Klasická koprová omáčka

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 22 Kč
Redakce Kupi.cz
12. listopadu

Kdo by neznal tradiční českou koprovku? Tato verze ctí klasiku s poctivou hnědou jíškou, vývarem a jemnou smetanou, bez potřeby mixování. Perfektní volba pro milovníky české kuchyně, která zvládne oslovit i méně zkušené kuchaře.

Recept klasická koprová omáčka vás vyjde na 11 Kč za 1 porci. 2 porce připravíte za 22 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 22 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Očistěte rané brambory kartáčkem a dobře propláchněte. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte do měkka asi 20 minut. Stonky kopru oddělte a nať nasekejte na jemno.

  • 2

    V menším hrnci rozehřejte máslo a přidejte mouku, dobře rozmíchejte. Osmahněte krátce a zalijte vývarem. Promíchejte a přidejte stonky kopru, vařte asi 20 minut.

  • 3

    Do dalšího hrnce nalijte asi 1 cm vody a přiveďte k varu. Do hrnce vložte papírový ubrousek a vejce přímo z lednice. Zakryjte pokličkou a vařte 7 minut.

  • 4

    Uvařená vejce ihned zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte je.

  • 5

    Z omáčky odstraňte stonky kopru a dochuťte ji solí, cukrem a octem. Na mírném plameni vmíchejte smetanu a prohřejte. Přidejte nasekaný kopr, promíchejte a odstavte z plamene. Na talíř podávejte omáčku spolu s bramborami a oloupaným vajíčkem.

Zajímavé tipy
  • Pro veganskou verzi zaměňte vývar za mléko a vytvořte bešamel místo velouté.
  • Pokud dáváte přednost vajíčku s tvrdším žloutkem, vařte ho 10 minut.
  • Recept obsahuje základní množství jíšky, ale máte-li rádi hustější omáčky, můžete přidat více mouky.
  • Vyzkoušejte k receptu například ztracená vejce podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Klasická koprová omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.