Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Muž v montérkách opravuje pračku My Ocean Production / Shutterstock.com

Francouzi fandí udržitelnosti, a proto od roku 2022 poskytují dotace na opravu starých spotřebičů. Chtějí tak motivovat spotřebitele, aby dali starým věcem ještě šanci a nekupovali hned nové přístroje. Tento systém by měl nejen ušetřit lidem peněženky, ale také snížit plýtvání. Na jaká zařízení lze dotace využít a jakou částku lze čerpat?

Přečtěte si také

Nemáte čas vařit? Přinášíme 7 bleskurychlých receptů pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně, ale věčně nestíhají

Jak Francie bojuje proti plýtvání?

Bonus na opravu elektrických a elektronických spotřebičů je systém, který ve Francii funguje již od prosince 2022. Jeho cílem je povzbudit uživatele elektrických přístrojů, aby v případě poruchy nechali své spotřebiče raději opravit, než aby je rovnou vyměnili za nový model.

Tato dotace je součástí balíčku proti plýtvání, který ukládá Zákon proti plýtvání pro oběhové hospodářství (AGEC) vyhlášený v únoru 2020. Ten má za cíl finančně zatraktivnit opravu domácího spotřebiče v porovnání s pořízením nového kusu. Spotřebitelé mohou bonus využít na opravu pračky, sušičky, mrazáku či dalších zařízení.

Opravář si prohlíží varnou desku Andrew Angelov / Shutterstock.com

Kolik Francouzi dostanou?

Při opravě porouchaného elektrického zařízení získá spotřebitel ve Francii dotaci ve výši 20 % celkových nákladů na opravu. Finanční pomoc činí mezi 15 a 60 eury (380 Kč až 1 500 Kč), podle toho, o jaké zařízení jde. Dne 20. října 2023 oznámilo navíc Ministerstvo pro ekologický přechod navýšení bonusu na opravu, které je platné od ledna letošního roku.

Na co lze čerpat?

Bonus mohou spotřebitelé využít například na opravu pračky, myčky nádobí, mrazáku, žehličky, mobilního telefonu, tabletu, varné desky, sušičky prádla, ledničky, vysavače, stolního počítače, notebooku, kávovaru, toastovače a dalších.

Kompletní seznam je k dispozici na stránkách Ministerstva hospodářství. Hodnoty bonusů jsou 15 eur na rychlovarnou konvici (380 Kč), 50 eur na pračku, sušičku a myčku (1 300 Kč), 40 eur na opravu vysavače (1 015 Kč), 60 eur na televizi (1 500 Kč) a 50 eur na notebook, u něhož lze bonus uplatnit při ceně opravy v hodnotě alespoň 150 eur (3 800 Kč).

Je příspěvek opravdu pro každého?

Dotace přitom nejsou nijak podmíněné. Bonusy může čerpat každý jednotlivec, pokud spotřebič splní dané podmínky. Pro získání finanční pomoci musí spotřebič splnit následující:

  • Na zařízení se již nevztahuje záruka na domácí spotřebiče.
  • Elektrické nebo elektronické zařízení je součástí kategorie malých a velkých domácích spotřebičů.
  • Zařízení nevykazuje závadu při údržbě, problém není způsoben nesprávným používáním.
  • Na opravu bude sjednán schválený technik QualiRépar.
Švadlena přešívá staré oblečení Katerina Maksymenko / Shutterstock.com

Seznam schválených profesionálů

Při splnění všech podmínek stačí spotřebitelům navštívit webové stránky, kde najdou seznam schválených techniků QualiRépar a vyplnit zde potřebné informace. Štítek QualiRépar mohou v praxi získat všichni opraváři. V tuto chvíli je v síti opravářů registrováno více než 1 500 schválených profesionálů.

Týká se i oprav oblečení a obuvi?

V listopadu 2023 byl do systému implementován také bonus za opravu textilu, který funguje na stejném principu jako dotace na opravu spotřebičů.

Na brusle i výměnu podrážky

Poškozené oblečení nebo obuv odnesete do opravny nebo k ševci a následně na něj můžete čerpat například 8 eur na montáž bruslí (203 Kč), 7 eur na záplatu díry (177 Kč) či 10 eur na výměnu podrážky (250 Kč). Minimální hodnota opravy přitom musí činit alespoň 12 eur (304 Kč). Pokud je částka za opravu zařízení nižší než výše bonusu, není bohužel možné dotaci využít.

Zdroje: capital, ecosystem, label-qualirepar