Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Mobilní telefon, na kterém jde vidět klávesnice Tero Vesalainen / Shutterstock

Podvodníci již neví, jak by dostali z potencionálních zákazníků jejich osobní údaje a citlivá data. Protože lidé se z médií dozvídají o problémech falešných SMS zpráv, dávají si větší pozor a podvodníkům se tak jejich možnosti zmenšují. Nyní se ale rozhodli využít jinou taktiku, která může být mnohem nebezpečnější.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Policie varuje před podvodníky

Podvodníci již neví, jak by z lidí vylákali jejich osobní údaje, a proto ke svým nekalým praktikám využívají různé možnosti. V posledních letech se mezi lidmi rozšířily falešné SMS zprávy a e-maily. Před takovými praktikami začala ve velkém varovat policie, která se těmito případy každý den zabývá.

Falešné SMS od úřadů

„SMS a telefonáty s informací o přeplatku na daních jsou pouze počáteční legendou, která vás má nalákat na fiktivní portál občana či jinou platformu. Podvodníci se vydávají za Ministerstvo financí nebo finanční správu,“ napsala policie na síti X s tím, že by lidé na žádné takové SMS zprávy neměli reagovat.

A to není vše. Právě v tomto období, kdy se řeší daně a jejich přeplatky, se podvodníci rozhodli cílit na občany další klamavou SMS, ve které vybízejí, aby si lidé potvrdili svůj daňový přeplatek. V SMS je napsáno, aby klikli na odkaz, který je však následně přesměruje na nebezpečnou stránku.

Ženské ruce drží telefon Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Podvodníci se vydávají za Českou poštu

Česká pošta stále patří mezi hlavní doručovatele objednaných zásilek. Kromě toho, že doručuje tuzemské balíčky, velmi často přijímá do přepravy i zásilky ze zahraničí. A právě toho se snaží využít podvodníci, kteří lidem zašlou falešnou SMS zprávu, ve které je upozorňují na to, že musí zaplatit celní poplatek a potvrdit zásilku formou odkazu ve zprávě.

„Česká pošta opět varuje zákazníky před podvodnou SMS zprávou, která předstírá, že byla odeslána z České pošty. Sděluje zákazníkovi, že kvůli neúplnému doručovacímu adresáři, který poskytl, nemůžou doručit jeho balíček. Žádají, aby na jejich webu aktualizoval úplnou doručovací adresu. Česká pošta není autorem těchto podvodných SMS zpráv,“ vydala pošta varování s tím, že lidé by na tyto zprávy neměli vůbec reagovat.

Údajná výhra

Terčem útoků se staly i některé známé obchodní řetězce. Například společnost COOP vydala před nedávnou dobou prohlášení o tom, že se podvodníci vydávají za jejich společnost a snaží se zákazníky nalákat na potencionální výhru. „Pozor, podvod. Dávejte si pozor na klamavé SMS zprávy. Pokud byste obdrželi podobnou SMSku, v žádném případě nikam nevolejte, nikomu nedávejte svoje osobní údaje a už vůbec ne bankovní či karetní informace,“ napsala společnost COOP na svém facebooku.

Podvodná SMS z České pošty, která upozorňuje na falešný balíček. Redaktorka Kupi.cz

Falešné SMS s nabídkou brigád

To ale není vše. Podvodníci se rozhodli využít všech možností, jak se dostat k požadovaným choulostivým údajům. Začali se proto vydávat za drogerii dm, která údajně nabízí výhodnou brigádu. Nejčastěji se jedná o roznos letáků nebo kompletaci reklamních obálek.

„Kontaktovalo nás několik zájemců, kterým se nabídka zdála podezřelá, a chtěli si ověřit její pravost. Ujistili jsme je, že společnost dm spolupracovníky na tyto činnosti nehledá, a navíc bychom nikoho neoslovovali takovým způsobem. Také nikdy po spolupracovnících ani zákaznících nevyžadujeme potvrzení elektronické platby ani kopie osobních dokladů,“ varuje Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Starší muž telefonuje MAYA LAB / Shutterstock.com

Podvodné SMS z banky

Další taktikou, kterou podvodníci využívají, jsou falešné SMS zprávy nebo hovory, které se vydávají za zaměstnance banky, u které máme účet. Podvodníci se snaží vylákat naše osobní údaje, číslo platební karty nebo přihlašovací údaje do bankovnictví. Na takové odkazy nikdy neklikejte. Můžete se totiž dostat na podvodné stránky, kde vás pod různými záminkami přesvědčí, abyste zadali osobní informace, nebo se dokonce přihlásili do svého internetového bankovnictví.

Zdroje: Česká pošta, DM, mBank, Policie ČR