Připravte si domácí bujón! Je zdravější, levnější a poctivější

Žena chystá domácí vývar Pinkyone / Shutterstock.com

Bujón neboli silný masový či zeleninový vývar dodá řadě pokrmů tu správnou chuť. Ve snaze ušetřit si práci i čas mnoho z nás při vaření sáhne po jeho kupované verzi. Ta však obsahuje spoustu nezdravých látek. Bujón přitom lze snadno připravit i domácí. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Vánoční otevírací doba v obchodech: Řetězce zveřejnily, jak budou mít otevřeno na Štědrý den a mezi svátky

Proč se domácí bujón vyplatí?

S kupovanými bujóny sice nemáte žádnou práci, avšak látky v nich obsažené lidskému tělu a zdraví příliš neprospívají. Pokud si ho připravujete sami, máte složení pod kontrolou. Je potřeba počítat s tím, že domácího bujónu budete muset použít jednou tolik, jelikož není tak silný. Zato chuťově se kupovaný domácímu nikdy nevyrovná.

Příprava domácího bujónu má i další výhody. Jedním vařením si připravíte bujónů hned několik, takže budete mít vystaráno na dlouhou dobu dopředu. Určitě vás to také vyjde levněji.

Příprava krok za krokem

Příprava bujónu není vůbec nic složitého, takže určitě stojí za vyzkoušení. Celé kouzlo tkví v tom, že klasický silný vývar necháte zredukovat, poté nalijete do tvořítek na led a dáte do mrazáku.

Miska kuřecího vývaru s použitou zeleninou (mrkev a řapíkatý celer), kuličky pepře MaraZe / Shutterstock.com

Jak na kuřecí bujón?

Aby byl kuřecí vývar dostatečně silný, použijte k jeho přípravě alespoň 2/3 kostí a 1/3 masa. Využít tedy můžete například kuřecí skelety.

Co budete potřebovat?

  • 3 kg kuřecích skeletů a kůže – pokud nechcete vývar příliš mastný, kůže nedávejte
  • 3 větší mrkve
  • 2 petržele (kořen)
  • 1 menší celer
  • cibule
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • svazek petrželové natě
  • svazek celerové natě
  • sůl dle chuti

Jako postupovat?

  1. Kuře omyjte a vložte do hrnce. Zeleninu oloupejte, ale nekrájejte a přidejte k masu. Vložte cibuli i se slupkou a veškeré koření.
  2. Zalijte zhruba 2–3 l studené vody a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, uberte na výkonu a nechte vývar táhnout několik hodin. Zde platí pravidlo – čím déle, tím lépe. Nezapomeňte odebírat pěnu.
  3. Až bude vývar dostatečně silný, přeceďte ho přes husté síto a dejte znovu vařit, aby se zredukoval.
  4. Že máte správně zredukováno a můžete začít tvořit bujón, poznáte podle toho, že vám tekutina v hrnci už jen velmi obtížně bublá a při míchání se táhne jako sirup. V tuto chvíli vývar odstavte a nechte vychladnout.
  5. Po vychladnutí by měl mít vývar konzistenci rosolu. V této fázi s ním naplňte formičky nebo sáčky na led a máte hotovo.

Zeleninový bujón

Do zeleninového bujónu můžete použít téměř všechny zbytky tvrdší zeleniny, které doma máte. Využijte také různé košťály zeleniny a natě bylinek. Záleží jen na vaší chuti.

Co se týče samotného vaření, postupujte úplně stejně jako při kuřecím vývaru. Na bujón můžete použít buďto čistý vývar, nebo v něm po uvaření nechte zeleninu a tyčovým mixérem ji ve vývaru rozmixujte.

Hrnec kuřecího vývaru na dřevěném stole s ubrouskem from my point of view / Shutterstock.com

Co zajistí nejlepší chuť? Vaření v pomalém hrnci

Čas i práci si při přípravě vývaru můžete ušetřit díky pomalému hrnci. Ten se v poslední době těší opravdu velké oblibě. Jeho výhodou je určitě jednoduchost. Vložíte do něj potřebné suroviny, nastavíte čas, teplotu a můžete se jít věnovat něčemu jinému. Pokrm se už sám připraví většinou mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.

Díky nízké teplotě si ingredience zachovají výraznou chuť a veškeré vitamíny. Z pomalého hrnce se neodpařuje voda, čímž je zaručena maximální šťavnatost.

Mezi oblíbené modely patří například:

  • Pomalý hrnec ECG PH 5510 Slow Rider, 5,5 l – pořídíte v prodejnách Okay už za 1 799 Kč.
  • Pomalý hrnec TESLA SlowCook S800 Deluxe s objemem 5,6 l koupíte v Okay za 2 039 Kč.
  • Pomalý hrnec CrockPot CSC060X s objemem 3,5 l seženete na datart.cz za 1 949 Kč.
  • Sencor SPR 5500SS – pomalý hrnec s objemem 6 l najdete na elektroworld.cz za 2 699 Kč.

Kupujete bujóny, nebo si děláte vlastní? Napište nám o tom do komentářů.

Zdroj: Kupi