit celkové zdraví organismu. Pojďme se společně ponořit do úžasných schopností této všestranné tekutiny.

Přečtěte si také

Tajné triky cukrářek, které zajistí, že vaše linecké cukroví nebude mít konkurenci

Účinky šťávy ze syrových brambor

  • Tlumí záněty: Konzumace bramborové šťávy působí preventivně proti chronickým zánětlivým chorobám. Současně přináší úlevu od obtíží, které tyto nemoci vyvolávají.
  • Uklidňuje žaludek: Syrové brambory řadíme mezi silně zásadotvorné potraviny. Jejich šťáva neutralizuje žaludeční kyseliny a tím tiší bolesti břicha. Pomáhá při žaludečních vředech, trávicích obtížích, nadýmání i průjmech.
  • Zkrášluje pleť: Bramborová šťáva zklidňuje projevy akné, redukuje černé tečky a díky antibakteriálním účinkům napomáhá i při odstraňování bradavic.
  • Projasňuje pokožku: Plátky syrových brambor přiložené na oční okolí zmírňují otoky a tmavé kruhy. Šťáva aplikovaná na mastnou pleť reguluje tvorbu kožního mazu.
  • Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu: Díky obsahu vitamínu B6 může bramborová šťáva pomáhat při příznacích PMS, jako je únava či podrážděnost.
Brambory a vedle miska s dipem mirzamlk / Shutterstock.com
  • Posiluje vlasy: Kombinace bramborové šťávy s gelem z aloe vera vytváří příjemnou hydratační kúru pro vlasy. Směs se šťávou, medem a vaječným bílkem zase podporuje jejich růst. Pozor, poté ji smyjte vlažnou vodou, jinak by se mohl bílek uvařit.
  • Tiší pálení žáhy: Jeden šálek šťávy denně vás dokáže postupně zbavit dlouhodobých potíží s pálením žáhy.
  • Zklidní spáleniny od slunce: Obklady namočené v bramborové šťávě mohou zklidňovat podrážděnou pokožku, spáleniny od slunce nebo svědivé vyrážky.
Smetanové bramborové chuťovky
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smetanové bramborové chuťovky

Ve smetanových bramborových chuťovkách se můžete těšit na spojení brambor, šunky, sýra a zakysané smetany.

Smetanové bramborové chuťovky
Smažené mačkané brambory
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Smažené mačkané brambory

Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.

Smažené mačkané brambory

Jaké vitamíny a minerály šťáva z brambor obsahuje?

  • vitamíny C, B a K (Jedna sklenice bramborové šťávy dokonce pokryje asi 50 % doporučené denní dávky vitamínu C.)
  • železo a draslík
  • vápník
  • měď, zinek a mangan

Bramborové bílkoviny patří díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin k nejhodnotnějším rostlinným zdrojům proteinů. Studie z Cambridgeské univerzity ale upozorňuje, že tepelnou úpravou se spektrum aminokyselin v bramborách mění.

Brambory  v dlani Kitreel / Shutterstock.com

Jak připravit bramborovou šťávu?

  • Brambory důkladně omyjte a oloupejte. Poté je vložte do odšťavňovače.
  • Pokud odšťavňovač nemáte, nastrouhejte brambory najemno, nechte chvíli odstát a přes plátýnko vymačkejte šťávu.
  • Další možností je rozmixovat brambory v mixéru a poté šťávu vymačkat přes plátýnko či gázu.

Pozor na to, jaké brambory používáte

  • Nikdy nepoužívejte staré, naklíčené nebo nazelenalé brambory, jsou jedovaté. Vybírejte pouze hlízy zralé a nepoškozené.
  • Před zpracováním odstraňte klíčky a květy, které obsahují jedovatý solanin.
  • Vyhněte se bramborám s otlaky a jinými známkami mechanického poškození.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou je naprosto vynikající kombinací. Omáčka dodá jídlu pikantnější, nevšední chuť. Určitě si tento recept vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Pozor na solanin

Ideální jsou mladé, čerstvé brambory bez klíčků a poškození. Čím větší brambory použijete, tím nižší bude koncentrace jedovatého solaninu. Brambory z českých zdrojů mívají obsah solaninu nižší, obvykle 20-150 mg/kg hlíz, maximální povolená koncentrace je 200 mg/kg.

Zařaďte bramborovou šťávu do svého jídelníčku a dopřejte tělu její blahodárné účinky. Udělejte pro své zdraví něco navíc s tímto přírodním všelékem!

Zdroj: Healthline, Sunwarrior, Bezpečnost potravin, Cambridge, National Library of Medicine