Kotlíkový guláš s paprikou, klobásou a jablečným moštem

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
16. června
Kotlíkový guláš s paprikou, klobásou a jablečným moštem v litinovém hrnci položeném na dřevěném prkénku. Ilustrační foto: New Africa / Shutterstock.com

Chcete připravit guláš, který chutná jako uvařený na ohništi v přírodě? Tento recept vás zahřeje na těle i duši. Neotřelá kombinace hovězího masa, klobásy, brambor, kořenové zeleniny a dvou druhů paprik tvoří bohatou chuť, kterou zvýrazní jablečný mošt místo vody. Možná překvapivé, ale určitě skvělé. Ať už vaříte venku na chatě, na terase nebo ve své panelákové kuchyni, tento guláš bude mít úspěch.

Ingredience

Recept

  • 1

    Hovězí maso pokrájejte na kostky, klobásu na kolečka. Cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev na kolečka, česnek nadrobno. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, papriky na proužky.

  • 2

    Na sádle nebo oleji osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, osmahněte, přidejte sladkou a pálivou papriku a rajčatový protlak.

  • 3

    Vmíchejte hovězí maso, osolte, opepřete a nechte zatáhnout. Přidejte klobásu, mrkev, papriky a bobkový list, podlijte jablečným moštem.

  • 4

    Přiveďte k varu, poté ztlumte a pod pokličkou pomalu duste asi 1,5 hodiny, až je maso měkké.

  • 5

    Asi 20 minut před koncem přidejte brambory, majoránku a vařte do změknutí. Omáčku případně zahušťte nastrouhaným bramborem nebo rozmixováním části zeleniny. Nechte guláš 10 minut odpočívat a podávejte.

Zajímavé tipy
  • Nahradit klobásu špekem nebo špekáčkem dodá guláši lehce kouřovou příchuť.
  • Můžete použít místo jablečného moštu cider pro jemně perlivý efekt.
  • Guláš je ještě chutnější, pokud ho necháte uležet do druhého dne.
  • Vyzkoušejte také segedínský guláš nebo buřtguláš podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Kotlíkový guláš s paprikou, klobásou a jablečným moštem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.