Výborná omáčka, která má říz: Recept na křenovou omáčku jako od babičky

Křenová omáčka s houskovým knedlíkem a hovězím masem, servírovaná na bílém talíři hsunny / Shutterstock.com

Poctivá křenová omáčka nám pěkně protáhne dutiny! Nejlepší je samozřejmě čerstvý křen, který se do omáčky dává zásadně až na závěr, ať má pořádný říz. Naše babičky jedly křen mnohem častěji než my. Věděly, že prospívá jejich zdraví. Tak si ji pojďme uvařit – je to jednoduchá omáčka, kterou zvládne připravit každý.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Křen byl v minulosti využíván i jako léčivka

Naši předkové jedli křen mnohem častěji než my. Moc dobře věděli proč. Křen obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje také trávení a ulevuje od nachlazení. O jeho léčivých účincích věděli už ve starověkém Řecku a Římě.

Křen pochází pravděpodobně z východní Evropy, odkud se rozšířil do celého světa. Křen vždy sloužil především jako příloha k masu, což platí i dnes.

Koprová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Koprová omáčka
Rajčatová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.

Rajčatová omáčka

Jak se dříve připravovala křenová omáčka?

Ve starých českých kuchařkách najdeme nejčastěji recept na křen se smetanou. V kuchařce Františky Hansgirgové z roku 1879 je uveden následující postup:

Utři v hrnečku kousek másla se lžičkou mouky a štipcem soli. Svař v jiném hrnečku žejdlík smetany s hrstí sladkých, oloupaných, roztlučených mandlí i s kouskem cukru; vlij ji pak do másla, rozmíchej to dobře a přidej rozstrouhaný dobrý křen. Nech omáčku jen trochu převařit a vlij ji do nádobky.“

2 kořeny křenu, vedle nich nastrouhaný křen photocrew1 / Shutterstock.com

Křenová omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g křenu
  • 1 bujón
  • 200 ml mléka
  • 150 g másla
  • 200 ml smetany na vaření
  • 600 ml vody
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého pepře
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka
Smetanová houbová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky podávané s knedlíkem. Tuto výbornou omáčku můžete přidat k vařenému i pečenému masu i k plátkům masa z pánve.

Smetanová houbová omáčka

Postup:

  1. Na másle opečte nadrobno nakrájenou cibulku do zesklovatění. Zasypte hladkou moukou. Osmahněte a zalijte vodou s mlékem, do které vložte kostičku bujónu. Povařte tak 15 minut, aby cibulka změkla. Pokud by změklá cibulka někomu vadila, lze použít ponorný mixér a rozmixovat ji.
  2. Nakonec křenovou omáčku zalijte smetanou na vaření, osolte, opepřete a povařte 2 minuty.
  3. Poté omáčku vypněte, přidejte nastrouhaný čerstvý křen (120–200 g) podle chuti. Křenovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem, uzeným nebo hovězím masem.

Zdroj: Healthline, Nová česká kuchařka Františky Hansgirgové, Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli