Víte, co se nejvíce krade v obchodech? Některé věci vás překvapí

Žena krade džíny v obchodě cunaplus / Shutterstock.com

Krádeže v obchodech nebyly ani v minulosti žádnou výjimkou, ale jejich počet, možná i vlivem inflace v České republice, neustále stoupá. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, jaké zboží se ve večerkách, nákupních centrech, ale i hypermarketech a supermarketech krade nejvíce? Možná budete překvapeni.

Přečtěte si také

11 geniálních způsobů, jak doma použít zubní pastu. Vyčistí bílé tenisky, brýle i stříbro

Obchody s potravinami jsou na prvním místě

Především za poslední rok bylo zjištěno, že nejvíce krádeží se odehrálo v obchodech s potravinami. Ať už se jedná o malé samoobsluhy, obchodní centra nebo večerky, zloději se nebojí ničeho. Někdy kradou pro svou vlastní potřebu, jindy jsou jejich úmysly větší a krádež provádějí na zakázku. Podle statistik krádeže přibývají kvůli zvýšené inflaci.

„V poslední době registrujeme zvýšený výskyt krádeží u zboží určeného pro každodenní potřebu. Mezi často odcizené produkty patří čokolády, sušenky a alkohol, stejně jako máslo, pečivo a běžný salám. Výjimkou nejsou ani kapesníky, nápoje nebo instantní polévky,“ prozradila pro redakci Kupi manažerka hypermarketu Albert. Ta také dodala, že výjimkou není ani ukradené Kinder vajíčko, sýr nebo maso.

Krade se na samoobslužných pokladnách

S rostoucí popularitou samoobslužných pokladen se značná část krádeží přesunula právě do této oblasti. Nejběžnějším trikem, jak oklamat systém, je přelepení čárových kódů z levnějšího zboží na dražší produkty. Další možností je vložení pouze části nákupu do prostoru pro košík, který je vybaven váhou. Nepoctiví zákazníci pak jednoduše zbytek nezaplaceného zboží přesunou rovnou do tašky.

Obchodníci se snaží těmto krádežím předcházet různými opatřeními, jako je například namátková kontrola nákupů, instalace kamer či přítomnost zaměstnanců v blízkosti pokladen. „Jako příklad jednoho z bezpečnostních opatření mohu uvést například to, že u samoobslužné pokladny máme nastaveny efektivní kontrolní mechanismy, kdy systém namátkou vybírá kontrolu provedeného nákupu,“ uvedla pro Kupi Renata Maierl, mluvčí firemní komunikace společnosti Kaufland.

Mladík si dává v obchodě něco do bundy Mike_shots / Shutterstock.com

Oblečení a obuv nechají na sobě

Z nepotravinového sortimentu se krade nejčastěji oblečení a obuv, které na sobě nemá žádné ochranné prvky. „Zloději mají šikovnou taktiku, nad kterou jsme však vyzráli. Přijdou do obchodu, vyzkouší si obuv a najednou odcházejí. Boty však mají stále na sobě a spoléhají na to, že si toho nikdo nevšimne. Dnes však používáme i skryté bezpečnostní kódy, které na první pohled nejsou vidět, a zloděj následně ve vstupní bráně začne pískat,“ prozradila redakci Kupi vedoucí prodejny CCC.

Podobně je to i s oblečením, které si zloději oblečou do několika vrstev na sebe a následně odcházejí. Některé levnější kousky totiž nejsou nakódovány. Proto také některé obchody přešly k taktice, že u zkušebních kabinek dostane každý zákazník číslo, které symbolizuje počet oděvů odnesených ke zkoušení.

„Setkáváme se s tím, že se nepoctiví zákazníci snaží odnést zboží rovnou na sobě. Například si odnesou dvě vrstvy triček, tílka a mikinu. To vše si dají na sebe a odcházejí. Někteří se nebojí odstranit bezpečnostní kódy přímo v kabinkách, kde však máme umístěný důkladný bezpečnostní systém, který toto jednání umí odhalit,“ prozradila redakci Kupi vedoucí prodejny Takko.

Je důležité si uvědomit, že krádež je trestný čin bez ohledu na způsob provedení. Obchodníci nesou kvůli krádežím nemalé finanční ztráty, které se následně promítají do cen pro poctivé zákazníky.

Zdroje: iRozhlas, Kupi, SOCR ČR