Koktejly, které frčely za socialismu. Pamatujete si Bavorák, Beton nebo Žabí hlen?

Dva koktejly výrazně zelené barvy, servírované s citronem a třtinovým cukrem 279photo Studio / Shutterstock

Některé koktejly jsou dnes již neznámé, ale co ty, které si pamatujeme? Před třiceti nebo čtyřiceti lety to byly opravdové trháky, na něž jsme velmi často chodili do klubů a barů, které jsme měli téměř u domu. Dnes bychom ale některé z nich jen stěží pozřeli, a to především kvůli jejich názvu.

Přečtěte si také

Nákupní vozík budoucnosti? V Belgii zatím sklízí během testovacího provozu úspěch

Které nápoje jsme za totáče prolévali hrdlem?

I za socialismu se mládež chodila bavit, lidé navštěvovali hospody a někteří na drinky chodili i ke známým. Koktejly v té době byly opravdovým hitem a kdykoliv se na trhu objevilo něco nového, všichni to museli vyzkoušet. Dnes jsou některé z nich již téměř zapomenuty a mnozí se proto ptají, co se za socíku pilo?

Oblíbené drinky s tonikem

Dali byste si Beton? Nebojte, rozhodně se nejedná o beton používaný ve stavebnictví, z toho nemusíte mít strach. Jde o koktejl, který se vytváří spojením becherovky a toniku. Právě z těchto dvou oblíbených nápojů se zrodil koktejl, jenž se stal hitem osmdesátých let. Říká se o něm, že je českým národním koktejlem. Jeho první varianta vznikla už na světové výstavě Expo 1967 v kanadském Montrealu jako výraz československo-kanadského přátelství.

Bavorák spojil bylinky s hořkou chutí

Bavorákem nemyslíme automobil, ale drink oblíbený především muži. Základem se stal bylinkový fernet, který se spojil s hořkým tonikem. Kyselou chuť nápoji dodal plátek citronu.

Červená barva rozehřívala

Pamatujete si na koktejl, který ještě dnes frčí v některých domácnostech, protože není finančně náročný? Sestává se z coly a červeného vína. Kdo neměl doma colu, často ji nahrazoval kofolou, která v té době byla opravdovým socialistickým hitem. Houba, jiným názvem polejvák, vznikla ve Španělsku jako levný nápoj chudých. Dodnes se ve Španělsku prodává pod názvem calimocho.

Koktejl načervenalé barvy, servírovaný s citronem, ledem a snítkou máty 5PH / Shutterstock

Mozek, někdy i v krvi

Tento drink milovali především mladí lidé. Jedná se o spojení vaječného likéru a griotky. V tomto případě bylo však velmi důležité dodržet přesný postup přípravy, aby tento nápoj vypadal jako skutečný mozek. Vzhledem k tomu, že má griotka specifickou červenou barvu, se tomuto koktejlu velmi často říkalo mozek v krvi.

Semafor hýřil barvami

Semaforem nemyslíme zařízení na korigování dopravy, které vídáme na silnicích. Jedná se o nápoj z vaječného koňaku, do něhož se přidala zelená a griotka. Proto také název semafor, drink totiž disponoval všemi možnými barvami. To především proto, že se nejprve nalila zelená, poté vaječný koňak a následně griotka.

Veganský vaječný likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganský vaječný likér

Veganský vaječný likér klame tělem. Neobsahuje totiž ani jedno vajíčko, mohou si jej tedy s klidem dát i vegani nebo lidé s alergií na vejce. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i o něco zdravější než klasická verze.

Veganský vaječný likér

Krvavý záda s převráceným tričkem

Další velmi oblíbený socialistický nápoj, zvaný Krvavý záda, se skládá z panáka vodky a griotky. Tyto dvě suroviny se propojily tak, aby byla co nejblíže vodka. S tímto nápojem se však pojil i jeden známý rituál. Před vypitím bylo třeba obrátit tričko naruby.

Kdo se chtěl zbourat, toho lákala zelená

Bludička, někdy také Magické nebo Tygří oko, je nápoj, který dříve frčel především v těch nejobyčejnějších hospodách. Tento drink byl oblíbený mezi milovníky piva. A jak se připravoval? Naléval se do klasického půllitru, do něhož se pro dokonalý efekt spustil panák zelené. Koktejl se následně doplnil klasickou třetinkou piva, která se postupně upíjela a do níž se nalévala zelená.

Už jen z názvu se převracel žaludek!

Žabí hlen byl míchaný nápoj známý také pod názvy Vejce se špenátem nebo Flusanec. Jedná se sice o velmi kontroverzní pojmenování, které mnoho zájemců může odradit od případné konzumace, ale za socialismu to byl opravdový hit. Skládal se z vaječného likéru, do kterého se postupně po obvodu sklenice nebo do středu nalévala zelená. Pokud by se zvolil opačný postup, vznikl by jiný likér, tzv. Mozek vojenský neboli zelený.

Zdroj: Kupi