Žádná školní jídelna! Sladká dušená mrkev zachutná i dětem. A příprava zabere jen 20 minut

Dušená mrkev ozdobená petrželkou na talíři Anna Kolásková

Pokud se vám při vzpomínce na školní jídelnu vybaví rozbředlá, zašedlá dušená mrkev, klidně ji hoďte za hlavu. V tomto receptu vám ukážeme, jak dušenou mrkev připravit chutně, rychle a zdravě.

Přečtěte si také

Naučte se poznat kvalitní těstoviny v obchodech. Cena ani reklama nerozhodují

Jak na dušenou mrkev na másle?

Žádná podivná směs rozměklých mrkvových kousků zahuštěná jíškou, ale křupavá mladá mrkvička osmahnutá na másle – jen s troškou třtinového cukru. Tato verze klasické dušené mrkve je tak dobrá, že ji budete chtít jíst jen tak bez masa a brambor. Příprava navíc nezabere déle než 20 minut. Tak jdeme na to.

Oranžová kráska v hlavní roli

Hlavní ingredience dušené mrkve je – jak jinak – mrkev. Vybírejte co nejmladší, například svazkovou s natí nebo baby mrkev. Pokud jste sehnali jen tvrdou, můžete ji použít, ale odstraňte nejprve tvrdý střed. Aby byla co nejrychleji připravená, překrojte ji na více dílů (špalíčků).

Dvě mrkve i s natěmi a dva talíře s dušenou mrkví nakrájenou podélně na špalíčky Anna Kolásková

Nejlepší a nejsnadnější recept

Už se vám sbíhají sliny a jste celí natěšení recept vyzkoušet? Nejdřív si zkontrolujte, zda máte potřebné suroviny. Uvedená množství jsou rozpočet na dvě porce.

Ingredience

  • 260 g oloupané mrkve (130 g / 1 porce)
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce másla
  • čerstvá petrželka
  • sezamová semínka
  • horká voda
Javorová glazovaná mrkev
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Javorová glazovaná mrkev

Pro ty, kteří by chtěli v tomto podzimním období svým dětem nabídnout něco zdravého a navíc chutného, je zde super rychlý recept na javorovou glazovanou mrkev. Jedná se o naprostou delikatesu, kterou si jistě vaše děti zamilují.

Javorová glazovaná mrkev
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem chutná naprosto luxusně a skvěle se hodí například jako příloha k masu nebo jen tak samotná s dokřupava opečenou bagetkou. Příprava je velmi jednoduchá, hravě si s ní tedy poradí i začátečníci.

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem

Jak na přípravu dušené mrkve?

  1. Mrkev oloupejte a překrájejte na menší díly (1 mrkev na 4 podélné díly).
  2. Do většího hrnce nalijte asi palec horké vody, ve které rozmíchejte 1 lžíci třtinového cukru. Jakmile bude voda vřelá, vložte špalíčky mrkve. Nechte je změknout – trvá to 5–10 minut podle velikosti.
  3. Připravte si mísu s ledovou vodou a povařenou mrkev rychle zchlaďte. Zachová si barvu, chuť i křupavost.
  4. V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s 1 lžičkou třtinového cukru. Měla by vzniknout směs plná bublinek podobně jako při výrobě karamelu. Do pánve vložte špalíčky mrkve a zprudka opečte 3–5 minut.
  5. Mrkev servírujte ještě horkou se sezamovými semínky a čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.
Talíř s dušenou mrkví zdobenou petrželkou a sezamovými semínky Anna Kolásková

Jak dušenou mrkev servírovat?

K čemu podávat senzační dušenou mrkev na másle? Klasikou je jakékoliv pečené maso s bramborem, ke kterému bude skvělá. Doplní také pečeného lososa s rýží a přidat ji můžete i do teplého salátu nebo ji přikusovat místo zeleninových špalíčků s hummusem.

Eko tip Kupi.cz

Vyvařenou vodu z mrkve nevylévejte, ale použijte jako základ zeleninové polévky nebo vývaru.

Zdroj: Anna Kolásková, Kupi