Udělejte si doma oblíbenou tyčinku: Výborné Snickers, po kterých se jen zapráší

4 domácí Snickers tyčinky, servírované na hnědém talíři Anastasiia from Ukraine / Shutterstock.com

Milujete Snickersky? Zkuste si udělat jejich domácí verzi. Není to žádná věda, ale trochu času vám to zabere, protože vše musí pořádně ztuhnout v mrazáku. Nepotřebujte ani žádné speciální formy na tyčinky. Stačí vám obyčejná zapékací mísa, kterou vyložíte pečicím papírem. A pokud vás na celém receptu bude nejvíc děsit karamel, máme pro vás pár tipů, díky kterým se vám určitě povede. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Trocha Snickers historie

Snickers je tady s námi od roku 1930. V Chicagu ji začala vyrábět společnost Mars Inc. a svůj název dostala podle koně, který patřil zakladateli společnosti Franku Marsovi a jeho ženě Ethel. Tyčinka původně stála pohých 5 centů.

Mezi Američany se stala tak oblíbenou, že se Frank Mars rozhodl jít s tyčinkou do světa. S názvem Snickers ovšem narazil v Británii, kde se tento termín používá pro označení spodního prádla. Prodávala se tam tak pod názvem Marathon Bar, a to od roku 1967 až do roku 1990.

Boom po Snickers tyčinkách nastal v roce 2010, kdy se reklama na tyčinku objevila na americkém Super Bowlu. V reklamě zazněla legendární hláška, která obletěla celý svět: „Když máš hlad, nejsi to ty.“ Šlo to skvělý marketingový tah, který výrazně zvýšil prodej tyčinky.

Snickers tyčinky Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

Užitečné tipy pro domácí Snickers tyčinky – karamelu se nebojte

  • Pro přípravu karamelu používejte vždy klasický bílý cukr, ne třtinový – ten se velmi rychle připaluje a znehodnotil by vám karamel.
  • Pokud nemáte s přípravou karamelu příliš velké zkušenosti, doporučujeme cukr v pánvi pokropit vodou – cukr se lépe rozpustí.
  • Příliš často cukr nemíchejte, pokud v karamelu nechcete mít hrudky. Stačí zamíchat jednou za pár minut.
Domácí nutella
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella

Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.

Domácí nutella
  • Cukr karamelizujte do té doby, až bude mít rezavou barvu nebo začne hnědnout – takový karamel má nejlepší chuť. Moc tmavý karamel je už nahořklý a příliš světlý má naopak nevýraznou chuť.
  • Jakmile dosáhne váš karamel požadované barvy, stáhněte ho z plotny a vmíchejte do něj máslo – zastavíte tím proces karamelizace. Pořádně míchejte, bude chvíli trvat, než se karamelizovaný cukr a máslo spojí.
  • Při přidávání másla, smetany nebo kondenzovaného mléka karamel pěkně prská – proto ho doporučujeme dělat ve vyšší pánvi nebo v hrnci.
Příprava domácího karamelu v kastrolu Karynf / Shutterstock.com

Domácí Snickers – recept

Ingredience:

Nugát:

Karamel:

  • 100 g cukru krupice
  • 24 g másla
  • 200 g kondenzovaného mléka

Poleva:

  • 400 g mléčné čokolády

Postup:

  • 2 středně velké zapékací formy vyložte pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpusťte 200 g čokolády a nalijte ji na pečicí papír do zapékací formy. Dejte ztuhnout do mrazáku. Bude to první vrstva na vaše tyčinky.
  • Nyní si připravte nugát. V pánvi rozehřejte máslo s cukrem. Až se cukr rozpustí, přidejte do směsi kondenzované mléko, arašídové máslo a nasekané arašídy. Vyndejte z mrazáku formy se ztuhlou čokoládou a rozetřete na ni nugát a opět dejte do mrazáku.
  • Teď udělejte karamel. Na pánev dejte rozehřát cukr, a když začne karamelizovat, přidejte k němu do pánve na kostičky nakrájené máslo a kondenzované mléko. Vše prohřejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile je karamel hotový, vyndejte z mrazáku formu a karamel naneste jako další vrstvu na nugát. Opět dejte do mrazáku.
  • Ve vodní lázni rozpusťte zbylých 200 g mléčné čokolády, naneste ji na karamelovou vrstvu a dejte ještě na 15 minut do mrazáku. Po 15 minutách přeneste formy do lednice a nechte další hodinu tuhnout.
  • Po uplynutí hodiny můžete začít krájet tyčinky. Domácí Snickers uchovávejte v lednici.

Zdroje: Prima FRESH, Broma Bakery, Kuchařka pro dceru, New York Post