Řidiči, pozor! Jednodenní dálniční známka může platit i jen pár minut. Platnost je totiž stanovena do půlnoci

Pohled na dálnici s auty při zapadajícím slunci Milos Muller / Shutterstock.com

Už od počátku letošního března mají řidiči v České republice možnost zakoupit si jednodenní dálniční známku. Zájemci si ale musí dát pozor na to, že platnost kupónu je omezena pouze na jeden kalendářní den. To tedy znamená, že končí odbytím půlnoci. V krajním případě se může tedy stát, že řidič jednodenní dálniční známku využije pouze na pár hodin či minut. I proto se příliš neočekává, že by popularita jednodenních dálničních známek v České republice byla vysoká.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Změna systému dálničních známek

Ministerstvo dopravy se před pár měsíci rozhodlo změnit systém dálničních známek. Jejich cena se v prvé řadě od března zvýšila, do praxe se ale dostala i jedna novinka, a to konkrétně jednodenní dálniční známka. Tu by v praxi mohli využívat hlavně cizinci, kteří do České republiky jedou třeba za nákupy do pohraničí. Vhod by ale mohla přijít také českým svátečním motoristům.

Dva kamiony na dálnici Jaroslav Pachy sr / Shutterstock.com

Ti ale musí dát pozor na to, kdy dálniční známku zrovna nakupují. Mnozí motoristé se totiž mylně domnívají, že platnost dálniční známky je stanovena na jeden kalendářní den. Tomu tak ale není. Jestliže se řidič rozhodne pro její nákup třeba ve 23 hodin, bude mít možnost ji využívat jen jednu hodinu a následně si na další den koupit další.

Cena jednodenní dálniční známky je stanovena na 200 korun. K jejímu zakoupení momentálně existují tři možné způsoby, z nichž každý řidič by si měl jednoduše vybrat. V praxi nejběžnější možnost je zakoupení jednodenní dálniční známky v e-shopu edalnice.cz. Proces je to velmi jednoduchý a časově nenáročný.

Zakoupení je možné i na České poště

Do úvahy připadají také pobočky České pošty nebo provozovny čerpací stanice EuroOil. Poslední možností je zakoupení v takzvaných samoobslužných kioscích, které se nacházejí hlavně na hranicích a jsou tedy určené zejména pro návštěvníky ze zahraničí.

V porovnání s desetidenní vinětou je ale jednodenní dálniční známka poměrně cenově nevýhodná, neboť je pouze o 70 korun levnější. I proto se nedá příliš očekávat, že by popularita jednodenních dálničních známek byla v České republice příliš výrazná.

Pohled na křížící se dálnice Nahlik / Shutterstock.com

Sankce za chybějící známku? Až dvacet tisíc

K jejímu zavedení však dojít muselo, neboť Česká republika by se v opačném případě vystavovala riziku pokuty od Evropské komise. Její zřízení v každém členském státě Evropské unie totiž před pár lety stanovila přijatá evropská legislativa.

Pokud se motorista na zpoplatněný dálniční úsek chystá, neměl by na zakoupení kupónu zapomenout. V opačném případě se totiž vystavuje riziku pokuty. Policejní hlídka může na místě uložit peněžitou sankci až do výše 5 tisíc korun. Jestliže by došlo až na správní řízení, mohla by se pokuta vyšplhat až na čtyřnásobnou výši.

Zdroj: MDCR, Novinky