Tradiční ruské jídlo pojmenované po obchodnících: Výborný hovězí Stroganov připravíte za 30 minut

Hovězí Stroganov s rýží, servírovaný v hlubokém talíři Hihitetlin / Shutterstock.com

Máte chuť na rychlé jídlo z hovězího masa? Zkuste Stroganov, jídlo s jedinečnou kombinací chutí zakysané smetany, hřibů a hovězího. Jde o snadný a rychlý recept, který se skvěle hodí na sváteční oběd. Stroganov je typickým jídlem ruské kuchyně, i když svůj původ má někde úplně jinde. Tak už nebudeme zdržovat a jdeme vařit!

Přečtěte si také

Způsobuje káva s mlékem trávicí potíže, nebo nám naopak prospívá? Vědci mají jasno!

Odkud pochází hovězí Stroganov?

Stroganov je klasickým jídlem ruské kuchyně. Je pojmenovaný po ruské rodině Stroganovů, nejbohatších obchodníků tehdejšího carského Ruska. Je zajímavé, že ačkoliv jde o ruské jídlo, jeho původ je ve Francii. Tam kuchaři připravovali fricassée de boeuf, jídlo z hovězího masa, do kterého se přidávala cibule a zakysaná smetana.

První recept na Stroganov se objevil v ruské kuchařce s názvem „Dárek mladým hospodyňkám“. Pochází z roku 1861 a připravoval se tenkrát s masovým vývarem, hořčicí a zakysanou smetanou. Houby se do receptu začaly přidávat až na začátku 20. století a v této podobě se Stroganov stal hitem na jídelních lístcích ruských restaurací.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Hovězí líčka na červeném víně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka na červeném víně

Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Hovězí líčka na červeném víně

Záhada ohledně pojmenování

Po jakém členovi rodiny Stroganovů je jídlo pojmenované? To s jistotou už nezjistíme. Existují 2 teorie, v nichž hraje hlavní roli francouzský kuchař Charles Brière. Podle jedné z nich připravil Brière toto jídlo ve Franci na počest ruského generála a diplomata Pavla Alexandroviče Stroganova.

Druhá verze příběhu uvádí, že Charles Brière pracoval jako kuchař v Petrohradě u rodiny Stroganovů. Připravil jim jídlo z hovězí masa, s hořčicí, cibulí a zakysanou smetanou. A jednoduše k pokrmu jen připojil jméno svého zaměstnavatele – Stroganov. Brière se svým Stroganovem v roce 1891 dokonce vyhrál kuchařskou soutěž v Petrohradě.

Nudličky z hovězího masa na černém prkénku Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Hovězí Stroganov – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g hovězí svíčkové nebo roštěnce
  • 90 ml rostlinného oleje
  • 180 ml 30% smetany ke šlehání
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce solených kapar
  • 100 g nakládané okurky
  • 100 g červené cibule
  • 8 žampionů
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce worcesterové omáčky
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Maso nakrájejte na půl centimetru silné plátky a v míse ho promíchejte s olejem. Nechte odpočinout.
  2. V další míse smíchejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu. Kapary propláchněte vodou a nechte okapat. Worcester smíchejte v jiné misce se 3 lžícemi vody a odložte stranou.
  3. Hovězí maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm hovězí maso. Opékejte 40 vteřin, potom plátky masa otočte a restujte dalších 40 vteřin. Jakmile je maso orestované, vyndejte ho z pánve a dejte stranou. Doporučujeme maso restovat po částech, aby byl každý kousek dohněda orestovaný.
  4. Do pánve poté přilejte trochu oleje, přidejte na plátky nakrájené žampiony a červenou cibuli, nakrájenou na tenké měsíčky. Přidejte překrájené lístky tymiánu a restujte za občasného míchání asi 2 minuty.
  5. Poté do pánve přidejte protlak, ztlumte plamen a 30 vteřin míchejte. Potom přidejte kapary a okurky, nakrájené na kolečka. Zalejte vínem, přidejte opečené maso a míchejte 30 vteřin.
  6. Pak přilejte worcesterovou omáčku s vodou a míchejte 30 vteřin. Zvyšte plamen, přilejte smetanu a za občasného míchání 2 minuty prohřívejte. Na závěr osolte, opepřete, přidejte petrželku a stáhněte z ploty. Podávejte s dušenou rýží.