Arašídové pomazánky a másla: Test odhalil, že vyšší cena nemusí vždy znamenat lepší kvalitu

Arašídové omáčky v regálu TY Lim / Shutterstock.com

V poslední době získávají arašídová másla jako zdravá alternativa klasického másla stále více na popularitě, a to nejen mezi vegany a sportovci, ale i širokou veřejností. Abychom měli jistotu, že si vybíráme kvalitní a chutné arašídové máslo, redakce časopisu dTest podrobila rozsáhlému testování řadu arašídových pomazánek dostupných na českém trhu. Výsledky tohoto testu odhalily zajímavé informace o kvalitě, chuti i složení testovaných produktů.

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Jsou arašídy opravdu ořechy?

Test arašídových pomazánek, který provedl nezávislý dTest, přinesl řadu překvapivých zjištění. Jen málokdo ví, že arašídy nejsou skutečně ořechy, ale patří do kategorie luštěnin. Tato informace může být pro některé spotřebitele nová, avšak důležitější zjištění testu se týkají přímo kvality a nutričních hodnot arašídových pomazánek.

Sklenice arašídového másla s arašídy okolo inewsfoto / Shutterstock.com

Zvítězily pomazánky s dobrými nutričními hodnotami

Z testu vyšly jako vítězové produkty, které nabízely nejen vynikající chuť, ale i optimální poměr nutričních hodnot, včetně obsahu bílkovin, sacharidů a tuků. Naopak mezi poražené patřily pomazánky s příliš vysokým obsahem přidaného cukru nebo palmového oleje, které mohou negativně ovlivnit jak zdraví spotřebitelů, tak životní prostředí.

Výsledky testu také upozornily na rozdíly ve složení různých arašídových pomazánek. Některé z nich obsahovaly pouze arašídy a sůl, zatímco jiné byly obohaceny o různé přídavné látky, které mohou ovlivnit jak chuť, tak zdravotní přínosnost produktu. Spotřebitelé by proto měli pečlivě číst etikety a vybírat si takové produkty, které odpovídají jejich dietním preferencím a zdravotním potřebám.

Domácí nutella
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella

Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.

Domácí nutella
Domácí nutella bez cukru
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella bez cukru

Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.

Domácí nutella bez cukru

Drahé neznamená kvalitní

V rámci testu se ukázalo, že vyšší cena nemusí vždy znamenat lepší kvalitu. Některé cenově dostupnější produkty obstály ve srovnání s dražšími konkurenty velmi dobře, což je dobrá zpráva pro spotřebitele, kteří hledají kvalitní arašídové máslo za rozumnou cenu.

Rozdíl mezi arašídovým máslem a pomazánkou

Ve srovnávacím testu se specialisté z dTestu zaměřili na dvě kategorie arašídových pomazánek. První skupina, nazývaná pro účely tohoto testu arašídovými másly, byla vyrobena výhradně z arašídů. Druhá kategorie zahrnovala arašídové pomazánky, které kromě arašídů obsahovaly i přidaný cukr, sůl a jiné rostlinné oleje.

V testu se nejvíce osvědčil produkt, který byl vyroben pouze z arašídů (hodnocení velmi dobře, cena 21,20 Kč/100 g), a díky svému výbornému poměru kvality a ceny získal ocenění za výhodný nákup. Z hlediska chuti nejvíce zaujal výrobek se 100% obsahem arašídů (hodnocení velmi dobře, cena 42,40 Kč/100 g). První příčku mezi arašídovými pomazánkami zaujala pomazánka oceněná za svou chuť a dostupnost (hodnocení dobře, cena 16 Kč/100 g). Pokud vás zajímají výsledky testu, přečtete si je přímo na stránce dTestu.

Na opačném konci hodnocení se umístil produkt, který byl kritizován za chuť a vzhled (hodnocení uspokojivě, cena 23,60 Kč/100 g), což ukazuje na významné rozdíly v kvalitě mezi jednotlivými arašídovými pomazánkami dostupnými na trhu. Konkrétně se jednalo o Albert/Nature‘s Promise Smooth Peanut Butter (hodnocení uspokojivě, cena 23,60 Kč/100 g).

Zdroj: dTest, Kupi