Koprová omáčka

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 32 Kč
Redakce Kupi.cz
20. července 2023
Koprová omáčka s knedlíkem a vejcem na zdobeném talíři Ilustrační foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Recept koprová omáčka vás vyjde na 8 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 32 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 32 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1
    Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit.
  • 2
    Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minuty mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).
  • 3
    Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilejeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháme, aby nám vznikla kaše bez hrudek.
  • 4
    Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme, dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.
  • 5
    Omáčku osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.
  • 6
    Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty.
  • 7
    Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme.
  • 8
    Pokud nechcete kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák – kopr jen lehce nalámeme, dáme do širšího hrnku, zalijeme ho asi decí hotové omáčky a pomocí tyčového mixéru tuhle směs rozmixujeme, ale ne do hladka, stačí aby ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijeme zpět do hrnce a zamícháme.
  • 9
    A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladkokyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru.
  • 10
    Dáme 2 menší lžíce octa a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promícháme a ochutnáváme, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo.
  • 11
    Na závěr přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
  • 12
    Podáváme s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Líbil se vám recept Koprová omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.