V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Robot v ulicích Tokia rozváží zboží zákazníkům Austin Noe / Shutterstock.com

Společnost Uber Eats se už nespoléhá jen na lidské kurýry. V některých světových městech využívá roboty. Zatím nejde o humanoidy, ale o autonomní vozítka, která díky pokročilé technologii dokážou sama odvézt jídlo na místo určení. Už dříve je úspěšně zavedla v Miami na Floridě nebo ve Virginii a nyní spustila testovací provoz i v japonském Tokiu, konkrétně ve čtvrti Nihonbaši.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Jak nový způsob rozvozu funguje?

Vozítko se po ulicích velkoměsta pohybuje úplně samo. Maximálně dosahuje rychlosti 5,4 kilometru v hodině a podle provozovatele zajišťuje rozvoz naprosto spolehlivě a bezpečně. Navíc zatím funguje pouze během dne, kdy zákazníkům vozí obědy a večeře z několika restaurací. Řídicí středisko ho ale samozřejmě stále sleduje přes kamery, a pokud by hrozil jakýkoliv problém, mohou ho manuálním tlačítkem vypnout i kolemjdoucí lidé.

Operátoři mají robota pod kontrolou

Robot je autonomní, takže ve skutečnosti nepotřebujete operátora – v provozu může být sám. Když mu nahrajete lokaci na mapě, ví kam jet. Dokáže se navigovat, ale vždycky máme v záloze lidské operátory, kteří roboty sledují. Roboti tedy jsou venku, ale s člověkem v zádech, takže to je velice bezpečný provoz,“ ujišťuje provozní ředitel Uber Eats v Japonsku Alvin Oo.

Na doručovací roboty se zaměřuje i ruská firma Yandex Almaz Mustafin / Shutterstock.com

Jaké jsou výhody robotických kurýrů?

Noví robotičtí kurýři mají objem přibližně 27 litrů a váží 14 kilogramů. I přes svoji poměrně malou velikost ale mohou být podle vedení společnosti velkými pomocníky. Řeší totiž problém s nedostatkem pracovníků, a navíc jsou na rozdíl od doručovatelů z masa a kostí odolní vůči nepříznivému počasí. Vše tedy nasvědčuje tomu, že před sebou mají velkou budoucnost a nejspíš se časem objeví i v České republice.

Kde všude už doručují roboti?

Výrobcem robota pro Uber Eats je firma Cartken z amerického Oaklandu. Zdaleka ale není jediná svého druhu, například v Moskvě, ale i v Izraeli nebo americkém Ohiu provozuje autonomní roboty ruská společnost Yandex. A brzy bychom se měli dočkat i robota pro Bolt Food, kterého pro změnu vyvíjí americký start-up Starship Technologies. S nasazením jejich zařízení se navíc počítá i v Evropě, v první fázi by měl vozit jídlo na některých místech v Anglii a Estonsku.

Zdroje: Kupi, Seznam Zprávy