Seitan je stále populárnější alternativou masa. Co je zač a jaký má vliv na naše zdraví?

Seitan na talíří. Andrei_Diachenko / Shutterstock.com

Stále roste počet lidí, kteří přecházejí na veganský nebo vegetariánský způsob života. Takové rozhodnutí obnáší důležitý krok – zajistit si ve stravě dostatečné množství bílkovin. Ne vždy je nutné vzdát se všech receptů s masem, mnohdy stačí maso v pokrmech nahradit rostlinnou alternativou. Tofu nebo tempeh nejsou zdaleka jedinou možností, vysoce populární je také seitan, který svou konzistencí maso věrohodně nahrazuje. Jak chutná a z čeho se vyrábí?

Přečtěte si také

Výborná polévka, kterou proslavily kantýny: Pojmenovali jsme ji po párcích a připomíná gulášovou polévku

Pšeničné „maso“

Seitan je potravina vyrobená z pšeničného lepku, který je oddělen od pšeničné mouky smýváním nebo ručním hnětením těsta, dokud nezůstane pouze bílá, gumovitá hmota. Tato hmota se poté vaří nebo peče v bujónu nebo se marinuje v kořeních a omáčkách, aby získala chuť a texturu podobnou masu.

Seitan je populární alternativou k masu pro vegany a vegetariány, protože má vysoký obsah bílkovin a může být použit jako náhrada masa v mnoha pokrmech. Pšeničný lepek je převážně proteinová složka pšeničné mouky. I když se přesný obsah bílkovin bude lišit od způsobu výroby, pohybuje se kolem 20–30 g bílkovin na 100 g. Seitan je známý svou schopností absorbovat chuť a koření, což z něj činí všestrannou ingredienci při přípravě jídel.

Příprava seitanu v míse Nicolas Orallo / Shutterstock.com

Kde se seitan vzal?

Existuje už více než 60 let, ale jeho popularita roste zejména v posledních letech, společně se zvýšeným zájmem o alternativy k masu. Komerční výroba této formy pšeničného lepku začala v roce 1962 společností Marushima Shoyu Co., která vytvořila svůj produkt podle George Ohsawa, zakladatele makrobiotické stravy a filozofie, a jeho studentů. Seitan je slovo japonského původu a v hrubém překladu znamená „vyrobeno z bílkovin“.

Jak seitan chutná?

Chuť je velmi podobná masu, zejména pokud je správně připraven a kořeněn. Jeho chuť je často popisována jako sytá a robustní, s mírně žvýkavou texturou. Jak seitan chutná, může být ovlivněno způsobem přípravy a použitými kořeními a omáčkami. Některé varianty seitanu mají jemnou, neutrální chuť, zatímco jiné mohou mít výraznější, zahuštěnou chuť s kořeněnými tóny. Obecně lze říci, že chuť seitanu bývá příjemná pro lidi, kteří preferují rostlinné alternativy k masu, a může být atraktivní i pro ty, kteří nejsou vegani či vegetariáni.

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

  • Energie: 141 kcal
  • Bílkoviny: 24, 7 g
  • Celkové lipidy (tuky): 2,35 g
  • Sacharidy: 5,88 g
  • Vláknina: 1,2 g
  • Cukry: 2,35 g
  • Vápník: 24 mg
  • Železo: 1,69 mg
  • Sodík: 447 mg
  • Mastné kyseliny (polynenasycené): 1,18 g
Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Španělská bramborová tortilla
Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty je chutná delikatesa, kterou ocení nejen milovníci hub. Kombinace hlívy, rajčat a nivy vykouzlí naprosto dokonalý výsledek, který ještě podtrhne křupavá topinka. Ideální jako nevšední večeře.

Restovaná hlíva ústřičná s nivou a rajčaty

Pro koho není dobrý a na co si dát pozor?

  • I když je seitan skvělým zdrojem bílkovin, neměl by být jediným zdrojem, protože obsahuje pouze omezené množství esenciálních aminokyselin. Proto je vhodné kombinovat ho s luštěninami nebo quinoou, aby se zaplnily další nutriční mezery.
  • Vzhledem k tomu, že seitan je vyroben z pšeničného lepku, může způsobit alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na lepek. Takže lidé s alergií na pšenici, nesnášenlivostí lepku nebo celiakií by se měli seitanu vyhýbat, protože může způsobit příznaky jako nadýmání, bolesti břicha, únavu, špatné trávení nebo průjem.
  • Kupovaný seitan není vhodný pro lidi s vysokým tlakem, protože jde o ultrazpracovanou potravinu s vysokým obsahem sodíku, která může přispívat k vysokému krevnímu tlaku.
  • Kromě toho může také obsahovat konzervační látky a přísady, které mohou vašemu zdraví způsobit více škody než užitku. To ale neplatí o seitanu, který si připravíte sami, protože nebude mít žádné konzervační látky, barviva a jen nízký obsah sodíku.
Vaření se seitanem Johannes Ziegler Photo / Shutterstock.com

Výhody konzumace seitanu

Může podpořit hubnutí

Vysoké množství bílkovin a nízké hladiny sacharidů v seitanu mohou pomoci při hubnutí. Studie zkoumající veganskou stravu, která zahrnovala i seitan, prokázala, že veganská nízkosacharidová dieta může pomoci snížit váhu. Bylo zjištěno, že ve srovnání s dietou s vysokým obsahem sacharidů byla redukce tělesné hmotnosti o 2 % lepší.

Může předcházet kardiovaskulárním onemocněním

Zvýšený příjem bílkovin prostřednictvím lepku může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Výše zmíněná studie prokázala, že strava obsahující seitan zlepšila hladiny LDL cholesterolu, což je známý rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění.

Neobsahuje sóju

Seitan je také jednou z mála náhražek masa bez sóji, která je pro mnoho lidí alergenem. Nejlepší je vybrat organické, fermentované a minimálně zpracované produkty.

Všestranný a pohodlný potravinářský produkt

Seitan je jednou z všestrannějších náhražek masa a lze jej použít v celé řadě bezmasých receptů. Můžete jej snadno péct, vařit v páře, restovat nebo dusit. Navíc dobře pohlcuje chutě a dokáže snadno napodobit chuť a texturu masa.

Výroba seitanu Daniel Megias / Shutterstock.com

Domácí seitan – recept

Jak bylo uvedeno výše, můžete si vyrobit svůj vlastní seitan a mít kontrolu nad přísadami. Receptů na seitan je mnoho a mohou se mezi sebou lišit v použitém množství surovin i použitých přísadách. Níže si ukážeme základní recept na přípravu:

Ingredience:

  • 120 g vitálního pšeničného lepku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 3 lžičky bujónového prášku
Květákové placky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Květákové placky

Květákové placky jsou křupavé a skvěle chutnají, navíc jsou zdravé a bez lepku, ideální tedy pro vegetariány i celiaky. Příprava je velmi snadná a vcelku rychlá, během chvilky tedy vykouzlíte výborný oběd nebo večeři.

Květákové placky
Plněné cukety s rajčaty
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.

Plněné cukety s rajčaty

Postup:

  1. Do mísy dejte vitální pšeničný lepek, lahůdkové droždí, cibuli a česnek v prášku, 1 lžičku bujónu a špetku soli a dobře promíchejte. Ve směsi udělejte důlek a zalijte 180 ml vody. Rukama vytvarujte těsto. Nechte 5 minut odpočinout.
  2. Zatímco těsto odpočívá, přidejte zbývající 2 lžičky bujonu do hrnce s vodou a dejte na sporák k varu. Zatímco se vývar zahřívá, rozdělte seitanové těsto na čtyři části a každou vyválejte do tvaru klobásy o tloušťce asi 2 cm. Tyto rohlíčky nakrájejte kuchyňskými nůžkami na kousky a přidejte do hrnce s vroucí vodou.
  3. Nechte vařit 15 minut, do té doby by měl seitan vyplavat nahoru. Vyjměte z vývaru a odložte k okamžitému použití nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu až pěti dnů.

Pokud jste se rozhodli pro rostlinnou stravu a po mase se vám stýská, seitan může tento nedostatek zaplnit. Může ale potěšit i masožravce, kteří chtějí ochutnat něco nového. Jelikož ho snadno pořídíte i v běžných obchodech, můžete ho snadno vyzkoušet a sami posoudit, jestli ho zařadit do svého jídelníčku. Nabízí se v mnoha podobách, od nudliček až po plátky, válečky či jinak naporcované kousky. Můžete si ho snadno vyrobit i svépomocí a připravit si ho tak, aby vám ve všech ohledech vyhovoval.

Zdroj: National Library of Medicine, USDA, Style craze, Kupi