Máte chuť na rychlé jídlo z hovězího masa? Zkuste Stroganov, jídlo s jedinečnou kombinací chutí zakysané smetany, hřibů a hovězího. Jde o snadný a rychlý recept, který se skvěle hodí na sváteční oběd. Stroganov je typickým jídlem ruské kuchyně, i když svůj původ má někde úplně jinde. Tak už nebudeme zdržovat a jdeme vařit!
Stroganov je klasickým jídlem ruské kuchyně. Je pojmenovaný po ruské rodině Stroganovů, nejbohatších obchodníků tehdejšího carského Ruska. Je zajímavé, že ačkoliv jde o ruské jídlo, jeho původ je ve Francii. Tam kuchaři připravovali fricassée de boeuf, jídlo z hovězího masa, do kterého se přidávala cibule a zakysaná smetana.
První recept na Stroganov se objevil v ruské kuchařce s názvem „Dárek mladým hospodyňkám“. Pochází z roku 1861 a připravoval se tenkrát s masovým vývarem, hořčicí a zakysanou smetanou. Houby se do receptu začaly přidávat až na začátku 20. století a v této podobě se Stroganov stal hitem na jídelních lístcích ruských restaurací.
Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.
Po jakém členovi rodiny Stroganovů je jídlo pojmenované? To s jistotou už nezjistíme. Existují 2 teorie, v nichž hraje hlavní roli francouzský kuchař Charles Brière. Podle jedné z nich připravil Brière toto jídlo ve Franci na počest ruského generála a diplomata Pavla Alexandroviče Stroganova.
Druhá verze příběhu uvádí, že Charles Brière pracoval jako kuchař v Petrohradě u rodiny Stroganovů. Připravil jim jídlo z hovězí masa, s hořčicí, cibulí a zakysanou smetanou. A jednoduše k pokrmu jen připojil jméno svého zaměstnavatele – Stroganov. Brière se svým Stroganovem v roce 1891 dokonce vyhrál kuchařskou soutěž v Petrohradě.
Mironov Vladimir / Shutterstock.com