Jednoduchá koprová omáčka z mléka

Čas přípravy: 15 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
4. listopadu

Sladkokyselá koprová omáčka je tradiční klasikou v české kuchyni a buď ji zbožňujete, nebo se jí vyhýbáte. Její lahodná chuť se snadno kombinuje s různými pokrmy a kopr sám o sobě lze využít do salátů, nálevů či do kulajdy. Tato verze je rychlá na přípravu, nenáročná na ingredience a přesto chutná.

Ingredience

Recept

  • 1

    V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm rozpustit máslo. Poté k němu přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku.

  • 2

    Pomalu přilévejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Uveďte k varu, přidejte sůl a cukr a povařte asi 5 minut.

  • 3

    Ke konci přidejte čerstvý kopr a po částech ocet, dle chuti. Dále již nevařte.

  • 4

    Omáčku podávejte s houskovým knedlíkem, bramborem, vařeným vejcem nebo plátkem vařeného či dušeného masa.

Zajímavé tipy
  • Pokud máte raději výraznější chuť, můžete přidat více kopru.
  • Nechcete-li použít cukr krupici, můžete zkusit trochu medu pro jemnější sladkost.
  • Pro obměnu můžete místo mléka použít smetanu pro bohatší chuť.
  • Vyzkoušejte také panenku v koprové krustě podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Jednoduchá koprová omáčka z mléka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.