Buřtguláš patří mezi ta jídla, která umí zahřát, nasytit a přitom se na jejich přípravě nedá nic moc pokazit. Stačí pár základních surovin, trocha trpělivosti a na stole máte voňavý hrnec plný hustého guláše, který voní po majoránce a kouřových špekáčcích. Je to ideální recept na rychlou večeři po práci, víkendové vaření s rodinou nebo i na chalupě, kde potřebujete nakrmit větší skupinu hladových strávníků.
Buřtguláš má v Česku skoro až kultovní status. Najdete ho na jídelních lístcích hospod, vaří se na táborech i doma, a přitom nikdy nechutná úplně stejně. Každá rodina má svou verzi, někdo přidává rajčatový protlak, jiný pálivou papriku, nebo dokonce trochu piva. Přesto se všechny recepty shodují v jedné věci: Správný základ dělá cibule opečená na oleji a pořádná dávka sladké papriky. Je to jídlo, které má v sobě kus nostalgie a chutná stejně dobře u stolu i u ohně.
Hlavní surovinou jsou samozřejmě buřty. Dříve se špekáčky považovaly za luxusní záležitost a dělaly se jen z kvalitního masa, dnes je dobré vybírat pečlivě. Platí pravidlo, že čím víc masa a míň éček, tím chutnější bude i guláš. Pokud chcete chuť posunout ještě o kousek dál, zkuste místo obyčejných buřtů domácí špekáčky od řezníka nebo klobásky s vyšším podílem masa. Rozdíl poznáte hned na první lžíci.
Chcete připravit guláš, který chutná jako uvařený na ohništi v přírodě? Tento recept vás zahřeje na těle i duši. Neotřelá kombinace hovězího masa, klobásy, brambor, kořenové zeleniny a dvou druhů paprik tvoří bohatou chuť, kterou zvýrazní jablečný mošt místo vody. Možná překvapivé, ale určitě skvělé. Ať už vaříte venku na chatě, na terase nebo ve své panelákové kuchyni, tento guláš bude mít úspěch.
Zdroj: Sophia Michalčíková pro Kupi