Jaké potraviny prospívají mozku? Jídlo, po kterém vám to bude pálit

Mozek sestavený z různých potravin Julio Cruces Carvallo / Shutterstock.com

Chtěli byste zvýšit výkonnost svého mozku? Potřebujete se ráno nastartovat tak, abyste v práci začali podávat skvělé výkony co možná nejdříve? V tom případě začněte konzumovat takové potraviny, které vašemu mozku budou ku prospěchu. Dobrým stimulantem je káva, která zlepšuje paměť a vyburcuje vás k lepším výkonům. Z dlouhodobějšího hlediska jsou ovšem výhodnější jiné myšlení prospěšné potraviny.

Přečtěte si také

Test samoopalovacích produktů: Všechny byly účinné, ale má to jeden velký háček

Jídlo a vitamíny pro mozek

Změnou jídelníčku přispějete nejen k tomu, že vám to takříkajíc začne lépe myslet, ale také se zredukuje vaše aktuální váha. Výběr správné stravy tudíž dokáže skutečně divy. Některé potraviny mají navíc blahodárný vliv na náš mozek, koncentraci a paměť jako takovou. Které to jsou?

  • Ořechy – ořechy, a to zejména ty vlašské, obsahují vysoké množství mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na činnost lidské psychiky. Nepražené a nesolené ořechy dokonale prospívají mozku a také paměti.
  • Avokádo – další zázračnou surovinou prospěšnou lidskému mozku je avokádo. To obsahuje vysoké množství vitamínů B, C, E a K. Rovněž v něm najdete vysoký podíl omega-3 mastných kyselin. Pokud budete konzumovat avokádo, zajistíte si tak zlepšení vaší paměti, budete se lépe soustředit a úspěšně bojovat proti nemilosrdné Alzheimerově chorobě.
Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou

Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou jsou ideálním receptem pro milovníky smetanových omáček. Využít můžete spoustu druhů těstovin, ideální jsou penne, fusilli, farfalle, ale i tagliatelle či špagety. Potěší nejen svou skvělou chutí, ale také krátkou a nenáročnou přípravou.

Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou
Quesadilla s avokádem a čedarem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Quesadilla s avokádem a čedarem

Quesadilla s avokádem a čedarem, to je nejjednodušší lehká a chutná večeře, kterou budete chtít dělat pořád dokola. Můžete si ji upravit podle svých preferencí a přidat do ní cokoli, co vám chutná.

Quesadilla s avokádem a čedarem
  • Tmavá čokoláda a kakao – teď jistě potěšíme všechny ty, kteří milují čokoládu. Čokoláda a také kakao mají velmi pozitivní vliv na naše neurotransmitery v mozku. Díky tomu můžeme pociťovat zlepšení naší paměti a také koncentrace. Navíc budeme mít i dobrou náladu, jelikož v těle stimuluje takzvané endorfiny a serotiny. Kakao obsahuje také fenyletylamin, který je hormonem lásky.
  • Banány – obsahují vyšší množství sacharidů, které umí dodat tu správnou energii. Tu potřebujeme často ihned poté, co ráno vstaneme a začnou naše každodenní povinnosti. Banány mají také vysoký obsah draslíku, který posiluje mozkové funkce a podporuje schopnost logického myšlení.
Chlapec a dívka drží banány tak, aby vypadaly jako úsměv Vitali Michkou / Shutterstock.com
  • Mořské ryby – velmi pozitivní vliv na náš mozek mají také mořské ryby. K těm se řadí především losos, makrela, sardinky či tuňák. Ryby by měl dospělý konzumovat minimálně dvakrát týdně, jedině tak získá tělo dostatek omega-3 mastných kyselin, především potřebných DHA a EPA, které mají pozitivní účinek právě na mozek.
  • Borůvky – doslova chrání naše paměťové buňky. Mají vysoký obsah antioxidantů, je v nich dostatek vitamínu C, K a také vlákniny. Pokud budeme konzumovat borůvky, budeme mít lepší paměť a zlepšíme také svou pozornost.
  • Vaječné žloutky – vejce obsahují vitamín B8, tedy cholin, který dle všeho zpomaluje stárnutí mozku, a tak zabraňuje zapomínání. Důležitý je žloutek zejména u dětí, kterým se mozek teprve vyvíjí. Cholin mimo jiné naleznete ve vnitřnostech, například v játrech.

Mozková aktivita v té nejlepší formě

Náš mozek je třeba stejně jako většinu jiných orgánů dobře chránit. Nemilosrdná Alzheimerova choroba by měla být výstrahou pro nás všechny. Je tedy dobré dělat vše potřebné, abychom se této nemoci vyhnuli, a mohli tak prožít plnohodnotný život.

Mozek totiž funguje zejména jako řídicí centrum celého těla, má na starosti například dýchání či tlukot srdce, a můžeme se díky němu také pohybovat a myslet. Výběrem vhodných druhů potravin můžeme mozek udržovat v kondici v jakémkoliv věku. Výsledkem bude zlepšení celkového prožívání života, paměti a také zvýšení mozkové aktivity.

Zdroje: Harvard Health, Medical News Today, Healthline