Vláda navrhuje, aby byly obchody o všech státních svátcích zavřeny

Nákupní vozík v prázdném obchodě Roman Chekhovskoi / Shutterstock.com

Ministerstvo práce a sociálních věcí se postavilo za rozšíření stávajícího zákona zakazujícího maloobchodní prodej o svátcích. Návrh, který původně omezoval prodej pouze během vybraných svátků, by nyní měl platit univerzálně. Tento krok však vyvolává debaty o svobodě podnikání a potřebě ochrany pracovního volna zaměstnanců v maloobchodu.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Mezi ochranou pracovníků a svobodou podnikání

Ministerstvo práce a sociálních věcí argumentuje potřebou poskytnout zaměstnancům v maloobchodech více času s rodinami během svátečních dnů, což znamená rozšíření zákazu prodeje na všechny státní svátky. Oproti tomu odpůrci tohoto rozšíření, včetně poslanců ODS Pavla Staňka a Jana Bureše, vidí ve zvýšené regulaci zásah do svobody podnikání a potenciální negativní dopad na ekonomiku.

Aktuální právní regulace stanovuje, že maloobchodní prodejny s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních mají zakázáno provozovat svou činnost s několika specifikovanými výjimkami během určitých státních svátků a významných dnů. K těmto dnům patří Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. květen, 28. září, 28. říjen a také 25. a 26. prosinec. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do poledne.

Žena s hnědými vlasy nakupuje Prostock-studio / Shutterstock.com

Hospodářská komora versus odbory

Zatímco Hospodářská komora zákon kritizuje jako zásah do podnikatelské svobody a paternalismus státu, Českomoravská konfederace odborových svazů jej podporuje jako prostředek k lepšímu slaďování pracovního a soukromého života zaměstnanců. Ministerstvo průmyslu a obchodu připomíná, že v důsledku zákona může dojít k nejednoznačnosti u zákazníků, neboť se nevztahuje na internetové obchody a nově vznikající bezobslužné prodejny.

Politická diskuse a následné kroky

Debata o zákazu prodejů na státní svátky se stává předmětem politických diskusí, přičemž názory se různí podle politické příslušnosti a zastoupení různých ministerstev. Zatímco někteří politici a instituce podporují rozšíření zákazu, jiní vyžadují jeho zrušení nebo přehodnocení v kontextu měnící se maloobchodní krajiny.

Dopad na maloobchod a budoucnost zákazu

Návrh na rozšíření zákazu prodeje na svátky vyvolává otázky o jeho dopadu na maloobchodní sektor, konkurenceschopnost velkých obchodů proti e-shopům a zaměstnanost v oboru. Zatímco v některých evropských zemích jsou podobné zákony běžné, v jiných došlo k jejich zrušení kvůli negativnímu přijetí veřejností a podnikatelským komunitám.

Diskuse o otevírací době obchodů během svátků tak pokračuje, přičemž rozhodování vlády a zákonodárců bude zásadně ovlivňovat nejen maloobchodní sektor, ale také pracovní podmínky tisíců zaměstnanců a nákupní zvyklosti veřejnosti.

Zdroj: ČTK, iDNES